Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Η Ν.Κορέα τιμά τις "γυναίκες αναψυχής"


koreatimes

Η υπουργός  Ισότητας Φύλων της Νότιας Κορέας Chung Huyn-back, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα μουσείο για τα κορεατικά θύματα σεξουαλικής δουλείας του πολέμου της Ιαπωνίας στη Σεούλ, σε μια προφανή επίδειξη της αποφασιστικότητας της νέας κυβέρνησης του Moon Jae-in να ασχοληθεί αυστηρά με  παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά  τη διάρκεια του πολέμου της Ιαπωνίας . 

«Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει το μουσείο για τις γυναίκες αναψυχής σε ένα χώρο με εύκολη πρόσβαση, έτσι ώστε να μπορεί να παίξει ένα ρόλο ως μία μέκκα για τους ανθρώπους ώστε να θυμούνται  τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έφερε ο πόλεμος », δήλωσε η υπουργός. 

Γυναίκες αναψυχής είναι ένας ευφημισμός για τις ασιάτισσες γυναίκες, ως επί το πλείστον Κορεάτισες, οι οποίες δια της βίας στάλθηκαν στους στρατιωτικούς  οίκους ανοχής της πρώτης γραμμής  για να εξυπηρετήσουν τον ιαπωνικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. 


Η Chung έκανε τις δηλώσεις  κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον Οίκο της Κατανόησης , ένα καταφύγιο για τις πρώην σκλάβες του σεξ, στο Gwangju, ανατολικά της Σεούλ. Η επίσκεψη ήταν η πρώτη επί τόπου δράση της ως υπουργού μετά τον διορισμό της, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. 

Το ζήτημα των γυναικών αναψυχής δεν είναι πλέον  ένα ζήτημα μόνο μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας, είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι είναι πλέον διεθνές. 

Ελπίζουμε ότι το μουσείο θα ανεγερθεί κοντά στο Εθνικό Μουσείο της Κορέας στην Yongsan, στο ανατολικό τμήμα της Σεούλ, είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα το έργο με την εξασφάλιση οικοπέδου αρχικά.» 

Η υπουργός είπε επίσης η κυβέρνηση θα επιδιώξει εσπευσμένα την εισαγωγή των γυναικών αναψυχής στη λίστα κληρονομιάς της UNESCO, ως μέρος του τρόπου για να επισπεύσει το έργο του μουσείου. 

Οι δηλώσεις Chung είναι μια απότομη διαφοροποίηση από τη στάση της πρώην κυβέρνησης Παρκ Γκέουν-χε σχετικά με το θέμα, η οποία κήρυξε την "οριστική και αμετάκλητη" επίλυση του θέματος των γυναικών αναψυχής με μια συμφωνία τον Δεκέμβρη του 2015 με την Ιαπωνία. Σε αντάλλαγμα, η Ιαπωνία προβλέπεται να δώσει 1 δις γιεν (8.760.000 $) σε ένα ίδρυμα αφιερωμένο στην υποστήριξη των θυμάτων. Ο οργανισμός ξεκίνησε το περασμένο έτος. 

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in είπε στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε σε μια τηλεφωνική κλήση που έγινε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι της Νότιας Κορέας δεν θα μπορούσαν «συναισθηματικά» να αποδεχθούν τη συμφωνία, υπαινισσόμενος έντονα μια πιθανή επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας επικύρωσης του κοινοβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών Kang Kyung-wha, ο οποίος είχε  εργαστεί επί μακρόν σε οργανισμούς του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε, επίσης, ότι εγείρονται αμφιβολίες για το αν η συμφωνία σίγουρα βασίζεται σε «μια προσέγγιση λαμβάνοντας υπόψη τα θύματα.» 

Πολλοί Κορεάτες επικρίνουν  την Ιαπωνία για την άρνησή της να αναγνωρίσει τη νομική ευθύνη της για την αναγκαστική μετακίνηση των γυναικών. Επέκριναν  επίσης τη συμφωνία που κανονίστηκε βιαστικά κανονιστεί χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψη  τις απόψεις των θυμάτων. 

Με  τη σύναψη της συμφωνίας, ωστόσο, το Τόκιο έχει ζητήσει από τη Σεούλ να την εφαρμόσει πιστά, επιμένοντας ότι το θέμα έχει διευθετηθεί πλήρως, εν μέσω υψηλών αξιολογήσεων της διεθνούς κοινότητας. 

Οι ιστορικοί εκτιμούν ότι πάνω από 200.000 γυναίκες, ως επί το πλείστον Κορεάτισες, αναγκάστηκαν να εργαστούν σε οίκους ανοχής στην πρώτη γραμμή για τους Ιάπωνες  στρατιώτες κατά τη διάρκεια του πολέμου.Η  Κορέα ήταν υπό ιαπωνική αποικιοκρατία την περίοδο  1910 - 45. 

Αργότερα μέσα στην ημέρα, η υπουργός Chung επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να ξεκινήσει το μουσείο γυναικών αναψυχής  , ενώ παρέστη σε τελετή για τον εορτασμό της έναρξης της ειδικής έκθεσης για τις γυναίκες στο Εθνικό Μουσείο  Σύγχρονης Ιστορίας της Κορέας στο κέντρο της Σεούλ. 

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τα σχέδιά της να διερευνήσει και να μελετήσει το θέμα γυναικών αναψυχής «σταθερά και συστηματικά» με τη δημιουργία του μουσείου, και να ενισχύσει τη σχετική εκπαίδευση για τις επόμενες γενιές, είπε σε μια συγχαρητήρια ομιλία. 

«Λυπάμαι πολύ και μετανιώνω κάθε φορά που βλέπω τις γιαγιάδες μας ( γυναίκες αναψυχής )να  αγωνίζονται  για να παρακολουθήσουν την τακτική πορεία  της Τετάρτης», πρόσθεσε. Επιζήσασες πρώην σκλάβες του σεξ και  ακτιβιστές οργανώνουν  εβδομαδιαία πορεία μπροστά από την ιαπωνική πρεσβεία στη Σεούλ κάθε Τετάρτη για περισσότερο από μια δεκαετία, καλώντας για επίσημη απολογία και αποζημίωση από την Ιαπωνία.

4 σχόλια:

  1. Εγω δεν καταλαβα ποτε πως γλιτωσανε το δικαστηριο αυτα τα καθαρματα οι ιαπωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι δικαστήριο να τους κάνεις.Δύο ατομικές βόμβες τους ρίξανε και μια τρομακτική πολιτιστική καταπίεση για δεκαετίες.Και ακόμα ανεξαρτησία δεν έχουν αποκτήσει.
      Εδώ δεν έχουν πάει σε δικαστήριο οι Τούρκοι,θα πάνε οι Ιάπωνες;

      Διαγραφή
  2. επρεπε να περασουν δικαστιριο για τα εγληματα τους,ξεχνας τον βιασμο την Νανκινγκ;Οι ατομικες βομβες ηταν τραγωδια αλλα και το βερολινο δεν το ισοπεδωσαν;
    Καλα οι τουρκοι θελουν πολλες σφαλιαρες γενικοτερα,τωρα μανουριαζουν με τις ΑΟΖ,ασε δεν τους πιανεις πουθενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλοί έπρεπε να πάνε στα δικαστήρια.Τα ελέγχουν όμως οι μεγάλοι και τα κανονίζουν όπως τα θέλουν

      Διαγραφή

Η παραβολή του άφρονα πλουσίου

Είπε ο Κύριος την εξής παραβολή «Κάποιου πλούσιου ανθρώπου χωράφια έδωσαν άφθονη σοδειά. Κι εκείνος σκεφτόταν και έλεγε: τι να κάνω; Δεν έχω...