Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Αμπχαζία , δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο

Οι Ρώσοι στρατιώτες ανέλαβαν τον έλεγχο του ποταμού Enguri στις 19 Αυγούστου 2008. Φωτογραφία: REUTERS / Umit Bektas (Γεωργία)

Μετά τον πενθήμερο πόλεμο του Αυγούστου 2008 και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας, δεν υπάρχει σημαντική εξέλιξη εκεί, αλλά ακόμη και στο φαράγγι του Kodori, οι κάτοικοι της περιοχής αισθάνονται πιο ασφαλείς παρά την καταστροφή. Κάποιοι κάτοικοι της Αμπχαζίας λένε ότι θέλουν η δημοκρατία να γίνει μέρος της Ρωσίας, ενώ άλλοι θέλουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους.
Οι πολεμικές ενέργειες εξαπλώθηκαν πέρα ​​από τη Νότια Οσετία και περιέλαβαν το φαράγγι του Kodori, το οποίο, μετά τα αποτελέσματα του «πενθήμερου πολέμου», τέθηκε υπό τον έλεγχο της Αμπχαζίας. Μετά από τις συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων της Γεωργίας και της Αμπχαζίας στο φαράγγι του Kodori, περίπου 2500 άνθρωποι άφησαν το πάνω μέρος.

Προς το παρόν, περίπου 100 άνθρωποι ζουν στο φαράγγι του Kodori, αναφέρει κάτοικος της Αμπχαζίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το βιοτικό επίπεδο είναι "πολύ χαμηλό". Υπάρχουν μόνο ένα κατάστημα και ένας γιατρός για τρία χωριά.
Η Άννα, κάτοικος του Sukhumi, δήλωσε ότι όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Νότια Οσετία το 2008, φοβήθηκε πολύ, αφού θυμήθηκε "όλες τις φρίκες" της σύγκρουσης Γεωργίας-Αμπχαζίας το 1992-1993.
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 1992-1993, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 18.000 τραυματίστηκαν. Περίπου 200.000 Γεωργιανοί σχεδόν οι μισοί από τον προπολεμικό πληθυσμό της Αμπχαζίας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και το πρόβλημα της επιστροφής τους δεν έχει λυθεί ακόμη.
Η Άννα πιστεύει ότι, αφού η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, οι άνθρωποι έχουν σιγουριά για το αύριο.
"Τίποτα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα στο κράτος: οι υποδομές παρέμειναν κατεστραμένες", πιστεύει η Stella Adleiba, άλλη κάτοικος της περιοχής.
Κανείς δεν πρέπει να μιλά για τη δυνατότητα να ενταχθεί στη Ρωσία, σημειώνει η Inga, κάτοικος της Sukhumi. "Οι πατέρες και οι αδελφοί μας πέθαναν για να εξασφαλίσουν την ανεξαρτησία μας", εξήγησε η γυναίκα.
Αντίθετα, ο Δαβίδ, κάτοικος της Sukhumi, πιστεύει ότι η καλύτερη επιλογή για την Αμπχαζία θα ήταν να ενταχθεί στη Ρωσία. "Φυλασσόμαστε  από ρωσικά στρατεύματα ... Είμαστε ανεξάρτητοι; Δεν πρέπει να εξαπατούμε τους εαυτούς μας", κατέληξε ο ντόπιος .

Source: http://www.eng.kavkaz-uzel.eu/articles/44017/
© Caucasian Knot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...