(Reuters) - Με το Ισλαμικό Κράτος να έχει εκδιωχθεί,οι Ιρακινοί χριστιανοί που επιστρέφουν αργά στη λεηλατημένη πόλη της Qaraqosh, βασανίζονται από το άγχος για την ασφάλειά τους και όμως αισιοδοξούν ότι μπορούν να ζήσουν αρμονικά με τους μουσουλμάνους όλων των πεποιθήσεων.
Η πόλη, περίπου 20 χιλιόμετρα (12 μίλια) από το πολεμικό μέτωπο με το ισλαμικό κράτος στη βόρεια πόλη της Μοσούλης, δείχνει γιατί οι χριστιανοί έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για το μέλλον της αρχαίας κοινότητάς τους.
Στις βεβηλωμένες εκκλησίες της Qaraqosh, οι Χριστιανοί είναι απασχολημένοι με την αφαίρεση γκράφιτι που γράφτηκαν από τους Σουνίτες μαχητές κατά τη διάρκεια του δύο ετών και έξι μηνών ελέγχου - μόνο για να εμφανιστούν νέα συνθήματα , γραμμένα από σιίτες μέλη των ιρακινών δυνάμεων που αγωνίζονται από δρόμο σε δρόμο με τους τζιχαντιστές στη Μοσούλη.
Αλλά κοντά ένας καταστηματάρχης κάνει ένα γρήγορο εμπόριο πουλώντας ολλανδική μπύρα, ελληνικό ούζο και διάφορες μάρκες ουίσκι σε χριστιανούς, σουνίτες, σιίτες και Κούρδους, με αυτό το είδος του εμπορίου ίσως να προσφέρει μια γεύση για το πώς οι διαιρεμένες κοινότητες του Ιράκ θα μπορούσαν και πάλι να ζήσουν μαζί ειρηνικά .
Ενθαρρυμένοι από τα σημεία ελέγχου ασφαλείας και τις περιπολίες από μια εθελοντική δύναμη, μέχρι και 10 χριστιανικές οικογένειες έχουν επιστρέψει στην κάποτε μεγαλύτερη κοινότητα της μειονότητας στο Ιράκ μέχρι που το Ισλαμικό Κράτος την κατέλαβε το 2014.
Οι ιρακινές δυνάμεις έδιωξαν την ομάδα από τη Qaraqosh τον Οκτώβριο, κατά την εξαμηνιαία επίθεση για να ξαναπάρουν τη Μοσούλη. Αλλά οι κάτοικοι ανησυχούν ότι τα σιιτικά συνθήματα σηματοδοτούν ένα νέο είδος θρησκευτικής διαίρεσης.
«Ω Χουσεΐν» είναι γραμμένο με κόκκινο χρώμα στον τοίχο της εκκλησίας που πυρπολήθηκε νωρίτερα από το Ισλαμικό Κράτος, επαινώντας τον ήρωα των Σιιτών μουσουλμάνων που μαρτύρησε 1.300 χρόνια πριν.
«Το φοβόμαστε αυτό, τις εντάσεις», δήλωσε ο Girgis Youssif, ένας εργαζόμενος στην εκκλησία. «Θέλουμε να ζούμε με ειρήνη και απαιτούμε ασφάλεια», δήλωσε ο Youssif, ο οποίος επέστρεψε μετά από τη φυγή του προς το Ερμπίλ, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά στο ιρακινό Κουρδιστάν.
Οι Σιίτες στις ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις και τις παραστρατιωτικές ομάδες, κυρίως από τις πιο νότιες περιοχές της χώρας, έχουν γραμμένα τέτοια συνθήματα σε κτίρια σε όλη την Μοσούλη επίσης.
Στρατιώτες επίσης ύψωσαν τη σημαία του Αλή στην πόλη και στα στρατιωτικά οχήματά τους.Οι Σιίτες θεωρούν τον Αλί, τον γαμπρό του Προφήτη Μωάμεθ, και τον εγγονό του προφήτη Χουσεΐν, ως νόμιμους διαδόχους του.
