Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Μια αρχαία αιγυπτιακή πολεμική τέχνη(tahteeb) εκσυγχρονίζεται και ανοίγεται στις γυναίκες


al-monitor
Τόσο η μοίρα όσο και η αγάπη της για το tahteeb, ένας τύπος πολεμικής τέχνης με ραβδί, έπαιξαν ρόλο στη ζωή της Rania Medhat, της πρώτης Αιγύπτιας που πιστοποιήθηκε ποτέ ως εκπαιδεύτρια σε αυτή την τέχνη, η οποία χρονολογείται από την εποχή των Φαραώ.


«Είμαι η πρώτη γυναίκα [στην Αίγυπτο] ποτέ που έπαιξε και δίδαξε tahteeb,» είπε η Medhat, 24 ετών, περήφανα στο Al-Monitor. Η Medhat είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής σε  σχολείο θηλέων στο χωριό Nekheila, στο Κυβερνείο της Άνω Αιγύπτου Assuit.

Από καιρό λάτρευε το  tahteeb. «Είμαι  λάτρης της τέχνης αυτής από την παιδική ηλικία μου. Πάντα παρακολουθούσα παραστάσεις των ανταγωνιστών στον αιγυπτιακό κινηματογράφο, διότι στην Άνω Αίγυπτο, οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να παραστούν στους θεατές», είπε. 



Η ιστορία του tahteeb χρονολογείται από την εποχή του Παλαιού Βασιλείου της Αιγύπτου, επίσης γνωστή ως η εποχή των Πυραμίδων, η οποία διήρκεσε  περίπου ανάμεσα στο 2700-2150 π.Χ. 

Χαρακτικά του αθλήματος βρέθηκαν στη νεκρόπολη της Abusir. Η πολεμική τέχνη ήταν μια από τις τρεις που  διδάσκονταν στους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, μαζί με την πάλη και την τοξοβολία.

Το tahteeb εξελίχθηκε σε ένα στυλιζαρισμένο παιχνίδι χορού με ραβδί, που ασκούταν στο Νέο Βασίλειο (περίπου 1550-1077 π.Χ.). Απεικονίσεις παραστάσεων tahteeb σε γιορτές έχουν βρεθεί χαραγμένες στους τοίχους των Λούξορ και Σακκάρα. Σήμερα, οι άνδρες της  Άνω Αιγύπτου εκτελούν  το tahteeb ως λαϊκή τέχνη σε θρησκευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις, όπως οι γάμοι.

Στις 30 Νοεμβρίου, η τέχνη του tahteeb προστέθηκε στη Λίστα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε μια συνάντηση στην αιθιοπική πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Το ταξίδι της Medhat ξεκίνησε στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν επιλέχθηκε από την Ένωση της Άνω Αιγύπτου για την Εκπαίδευση και την Ανάπτυξη , μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα το Κάιρο, για να λάβει μέρος σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα tahteeb στο Κάιρο. Το μάθημα διδάχθηκε από τον Adel Boulad, τον ιδρυτή του σύγχρονου tahteeb.

Η Medhat ολοκλήρωσε το πρόγραμμα εκπαίδευσης των 30 ημερών τον Φεβρουάριο και έγινε η πρώτη πιστοποιημένη Αιγύπτια  διαγωνιζόμενη και εκπαιδεύτρια του tahteeb. Η ομάδα της αναπτύσσεται επί του παρόντος στη Nekheila.

«Δεν βρήκα καμία δυσκολία στην εκμάθηση του tahteeb . Το μόνο που χρειάζεται είναι συγκέντρωση και ευελιξία, τα οποία έχω ήδη ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής», είπε. Πρόσθεσε ότι η οικογένειά της την  ενθάρρυνε στην άσκηση της, ειδικά από τη στιγμή που έμαθε ότι θα εξασκούταν σε κέντρα κατάρτισης στο Κάιρο και όχι μπροστά στους άνδρες του χωριού.

«Στις Άνω Αιγυπτιακές επαρχίες, με τις συντηρητικές κοινωνίες τους, είναι δύσκολο για μένα ως γυναίκα να αγωνιστώ στο tahteeb, ένα ανδροκρατούμενο άθλημα. Γι 'αυτό και παρακολούθησα τα μαθήματα στην πρωτεύουσα. Το πρώτο σύγχρονο τουρνουά της τέχνης του tahteeb θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο κι αυτό στο Κάιρο,»είπε.

Ερωτηθείσα  για το σύγχρονο tahteeb και τις διαφορές μεταξύ αυτού και της παραδοσιακής πρακτικής, η Medhat είπε ότι ο Boulad δεν έκανε θεμελιώδεις αλλαγές στην παραδοσιακή μορφή της τέχνης. Απλώς το ανέπτυξε  ως ένα σύγχρονο άθλημα.

