Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Lucha Libre,άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Μεξικό

In 1863, Enrique Ugartechea invented Mexico
telesurtv

Το διάταγμα υπογράφηκε από τον El Hijo del Fantasma και τον δήμαρχο του Μεξικού, ο οποίος συμφώνησε επίσης να αναζητήσει καλύτερες παροχές κοινωνικής πρόνοιας για τους επαγγελματίες παλαιστές.

Η κυβέρνηση της πόλης του Μεξικού χορήγησε καθεστώς άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Lucha Libre (επαγγελματική πάλη), μια τέχνη αθλητισμού και παράστασης που έχει γίνει μια γραφική παράδοση στη χώρα.




Η απόφαση υπεγράφη από τον Jose Ramon Amieva, ο οποίος έγινε δήμαρχος της πόλης, μετά την παραίτηση του Miguel Angel Macera, καθώς και τον επαγγελματία παλαιστή και πρόεδρο της Επιτροπής  Lucha Libre της Πόλης του Μεξικού «El Hijo del Fantasma» (ο γιος του Φαντάσματος) σε μια τελετή το Σάββατο.

"Αυτό είναι ένα επίτευγμα για την κυβέρνηση, να είναι σε θέση να αναγνωρίσει ότι η Lucha Libre είναι παρούσα στη ζωή μας, ότι οι γυναίκες και οι άνδρες που συμμετέχουν σε αυτή την κουλτούρα πρέπει να αναγνωρίζονται», δήλωσε ο Amieva.

Το καθεστώς χορηγήθηκε από τον γραμματέα πολιτισμού ύστερα από μια αναφορά από την Επιτροπή του Παλαιστή της πόλης του Μεξικού, όπου η παράδοση ευδοκιμεί. Η πόλη διαθέτει σήμερα δύο ιερά της  Lucha Libre: την Arena Mexico και την Arena Coliseo, και τα δυο διάσημα σε εθνικό επίπεδο.

ΟAmieva δήλωσε ότι ο υπουργός Πολιτισμού θα συνεργαστεί με την El Hijo del Fantasma για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων για τους παλαιστές, προκειμένου να συμπεριληφθούν σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. ευκαιρίες για την υγεία και την απασχόληση και νέα τουριστικά προγράμματα.

Η διακήρυξη εφαρμόστηκε με βάση τα διεθνή πρότυπα για την άυλη κληρονομιά της UNESCO, τα οποία περιλαμβάνουν τα καθιερωμένα «έθιμα, αναπαραστάσεις, εκφράσεις, γνώσεις και τεχνικές - μαζί με τα μουσικά όργανα , τα αντικείμενα, τα τεχνουργήματα και τους πολιτιστικούς χώρους που ενυπάρχουν σ ' αυτό - που κοινότητες , ομάδες και  μερικές φορές άτομα αναγνωρίζουν ως αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής τους κληρονομιάς », δήλωσε ο Amieva.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στο παλαιό δημοτικό συμβούλιο, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με πολιτικές προσωπικότητες, μαζί με τους τους διάσημους παλαιστές La Parca, τον «El Vampiro Canadiense» και τον «El Acertijo».

Την επίσημη ανακοίνωση ακολούθησε μια επίδειξη Lucha Libre και μια συναυλία στη μεγαλύτερη πλατεία του Μεξικού El Zocalo.



Το Lucha Libre δεν προήλθε από το Μεξικό. Το 1863, ο Enrique Ugartechea, ο πρώτος Μεξικανός παλαιστής, εφηύρε το Lucha Libre του Μεξικού με βάση την ελληνορωμαϊκή πάλη. Τότε υιοθετήθηκε από κλασσικούς χαρακτήρες όπως ο θρυλικός El Santo και ο Blue Demon, οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε αρκετές ταινίες και απολάμβαναν διασημότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...