Δύο σιιτικές σημαίες κυματίζουν και πάνω από τη Qaraqosh.
Οι περισσότεροι Σουνίτες, οι οποίοι είναι η κυρίαρχη κοινότητα στη Μοσούλη, έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των σιίτικων συνθημάτων, σαν έργο μιας χούφτας φανατικών , αλλά οι Χριστιανοί τα θεωρούν ως μήνυμα ότι το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο.
«Φυσικά και φοβόμαστε τα σημεία αυτά,» δήλωσε ο Matti Yashou Hatti, ένας φωτογράφος που ζει ακόμα στο Ερμπίλ με την οικογένειά του. «Χρειαζόμαστε διεθνή προστασία».
Αυτές οι οικογένειες που έχουν επιστρέψει στην Qaraqosh - κάποτε το σπίτι 50.000 ανθρώπων - προσπαθούν να αναβιώσουν τη χριστιανική ζωή που χρονολογείται πάνω από δύο χιλιετίες. Ωστόσο, οι περισσότεροι μένουν μόνο δύο ή τρεις ημέρες κάθε φορά ανακαινίζοντας τα σπίτια τους που λεηλατήθηκαν και κάηκαν.
«Θέλουμε να γυρίσουμε πίσω, αλλά δεν υπάρχει νερό και ρεύμα», δήλωσε ο Mazam Νεσίν, ένας Χριστιανός ο οποίος εργάζεται για μια εθελοντική ομάδα με βάση στην Qaraqosh, αλλά έχει αφήσει την οικογένειά του στο Ερμπίλ.
Αντίθετα, εκτοπισμένοι μουσουλμάνοι συρρέουν πίσω στις αγορές της Ανατολικής Μοσούλης μετά την αποτίναξη του ισλαμικού κράτους από το τμήμα της πόλης, παρά τη μάχη που μαίνεται στην Παλιά Πόλη στην απέναντι όχθη του ποταμού Τίγρη, που είναι το τελευταίο προπύργιο των μαχητών.
ΚΑΒΑ
Ο αριθμός των χριστιανών στο Ιράκ έχουν μειωθεί από 1,5 εκατομμύρια σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες από τη βία που ακολούθησε την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003. Πολλοί κάτοικοι της Βαγδάτης που δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά να πάνε στο εξωτερικό, πήγαν στο Qaraqosh και άλλες βόρειες πόλεις όπου η ασφάλεια ήταν καλύτερη από ό, τι στην πρωτεύουσα, η οποία συγκλονίστηκε από θρησκευτικό πόλεμο μετά την υπό αμερικανική ηγεσία εισβολή.
Αλλά με την άφιξη του ισλαμικού κράτους, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ζητώντας άσυλο στην Ευρώπη. Η Γερμανία μόνη της πήρε 130.000 Ιρακινούς, μεταξύ των οποίων και πολλοί Χριστιανοί, το 2015 και το 2016. Αλλά οι περισσότεροι κατέληξαν στο Ερμπίλ με συγγενείς ή σε σπίτια που προσφέρονται από οργανισμούς βοήθειας.
Σούπερ μάρκετ και εστιατόρια παραμένουν κλειστά στη Qaraqosh, με παράθυρα σπασμένα και καμμένα έπιπλα σκορπισμένα στα πατώματα.
Μία από τις λίγες επιχειρήσεις που άνοιξαν εκ νέου είναι η κάβα του Steve Ιμπραήμ στο κέντρο της πόλης.Με την απουσία των καφενείων έχει γίνει σημείο συνάντησης για τους ντόπιους. «Οι δουλειές πάνε καλά μέχρι στιγμής. Ο καθένας έρχεται εδώ για να εφοδιαστεί», δήλωσε ο Ιμπραήμ, ο οποίος έχει μόλις ξανανοίξει το κατάστημα με τον πατέρα του.
