Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Διεθνές Φεστιβάλ Κρουστών και Παραδοσιακών Τεχνών στην Αίγυπτο


al-monitor
Η πέμπτη έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών  και Παραδοσιακών Τεχνών ξεκίνησε με χτυπήματα τυμπάνων και παραστάσεις από λαογραφικά συγκροτήματα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα στις 20 Απριλίου.

Περίπου το 30 τοπικοί και ξένοι λαογραφικοί σύλλογοι από την Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη έλαβαν μέρος σε αυτό το 10ήμερο φεστιβάλ.

Με το σύνθημα «Τύμπανα Διαλέγονται για την Ειρήνη», το φεστιβάλ έχει ως στόχο τη διάδοση της ανοχής και της ειρήνης, σύμφωνα με τον Entissar Abdel-Fattah, ιδρυτή και διευθυντή του φεστιβάλ.

«Έχει ως στόχο να εξασφαλίσει ότι η Αίγυπτος θα αγκαλιάσει όλες τις διαφορετικές κουλτούρες,» δήλωσε ο Abdel-Fattah στο Αλ-Monitor.




Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του φεστιβάλ, ο υπουργός Πολιτισμού Helmy el-Namnam είπε ότι παρά την τρομοκρατία που αντιμετωπίζει η Αίγυπτος , «Εμείς ποτέ δεν θα τους αφήσουμε να χαλάσουν τη ζωή μας. ... Θα αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία με τις ένοπλες δυνάμεις μας, την αστυνομία και με την τέχνη και τον πολιτισμό,  επίσης.»

Οι ξένες χώρες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, τη Νιγηρία, την Τυνησία, την Αλγερία, τη Σενεγάλη, την Ελλάδα, το Ταταρστάν και το Εκουαδόρ.

Εκτός από τους ξένους συλλόγους, το φεστιβάλ ρίχνει φως στην μοναδικότητα της αιγυπτιακής παραδοσιακής κληρονομιάς. Υπάρχουν λαϊκές ομάδες από το Halayeb και τη Shalateen ·τη Νέα Κοιλάδα· την el-Arish του Βορείου Σινά· τη Νουβία,το Λούξορ και τη Σοχάγκ από την Άνω Αίγυπτο· και το Ματρούχ στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Πολλά εργαστήρια πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μεταξύ των αιγυπτιακών και ξένων συλλόγων, προκειμένου να παίξουν και να κάνουν πρόβες μαζί αρμονικά.

«Όλα τα συμμετέχοντα συγκροτήματα συγχωνεύονται σε ένα και παίζουν τους ίδιους ρυθμούς με το ίδιο πνεύμα,» δήλωσε ο Abdel-Fattah, ο οποίος είναι ένας θεατρικός σκηνοθέτης και επικεφαλής του Κέντρου Δημιουργικότητας El-Ghouri, συνεργάζεται με το Υπουργείο Πολιτισμού. Ίδρυσε μια σειρά από λαογραφικά συγκροτήματα στο Κάιρο, όπως τα Νουβικά Τύμπανα και τον Θίασο  Λαϊκών Οργάνων το 1990.

«Παρά τις διαφορετικές εθνικότητες τους, οι σύντηξη σε μια οντότητα χρησιμοποιώντας μόνο την ανθρώπινη επικοινωνία, την τέχνη και τη δημιουργικότητα», είπε.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Αρχαιοτήτων, Τουρισμού και Σχεδιασμού. Το φεστιβάλ έχει επτά χώρους· οι περισσότεροι από αυτούς είναι σπουδαία κτίρια στο Κάιρο.

Μερικές παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο θέατρο Πηγή του Γιουσούφ  στην Ακρόπολη Salah El-Din. Το θέατρο πήρε το όνομά του από το πηγάδι, το οποίο σύμφωνα με το μύθο, ανήκει στον αγγελιοφόρο του Θεού Γιουσούφ.

Ένας άλλος χώρος είναι το θέατρο Qubbet Al-Ghouri, το οποίο χτίστηκε το 1504-1505 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μαμελούκου Σουλτάνου Al-Ghouri.

Σε μία από τις ημέρες του φεστιβάλ, υπάρχει μια πεντάωρη παρέλαση από όλους τους θιάσους μαζί στη Moezz Street, έναν από τους παλαιότερους δρόμους της Αιγύπτου που χρονολογούνται στην εποχή των  Γατιμίδων. Δεκάδες αρχιτεκτονικά κτίρια είναι διάσπαρτα κατά μήκος του δρόμου.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, μια έκθεση πραγματοποιήθηκε στην Ακρόπολη του  Salah El-Din που παρουσίαζε βιοτεχνίες από τις συμμετέχουσες χώρες που αντανακλούν τις κουλτούρες και τους πολιτισμούς των λαών τους.

Η τελετή λήξης του φεστιβάλ στις 26 Απριλίου συνέπεσε με την ετήσια εθνική γιορτή της  Ημέρας Απελευθέρωσης του Σινά, η οποία τιμά την τελική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη χερσόνησο του Σινά το 1982.

«Την ημέρα αυτή, όλοι οι θίασοι παρουσιάζουν και χορεύουν  στους παραδοσιακούς ρυθμούς του  Σινά», δήλωσε ο Αμπντέλ-Φατάχ. «Αυτό θα βοηθήσει να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων στο Σινά, ένα μέρος ανοχής και ειρήνης.»

Ο Abdel-Fattah δήλωσε ότι από τις 28 Απριλίου έως την 1η Μαΐου κάποιοι θίασοι θα πετάξουν στο Λούξορ για να δώσουν παράσταση στο μέσα Ναό του Λούξορ. Αυτό το τεράστιο Αρχαίο συγκρότημα αιγυπτιακών ναών που βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Νείλου κατασκευάστηκε το 1400 π.Χ.

Οι Αιγύπτιοι ανυπομονούν γι' αυτό το φεστιβάλ κάθε Απρίλιο. Οι θεατές διασκέδασαν με τους χορούς αυτών των θιάσων  με τις πολύχρωμες, παραδοσιακές τους φορεσιές που προσθέτουν μια χαρούμενη ατμόσφαιρα στους ιστορικούς τόπους.

"Πρόκειται για ένα χαρούμενο γεγονός, μάλιστα," είπε ο Ahmed Morad, ένας λογιστής, είπε στο Al-Monitor. «Κάθε χρόνο, περιμένω για αυτή την ευκαιρία να δω τις παραστάσεις των διαφόρων χωρών. Κάτι που είναι δύσκολο να δούμε ακόμα και από τις τηλεοράσεις.»

Η Νάγκουα Σαγιέντ ελπίζει ότι φέτος θα μπορέσει  να παρακολουθήσει το φεστιβάλ. «Λόγω της μεγάλης συμμετοχής στις εκδηλώσεις  του περασμένου έτους, δεν μπορούσα να παραστώ,» έγραψε η Sayed, η οποία κατάγεται από την παραθαλάσσια πόλη της Αλεξάνδρειας, στη σελίδα της στο Facebook.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, αφορά την σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη και την φυγή του Ιωσήφ, την Μαρία και του Ιησού στην Αίγυπτο. Είναι...