Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ένα χωριό Δρούζων στη Συρία μάχεται εναντίον όλων

al-monitor
Hadar, Υψώματα του Γκολάν - Καθώς ο  συριακός πόλεμος συνεχίζεται στο έβδομο έτος του χωρίς σημάδι λύσης, μια πόλη στην άκρη του  Γκολάν της Συρίας αναγκάστηκε να αποκρούσει τόσο επιθέσεις υπό την ηγεσία της αντιπολίτευσης όσο  και τις επιχειρήσεις  υποταγής του Ισραήλ κατά τα τελευταία έξι χρόνια σχεδόν εξ ολοκλήρου μόνη της.


Η Hadar, μια πόλη Δρούζων με πληθυσμό 10.000, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, έχει μια μοναδική ιστορία. Χτισμένη στη συριακή μεριά του όρους Jabal al-Sheikh,η  Hadar βλέπει άμεσα τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψώματα του Γκολάν, όπου η Φωνασκούσα Κοιλάδα τη χωρίζει  μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από την υπό ισραηλινή κατοχή πόλη των Δρούζων,την  Majdal Shams. Λίγες εκατοντάδες μέτρα στο Jabal al-Sheikh, σκαρφαλωμένος στην κορυφή του, βρίσκεται ένας από τους μεγαλύτερους σταθμούς στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ. Παρακολουθεί με προσοχή όλες τις δραστηριότητες στο Γκολάν από τη μία πλευρά και το  Σεμπάα του Λιβάνου και πέρα ​​από την άλλη.

Οι άλλοι γείτονες της Hadar είναι ένοπλες ομάδες που ανήκουν τόσο στο υποστηριζόμενο από την  Ιορδανία Νότιο Μέτωπο όσο και στη θυγατρική της Αλ Κάιντα Jabhat al-Nusra, τώρα επίσης γνωστή ως Jabhat Φατάχ αλ-Σαμ. Ανάμεσά τους, ελέγχουν τα χωριά και τις υπόλοιπες βουνοκορφές με θέα τη Hadar.


Η μόνη πρόσβαση στη Hadar είναι ένας μικρός χωματόδρομος που στριφογυρίζει γύρω από το βουνό πάνω από έναν ελεγχόμενο από την κυβέρνηση δρόμο. Σε μια καλή μέρα, οχήματα αγωνίζονται για να περάσουν από μέσα. Ένα συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής 20 λεπτά με τα πόδια από τον κεντρικό δρόμο προς την πόλη καθιστά τους  ταξιδιώτες σαφείς στόχους για τους ελεύθερους σκοπευτές της αντιπολίτευσης που βρίσκονται στα βουνά. Το μονοπάτι έχει αναγκαστεί να κλείσει από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης, καθώς και από  κακές καιρικές συνθήκες, και τα τελευταία χρόνια οι πολίτες αγωνίζονται  για να φέρουν τα αγαθά για να επιβιώσουν τους σκληρούς χειμερινούς μήνες.

Η ήδη ευαίσθητη περιοχή έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη. Πρόσθετα στην παρουσία του ισραηλινού στρατού και των διαφόρων στοιχείων της συριακής αντιπολίτευσης, υπάρχουν και κυβερνητικές δυνάμεεις στην περιοχή που υποβοηθούνται από φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές και τη Λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Ο καθένας θέλει να έχει στη διάθεσή του τη Hadar για να εξυπηρετήσει τις δικές του πολιτικές ατζέντες. «Από τον [Λιβανέζο ηγέτη των Δρούζων] Ουαλίντ Τζουμπλάτ μέχρι το Ισραήλ και την συριακή αντιπολίτευση», δήλωσε ο Αμπού Ταουφίκ, ένας σκληρός κατά τα φαινόμενα άντρας στα τέλη τηςτέταρτης δεκαετίας του, ο οποίος πήρε τα όπλα κατά την έναρξη της σύγκρουσης για να υπερασπιστεί τη Hadar από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης.Η τοπική ένοπλη φατρία του, γνωστή ως Εθνικές Αμυντικές Δυνάμεις στο Hadar, χρησιμοποιούν ένα σύμφυρμα προσωπικών όπλων πριν από τον πόλεμο και κάποιων άλλων που παρέχονται από τον συριακό στρατό. «Αλλά δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας ως θρησκευτικούς πολιτοφυλακή, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως Σύριους πολίτες», είπε στο Al-Monitor.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών, η αντιπολίτευση έχει επιχειρήσει να αποσπάσει τους κατοίκους της Hadar από την κυβέρνηση με υποσχέσεις για προστασία και  ασφάλεια, και όταν απέτυχαν, κατέφυγαν σε επιθέσεις στην πόλη. Σε μία από τις πιο πρόσφατες επιθέσεις της αντιπολίτευσης στην επαρχία Quneitra τον Σεπτέμβριο του 2016,η Hadar δέχθηκε σφοδρή επίθεση από μαχητές της αντιπολίτευσης που, ενώ υπόσχονταν να μην βλάψουν τους κατοίκους συνέχισαν να ρίχνουν πυραύλους στην πόλη, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους.

«Η αντιπολίτευση μας ζήτησε σε πολλές περιπτώσεις να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση και να πάμε με το μέρος της», δήλωσε ο Αμπού Ταουφίκ. Καθισμένος σε ένα μεγάλο μπαλκόνι με θέα στην πόλη, εξήγησε πως οι μαχητές εκεί, μόνο  800, είναι η μόνη προστασία της Hadar. Ενώ ο συριακός στρατός προστατεύει το δρόμο που οδηγεί στην πόλη, οι κάτοικοι είναι μόνοι τους. «Αρνηθήκαμε [να ενταχθούμε στην αντιπολίτευση] και μας ρίχνουν πυραύλους  από τότε, σχεδόν σε καθημερινή βάση.»

Η παραγωγή των διάσημων μήλων, τα κερασιών και των σύκων της Hadar  που κάποτε ήταν ευρέως κατανεμημένη σε όλη τη Συρία έχει μειωθεί στο ελάχιστο. Ο κάτοικος Χαλίλ Khayyal έδειξε τα μεγάλα λιβάδια  και τους λόφους που περιβάλλουν την πόλη. «Η αντιπολίτευση ελέγχει αυτούς τους λόφους πάνω από τα αγροκτήματα μας, γι 'αυτό είναι αδύνατο να βγούμε έξω και να καλλιεργήσουμε  τα προϊόντα μας. Μερικές φορές μπορούμε να πάμε το βράδυ, αλλά ακόμη και αυτό δεν είναι πάντα ασφαλές, λόγω των ελεύθερων σκοπευτών.»

Ο Khayyal είπε στο Al-Monitor, «Είναι σχεδόν αδύνατο να φύγεις από την πόλη, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο. Είμαστε ουσιαστικά  υπό πολιορκία «.

Για να γίνουν  τα πράγματα χειρότερα, μερικά  από τα χωριά στις  γειτονικές περιοχές, ελεγχόμενες από την κυβέρνηση βλέπουν  τους κάτοικους της Hadar με καχυποψία. Ιστορικές αντιπαλότητες μεταξύ των πόλεων κάνουν  εύκολο για αυτούς να υποπτεύονται τους κατοίκους  της Hadar ως  βοηθούς της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με έναν μαχητή με μια συμμαχική με την κυβέρνηση ένοπλη ομάδα από τη γειτονική Khan Arnabeh, «Εγώ ποτέ δεν θα υπερασπιζόμουν τη  Hadar. Μερικοί από αυτούς βοήθησαν την αντιπολίτευση, όταν η αντιπολίτευση μας στόχευε»,όπως δήλωσε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Τους παρείχαν τροφή και κουβέρτες. Δεν θα τους επιτεθώ, φυσικά, αλλά την ίδια στιγμή, γιατί πρέπει να τους βοηθήσω;»

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ συνέχισε να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην Hadar, προσφέροντας στους κατοίκους βοήθεια και προστασία, ενώ δημοσίως δηλώνει τη Hadar ως μια κόκκινη γραμμή. Το 2015 το Ισραήλ υποσχέθηκε βοήθεια προς την αντιπολίτευση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αγγίξει τη Hadar. Εξέχουσες προσωπικότητες εντός της ισραηλινής κοινότητας των Δρούζων έχουν καλέσει το Ισραήλ να επέμβει στρατιωτικά για να προστατεύσει τους Δρούζους της Hadar από την κυβέρνηση της Συρίας.

«Το Ισραήλ προσπαθεί συνεχώς να επικοινωνήσει με τους κατοίκους της πόλης μας», δήλωσε ο Αμπού Ταουφίκ, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της Hadar απορρίπτουν έντονα την ιδέα της λήψης βοήθειας ή το άνοιγμα επικοινωνίας με το Ισραήλ.

Για το Ισραήλ, η Hadar θα ήταν τόσο μια στρατηγική νίκη και μια τεράστια επιτυχία  δημοσίων σχέσεων. Το Ισραήλ έχει αργά δημιουργήσει  μια νεκρή ζώνη στη νότια Συρία για να δημιουργήσει απόσταση μεταξύ της ίδιας και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους. Ξεκίνησε δίνοντας στρατιωτική και υλικοτεχνική βοήθεια προς τις ομάδες της αντιπολίτευσης κατά μήκος του διαχωριστικού τείχους και, στη συνέχεια, υπό την συγκεκαλυμμένη ιατρική βοήθεια σε μαχητές. Τώρα έχει επεκτείνει το πρόγραμμα του για τη διανομή τροφίμων, ρουχισμού, εκπαιδευτικού υλικού και ιατρικής βοήθειας στους κατοίκους στους τομείς που ελέγχονται από  την αντιπολίτευση.Οι διοικητές της αντιπολίτευσης αναγνωρίζουν εκεί την ενίσχυση, αλλά ισχυρίζονται ότι δεν έχουν καμία επιλογή στην αποδοχή της.

Σήμερα το Ισραήλ πολύ ανοιχτά μεταφέρει και τους αμάχους  και τους μαχητές σε σχεδόν καθημερινή βάση στο Ισραήλ για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Με τη συμπερίληψη της Hadar εντός της ρυθμιστικής ζώνης, το Ισραήλ ελπίζει να επεκτείνει τον έλεγχό του στην περιοχή. Όταν έρθει η ώρα να διαπραγματευτεί μια πολιτική διευθέτηση, ο έλεγχος σε αυτή την περιοχή θα είναι ένα πολύτιμο χαρτί που θα χρησιμοποιήσει το Ισραήλ . Επιπλέον, το Ισραήλ χρησιμοποιεί τη  Hadar ως εργαλείο προπαγάνδας για το δικό του κοινό . Δείχνοντας την ανησυχία του για τη Hadar - η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την κατεχόμενη από το Ισραήλ  Majdal Shams - επίσης, αποδεικνύει στο εγχώριο κοινό του την ανησυχία του για τους Σύριους αδελφούς τους κατά μήκος των συνόρων, κυρίως στον εγχώριο πληθυσμό των Δρούζων.

Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, ένα νεαρό αγόρι από τη Hadar πάτησε μια  πιθανότατα τοποθετημένη από τους Ισραηλινούς νάρκη στην περιοχή γύρω από την πόλη, ενώ έβοσκε τα πρόβατά του. Μάρτυρες είπαν στο Al-Monitor ότι Ισραηλινοί στρατιώτες πέρασαν στο συριακό έδαφος για να τον πάρουν , αν και στις επίσημες δηλώσεις ισχυρίζονται ότι  προσωπικό του ΟΗΕ τον μετακίνησε. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο μέσα στο Ισραήλ χωρίς ειδοποίηση ή άδεια από την οικογένειά του. Οι Δρούζοι ηγέτες στο Ισραήλ, όπως ο Sheikh Mouaffaq Tarif επωφελήθηκαν από  το περιστατικό, την επίσκεψη του στο νοσοκομείο και δημοσίως ευχαριστώντας  το Ισραήλ για τη διάσωση της ζωής του.

Σύμφωνα με κατοίκους της Hadar, δεν θα παγιδευτούν στο παιχνίδι του Ισραήλ. «Ξέρουμε ότι το Ισραήλ στηρίζει την αντιπολίτευση που μας επιτίθεται, και εξακολουθούν να κατέχουν το υπόλοιπο των Υψιπέδων του Γκολάν», δήλωσε ο Αμπού Ταουφίκ. «Για τελευταία φορά, θα αποδεχόμασταν την κόλαση [του Σύριου προέδρου Μπασάρ] αλ-Άσαντ παρά τον παράδεισο του Ισραήλ.»




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, αφορά την σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη και την φυγή του Ιωσήφ, την Μαρία και του Ιησού στην Αίγυπτο. Είναι...