Έχασαν τα πάντα, όταν το Ισλαμικό Κράτος, γνωστό στους εχθρούς του, ως Daesh, κατέστρεψε την επιχείρησή τους. Τώρα έχουν επενδύσει περίπου $ 400 στην ανακαίνιση του καταστήματος - νέα πλακάκια λάμπουν στους τοίχους - και οι πελάτες έρχονται από πέρα από την πόλη και από ολόκληρη την κοινότητα.
«Πουλάω ποτά σε χριστιανούς και μουσουλμάνους », είπε. «Πολλοί άνθρωποι έρχονται από τη Μοσούλη και από άλλες πόλεις.»
Πολλοί από τους πελάτες του Ιμπραήμ αγνοούν την απαγόρευση του Ισλάμ για την κατανάλωση αλκοόλ. Ενώ μιλούσε, ένας σουνίτης μουσουλμάνος από την ανατολική Μοσούλη οδήγησε μέχρι εκεί για να αγοράσει ένα μπουκάλι ουίσκι και τέσσερα κουτιά μπύρας, συσκευασμένα σε μαύρη πλαστική σακούλα για να κρύψει την αγορά του από τα μάτια των πιο θρησκευόμενων μουσουλμάνων.
«Δεν μπορούσες να πιεις επί Daesh. Χαίρομαι που αυτό το κατάστημα είναι ανοιχτό και πάλι», δήλωσε ο άνθρωπος που έδωσε το όνομά του μόνο ως Mohammed, δίνοντας χέρια με τους χριστιανούς και απολαμβάνοντας μια απογευματινή μπύρα. «Εξακολουθώ να πίνω μόνο στο σπίτι.»
Αργότερα ένας Σιίτης από ένα χωριό νότια της Μοσούλης έφτασε για να πάρει ποτά. «Έρχομαι εδώ δύο φορές την εβδομάδα. Είναι το μοναδικό κατάστημα στην περιοχή», είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί, πριν να φύγει με το αμάξι.
Ακόμα κι ο Ιμπραήμ έρχεται κάθε μέρα από την Ερμπίλ, φέρνοντας με το αυτοκίνητο προμήθειες και καύσιμα για τη γεννήτρια για να δουλεύουν τα γεμάτα με κρύα μπύρα ψυγεία. Στη συνέχεια γυρνά πίσω οδηγώντας τη νύχτα.
Αν περισσότεροι χριστιανοί θα μπορέσουν να ζήσουν μόνιμα στην Qaraqosh εξαρτάται από το αν οι δυνάμεις ασφαλείας κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.
Ο στρατός και η αστυνομία προσπάθησαν να απαλύνουν τους φόβους τους τοποθετώντας στρατιώτες μπροστά από τις εκκλησίες, και ακόμη βοηθώντας τους χριστιανούς εθελοντές να δημιουργήσουν ένα τεράστιο σταυρό στην είσοδο της πόλης.
Την Κυριακή των Βαΐων το περασμένο Σαββατοκύριακο, στρατιώτες συνόδευσαν μια πομπή στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Πάσχα, τη πιο σημαντική γιορτή του Χριστιανισμού, και προμήθευσαν με καρέκλες τους προσκυνητές κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.
Κάποιοι Χριστιανικοί αστυνομικοί εντάχθηκαν στην χορωδία ψέλνοντας «Αλληλούια» με τους πολίτες. Αλλά περπατώντας κατά μήκος σειρών καμμένων σπιτιών και σούπερ μάρκετ, άλλοι εξακολουθούν να φοβούνται.
«Τα μέτρα ασφαλείας δεν επαρκούν», δήλωσε ο Hatti, ο φωτογράφος. «Θέλουμε η ασφάλεια να περιβάλλει την πόλη.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου