Ονομαστός ιστορικός, τουρκολόγος και διεθνολόγος καθώς επίσης φιλόσοφος, ποιητής και συγγραφέας γνωστός τόσο για την ευρυμάθεια όσο και για τις ιδιόρρυθμες απόψεις του που αμφισβήτησαν σε μεγάλο βαθμό την «κατεστημένη» ιστοριογραφία και δημιούργησαν ένθερμους φίλους καθώς κι αντιπάλους κατά μήκος όλου του πολιτικού φάσματος σε Ελλάδα και Τουρκία, ο 81χρονος σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και μέλος της καναδικής Ακαδημίας γνωρίζει όσο λίγοι άνθρωποι εκτός Τουρκίας την τουρκική πραγματικότητα και μάλιστα από πρώτο χέρι.
Του Θοδωρή Αντωνόπουλου
ΠΗΓΗ: http://www.lifo.gr/
ΠΗΓΗ: http://www.lifo.gr/
Ταξίδευε άλλωστε συχνά στη γείτονα, σε πανεπιστήμια της οποίας δίδαξε κιόλας επί σειρά ετών, ενώ είχε αναπτύξει προσωπική σχέση με δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους Τουργκούτ Οζάλ και Μεσούτ Γιλμάζ. Είναι, επιπλέον, εξέχον μέλος της Αδελφότητας Χιζμέτ που ίδρυσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο εξόριστος στις ΗΠΑ σούφι ιμάμης τον οποίο ο Ερντογάν κατονόμασε ως υποκινητή του πρόσφατου πραξικοπήματος. Σίγουρα, οπότε, αξίζει να ακούσουμε τι έχει να πει σχετικά με όλα αυτά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι «τραβηγμένες», για πολλούς, πολιτικές-φιλοσοφικές του θέσεις και, άσχετα πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, προσωπικά πάντα με εξίταραν οι άνθρωποι που δεν διστάζουν να υπερβαίνουν τις συμβάσεις:
Παρά τη μεγαλοαστική του καταγωγή (ο πατέρας του Νίκος, εξέχων πολιτικός μηχανικός, υπήρξε πρύτανης του ΕΜΠ, γερουσιαστής και βουλευτής ενώ η μητέρα του Μπεάτα Κιτσίκη-Πετυχάκη ήταν πρωτοπόρα φεμινίστρια και αγωνίστρια του ΕΛΑΣ, παρότι καταγόταν επίσης από «τζάκι»), ο Δημήτρης Κιτσίκης συνδυάζει κομμουνιστικές πεποιθήσεις και πίστη στο αυτοκρατορικό, οικουμενικό ιδεώδες με τη μορφή που έλαβε αυτό στη λεγόμενη Ενδιάμεση Περιοχή υπό τους Ρωμαίους, τους Βυζαντινούς και τέλος τους Οθωμανούς.
Γι’ αυτό και αφενός τάσσεται υπέρ μιας Ελληνοτουρκικής Συνομοσπονδίας, αφετέρου πρεσβεύει την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας! O 81χρονος σήμερα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και μέλος της καναδικής Ακαδημίας γνωρίζει όσο λίγοι άνθρωποι εκτός Τουρκίας την τουρκική πραγματικότητα και μάλιστα από πρώτο χέρι.
Ταξίδευε άλλωστε συχνά στη γείτονα, σε πανεπιστήμια της οποίας δίδαξε κιόλας επί σειρά ετών, ενώ είχε αναπτύξει προσωπική σχέση με δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους Τουργκούτ Οζάλ και Μεσούτ Γιλμάζ. Είναι, επιπλέον, εξέχον μέλος της Αδελφότητας Χιζμέτ που ίδρυσε ο Φετουλάχ Γκιουλέν.
Αναφορικά με την τρέχουσα επικαιρότητα, θεωρεί ότι η νίκη του Ερντογάν είναι «Πύρρειος» εφόσον μόνος «έσκαψε τον λάκκο του», ότι το αποτυχημένο πραξικόπημα που εκμεταλλεύτηκε υποκίνησαν οι ΗΠΑ, ενώ υπογραμμίζει ότι η τουρκική κοινωνία χαρακτηρίζεται από την αέναη πάλη μεταξύ κοσμικών και ακραίων ισλαμιστών, στους οποίους εντάσσει και τον Τούρκο πρόεδρο: Αστοί, εργάτες και αλεβίτες στη Δύση, αγρότες σουνίτες μουσουλμάνοι στην Ανατολή, με τον κίνδυνο διαμελισμού της χώρας εξαιτίας τόσο της διχαστικής πολιτικής Ερντογάν όσο και του κουρδικού αντάρτικου πολύ πιθανό.
Δηλώνει «ελληνοκεντρικός» αλλά όχι εθνικιστής, θρησκευόμενος αλλά όχι φανατικός – έχει, αντίθετα, αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για τον διαθρησκευτικό διάλογο –, φρονώντας ότι ο θεός είναι «εξ ορισμού» ενωτική και διαλεκτική έννοια, όχι ακραία και μισαλλόδοξη. Δεν πιστεύει, εντούτοις, ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά δημοκρατική θρησκεία με την έννοια του αστικού κοινοβουλευτισμού.
Όσο για την Ελλάδα, το ιδανικό της πολίτευμα θα ήταν, εκτιμά, είτε η λαοκρατία (δηλαδή ο κομμουνισμός), είτε η απόλυτη μοναρχία! Υπόψη ότι η συνέντευξη ακολουθεί κατ’ επιθυμία του ίδιου τη «συντηρητική γραφή», όπως την αποκαλεί, με τους κατά τον ίδιο ορθότερους συλλαβισμούς και τονισμούς τουρκικών όρων και ονομασιών καθώς το πολυτονικό σύστημα που είναι της γνώμης ότι σύντομα θα επανέλθει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ-ΕΠΙΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΠΟΥ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΤΟ ΕΝΑ ΠΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΛΟ, ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:http://www.lifo.gr/articles/world_articles/109104
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου