Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Gurkhas:Πολεμιστές με παράδοση 200 χρόνων

Αποτέλεσμα εικόνας για gurkha


atimes
Οι  Gurkhas είναι γνωστοί σε όλο τον κόσμο ως στρατιώτες με απαράμιλλη γενναιότητα και άνευ όρων αφοσίωση, ιδιότητες που έχουν δείξει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας.Οι  Gurkhas σχηματίζουν  μαχητικές δυνάμεις  που έχουν υπηρετήσει την Ινδία και τη Βρετανία για περισσότερα από 200 χρόνια, και Gurkhas εξακολουθούν να υπηρετούν εκείνους και άλλες χώρες. Το όνομά τους, μόνο, είναι αρκετό για να προκαλέσει το φόβο σε ένοπλες ομάδες σε όλο τον κόσμο.

Ότι οι Gurkhas προέρχονται από το Νεπάλ, από το τμήμα της χώρας που βρίσκεται στη περιοχή των   Ιμαλαΐων τμήμα , είναι γνωστό. Αρχικά  προσλήφθηκαν ως τακτικοί στρατιώτες το 1815 για να υπηρετήσουν στη  βρετανική Ινδία και τα σημερινά συντάγματα υπηρετούν πλέον στην Ινδία και στη Βρετανία ξεχωριστά. Από εκεί και πέρα, η ευρύτερη γνώση για τους Gurkhas είναι ασαφής. Να, λοιπόν, μια σύντομη ιστορία αυτών των ορεσείβιων μαχητών.

Το Νεπάλ στα πρώτα χρόνια του 17ου αιώνα αποτελούνταν από πολλά πριγκιπάτα. Ανάμεσα σε αυτά τα κράτη ήταν η Gorkha, που κυβερνούσε ο  φιλόδοξος βασιλιάς Prithvi Narayan Shah. Κατέκτησε τα γειτονικά κράτη και ίδρυσε ένα νέο βασίλειο που τελικά έγινε γνωστό ως  Νεπάλ και το οποίο κυβερνήθηκε από τη δυναστεία του μέχρι πρόσφατα.


Η Nusseree Τάγμα, αργότερα γνωστό ως το 1ο Gurkha τουφέκια, γύρω στο 1857. Φωτογραφία: Wikimedia Commons
Στον πόλεμο μεταξύ του Βασιλείου Gorkha και της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών, μεταξύ 1814 και 1816, οι στρατιώτες του Prithvi Narayan Shah ήταν γνωστοί ως η δύναμη Gorkhali. Η Βρετανοί ανέφεραν  αυτούς τους στρατιώτες ως Gurkhas.

Παρά το γεγονός ότι  ήταν λιγότεροι και λιγότερο εξοπλισμένοι από τους Βρετανούς, η δύναμη Gorkhali πολέμησε με γενναιότητα, επιμονή και ικανότητα, κρατώντας τους αντιπάλους τους καθηλωμένους  για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι Βρετανοί ήταν τόσο εντυπωσιασμένοι από τη μαχητικότητα των Gurkhas που όταν μια συνθήκη τερμάτισε τον πόλεμο, κάλεσαν τους στρατιώτες  Gurkha να ενωθούν μαζί τους. Οι πρώτες προσλήψεις διαμόρφωσαν το σύνταγμα Nasiri,που αργότερα έγινε το 1ο σύνταγμα τυφεκιοφόρων Gurkha , τον  Απρίλιο του 1815.

Από τότε,οι Gurkhas έχουν υπηρετήσει τη Βρετανία σχεδόν σε κάθε σύγκρουση που έχει εμπλακεί, συμπεριλαμβανομένης της Βιρμανίας, του Αφγανιστάν, της Ινδίας και τα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά σύνορά της, και στη Μάλτα, τη Κύπρο, τη Μαλαισία, την Κίνα και το Θιβέτ.

Στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο,οι Gurkhas υπηρέτησε στη Γαλλία, την Τουρκία, την Παλαιστίνη, τη Μεσοποταμία, την Καλλίπολη, τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Αφρική, και έτσι έχασαν σχεδόν 20.000 του αριθμού τους. Κέρδισαν σχεδόν 2.000 βραβεία  ανδρείας, συμπεριλαμβανομένου του Σταυρού της  Βικτώριας, το υψηλότερο βραβείο  ανδρείας στην πρώην βρετανική αυτοκρατορία.

Στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,οι Gurkhas πολέμησαν τη Γερμανία και τους συμμάχους της στη Συρία, τη Βόρεια Αφρική, την Ιταλία και την Ελλάδα, και πολέμησαν την Ιαπωνία στη βορειοανατολική Ινδία, τη Σιγκαπούρη και τη Βιρμανία. Οι 250.280 Gurkhas που υπηρετούσαν υπέστησαν  γύρω στις 32.000 απώλειες  και κέρδισαν 2.734 βραβεία ανδρείας.