Η Medhat περιέγραψε την ατμόσφαιρα της άσκησης tahteeb: Θεατές σχηματίζουν κύκλο γύρω από δύο μαχητές , οι οποίοι κρατούν ένα ραβδί από μπαμπού. Η μουσική είναι απαραίτητη, και η σκηνή περιλαμβάνει τυμπανιστές και παίκτες mizmar , ένα πνευστό όργανο.

Στο σύγχρονο tahteeb, οι παίκτες φορούν φαρδιά ρούχα: T-shirts, παντελόνια και αθλητικά παπούτσια. Η παραδοσιακή φορεσιά του tahteeb , η galabiya, δεν θεωρείται  κατάλληλη για τις γυναίκες .

Μετά την εκτέλεση ενός τελετουργικού έναρξης, οι διαγωνιζόμενοι εκ περιτροπής κάνουν  για ένα λεπτό «επιθέσεις». Ο στόχος είναι να αγγίξουν - όχι να χτυπήσουν - το κεφάλι του άλλου, χωρίς να αγγίξουν ο ένας τον άλλο. Εξήγησε ότι η νίκη κερδίζεται με κάθε άγγιγμα στο κεφάλι ή τρία αγγίγματα στο υπόλοιπο σώμα. Οι παίκτες πρέπει να μείνουν μέσα στον κύκλο.

Η Medhat είπε ότι όταν οι φίλοι της την είδαν να ασκεί με επιτυχία το tahteeb, θέλησαν  να το μάθουν. «Πολλά παιδιά παρακολουθούν επίσης τις επιδόσεις μου και μου ζητούν να τα διδάξω», είπε, επισημαίνοντας ότι κάθε παιδί με γερό σώμα  μπορεί να ασκήσει το tahteeb.

Προτρέπει όλους τους Αιγυπτίους να μάθουν την ιστορική τέχνη και ελπίζει ότι το tahteeb θα συμπεριληφθεί ως άθλημα στο αιγυπτιακό πρόγραμμα σπουδών φυσικής αγωγής όπως και οι άλλες πολεμικές τέχνες.

«Εκτός από το ότι είναι κληρονομιά των προγόνων μας,το  tahteeb βοηθά στην ανάπτυξη των σωματικών δεξιοτήτων του ατόμου», όπως η ευελιξία, η ταχύτητα αντίδρασης και η δύναμη, είπε. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μια νέα μέθοδος για την καταπολέμηση ενός επιτιθέμενου, ακόμη και χωρίς το ραβδί», είπε. «Αυτή η τέχνη πραγματικά βοηθά να δυναμώσει την αιγυπτιακή ταυτότητα και να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των ασκούμενών  της.»




9 σχόλια:

  1. καλημερα παπα-Κωστα μου! ο Νικος ειμαι! Ωραια αναρτηση! Θυμαμαι που ειχα διαβασει οτι οι Αρχαιοι Αιγυπτιοι ειχαν αναπτυξει πολεμικες τεχνες! Σε μια ταινια που ειχε δειξει παλαιοτερα Η ΜΟΥΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ εδειχνε γυναικες να παλευουν με μαχαιρια ΣΑΙ. Βεβαια δε ξερω κατα ποσο αυτο στεκει στη πραγματικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν πολεμικές τέχνες.Μιλάμε για εποχές σκληρές και άγριες.

      Διαγραφή
  2. μαχαιρια ΣΑΙ λες να ειχαν οι Αιγυπτιοι η λες να ηταν αυτο μυθοπλασια της ταινιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει ανακαλυφθεί κάποιο όπλο που να μοιάζει.Τα σάι είναι "φετίχ" πολλών Αμερικάνων σκηνοθετών,σχεδιαστών κόμικς κλπ και τα κολλάνε παντού.

      Διαγραφή
  3. Ναι εχεις δικιο! Η βιομηχανια των κομικς παρουσιαζει ολους τους Σουπερηρωες να ξερουν πολεμικες τεχνες. Μονο ο Σουπερμαν δε ξερει πολεμικες τεχνες! χα!χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ξερεις περα απο τη πλακα καποια οπλα που δειχνει στις ταινιες και τις τηλεοπτικες σειρες φαντασιας οντως υπηρχαν. Για παραδειγμα το οπλο ΣΑΚΡΑΜ που το χρησιμοποιουσε η Ζηνα στη τηλεοπτικη σειρα Ηρακλης οντως υπηρχε. Το χρησιμοποιουσαν οι Αρχαιοι ινδοι πολεμιστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δε ξερω βεβαια το ΣΑΚΡΑΜ δουλευε οπως το Μπουμεραγκ. Αν επεστρεφε δηλαδη στο κατοχο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δες αυτό:https://www.youtube.com/watch?v=B_cX1SwiC1Y

      Είναι λίγο απατεώνας ο τύπος βέβαια αλλά είναι εντυπωσιακός

      Διαγραφή

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, αφορά την σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη και την φυγή του Ιωσήφ, την Μαρία και του Ιησού στην Αίγυπτο. Είναι...