Όταν η Ινδία κέρδισε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1947, τέσσερα από τα δέκα συντάγματα Gurkha έγιναν μέρος του βρετανικού στρατού, που βρίσκονταν στη Μαλαισία - σήμερα στη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισίας - και τα υπόλοιπα έξι συντάγματα έγιναν μέρος του Ινδικού στρατού. Οι Gurkhas είχαν σημαντική συμβολή στην επικράτηση της  Βρετανίας στην Μαλαισιανή εξέγερση στη δεκαετία του 1950 και την μάχη στο Βόρνεο στη δεκαετία του 1960, και ένας στρατιώτης κέρδισε τον Σταυρό της Βικτώριας. Πιο πρόσφατα, οι Gurkhas υπηρέτησαν στον πόλεμο των Φόκλαντ , στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, στο Αφγανιστάν και στο δεύτερο πόλεμο του Κόλπου.

Τρόπος ζωής

Για να γίνει κάποιος στρατιώτης Gurkha, θα πρέπει να είναι υγιής, σε φόρμα και δυνατός. Ο διαγωνισμός για να ενταχθούν σε μια μονάδα Gurkha είναι ακραίος και μόλις μερικές εκατοντάδες  επιλέγονται από τις δεκάδες χιλιάδες που επιδιώκουν να ενταχθούν.

Αρχικά, δόθηκε προτεραιότητα στους υποψηφίους που ήταν ορεσείβιοι από μία από τις τέσσερις φυλές. Οι υποψήφιοι προέρχονταν από το δυτικό τμήμα του Νεπάλ και είχαν το επώνυμο Gurung, Thapa, Pun ή Magar. Οι υποψήφιοι από το ανατολικό τμήμα έπρεπε να έχουν επώνυμο Rai ή επώνυμο Limbu. Ακόμα και σήμερα, οι περισσότεροι στρατιώτες Gurkha ανήκουν σε μία από τις τέσσερις προτιμώμενες φυλές.

Στρατιώτες ο ρόλος των οποίων απαιτεί περισσότερη εκπαίδευση από ό, τι συνήθως είχαν στα βουνά κάποτε προσλαμβάνονται κυρίως από τα  Darjeeling και Σικίμ. Αλλά αυτές τις μέρες οι εν λόγω στρατιώτες προσλαμβάνονται από σχεδόν οπουδήποτε στο Νεπάλ ή μεταξύ ανθρώπων από αλλού που έχουν καταγωγή από το Νεπάλ .

Οι Gurkhas που υπηρετούν στο βρετανικό στρατό έχουν πλέον το δικαίωμα να εγκατασταθούν εκεί, και πολλοί πρώην στρατιωτικοί, οι γυναίκες και τα παιδιά τους το έχουν πράξει. Μερικοί Gurkha πρώην στρατιωτικοί που υπηρέτησαν στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένου του ανταποκριτής σας, έχουν εγκατασταθεί στο Χονγκ Κονγκ.

Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου, αλλά υποψιάζομαι ότι πολλοί από τους πρώην συντρόφους μου θα συμφωνήσουν όταν λέω ότι το να υπηρετείς ως στρατιώτης Gurkha είναι κάτι περισσότερο από μια δουλειά: είναι ένας τρόπος ζωής. Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στην παράδοση της υπηρεσίας που έχει διαρκέσει περισσότερο από 200 χρόνια. Ίσως μόνο με το να γίνει κάποιος στρατιώτης Gurkha μπορεί να αποκτήσει μια σωστή κατανόηση για το  τι μας ενώνει με αυτή την παράδοση.

Οι Gurkhas στο Χονγκ Κονγκ
Gurkhas στρατιώτες βάδιζαν στο Χονγκ Κονγκ.  Φωτογραφία: Lt Arjun Gurung
Το πρώτο σύνταγμα Gurkha που θα στάθμευε στο Χονγκ Κονγκ έφτασε το 1948. Όταν η  Μαλαισία απέκτησε την ανεξαρτησία της, τον Αύγουστο του 1957, το σύνολο της βρετανικής ταξιαρχίας των Gurkhas άρχισε να κάνει το Χονγκ Κονγκ κύρια βάση τους. Στο απόγειό της, η ταξιαρχία είχε έξι  τάγματα πεζικού Gurkha· τέσσερα ήταν στο Χονγκ Κονγκ, το ένα στη Βρετανία και ένα στο Μπρουνέι. Είχε επίσης ένα σύνταγμα μηχανικού, ένα σύνταγμα επικοινωνιώνκαι ένα σύνταγμα μεταφορών στο Χονγκ Κονγκ. Το κέντρο  εκπαίδευσης της  ταξιαρχίας ήταν στο σεκ Κονγκ και οι Gurkhas σχημάτιζαν  το μεγαλύτερο μέρος της βρετανικής δύναμης που υπερασπίστηκε το Χονγκ Κονγκ. Όταν η κινεζική κυριαρχία επανήλθε το 1997, πολλοί Gurkhas απολύθηκαν και επέστρεψαν στο Νεπάλ.

Καταπολέμηση της βίας

Σήμερα, οι Gurkhas συνεχίζουν την παράδοση υπηρεσίας πέρα ​​από τα σύνορα του Νεπάλ που άρχισαν οι πρόγονοί τους, σε τέσσερις διαφορετικούς στρατούς ή αστυνομικές δυνάμεις.

Ινδικός στρατός (περίπου 42.000)
Βρετανικός στρατός (περίπου 3.600)
Σιγκαπουριανό Τμήμα Gurkha (περίπου 2.000)
Μπρουνέι Mon;ada Ef;edrvn Gurkha (περίπου 500)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...