Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Η δύσκολη διαδρομή των μεταρρυθμίσεων του Abiy

Ethiopia arrests over 170 anti-peace elements in Oromia region

africanews.com

Οι αρχές της Αιθιοπίας συνέλαβαν πάνω από 170 άτομα στο περιφερειακό κράτος της χώρας Oromia μετά από μια σειρά από θανατηφόρες εθνοτικές συγκρούσεις, αναφέρει το Fana Broadcasting που συνδέεται με το κράτος.

Σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας, οι ύποπτοι κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα, όπως η υποκίνηση σε βία, η παράνομη κατάληψη γης, η λεηλασία και οι εθνοτικές επιθέσεις.

Η περιοχή Oromia υπήρξε στο παρελθόν το επίκεντρο των, διάρκειας σχεδόν τριών χρόνων , συχνά θανατηφόρων αντι-κυβερνητικών διαμαρτυριών από τους εθνοτικούς Ορόμο που εκείνη τη στιγμή αισθάνονταν περιθωριοποιημένοι από την κεντρική κυβέρνηση.


Οι διαμαρτυρίες τελικά οδήγησαν στην παραίτηση του Hailemariam Desalegn ως Πρωθυπουργού. Ο αντικαταστάτης του Abiy Ahmed ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Απρίλιο του 2018, καθιστώντας τον πρώτο Oromo πρωθυπουργό .

Ο λόγος του Abiy σχετικά με τη συμφιλίωση και την αφομοίωση έχει μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τις εντάσεις, αλλά η άνοδος της εσωτερικής ανασφάλειας έχει καταστήσει κάποιους πολιτικούς παρατηρητές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανήσυχους.

Απαντώντας στα γεγονότα την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανεχθεί την ανομία, τονίζοντας ότι το κράτος δικαίου  είναι η κόλλα και το θεμέλιο που κρατά την κοινωνία της Αιθιοπίας ενωμένη.

Η Human Rights Watch σε πρόσφατη δήλωση σημείωσε ότι οι μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες του Abiy θα μπορούσαν να επηρεαστούν σοβαρά από την αυξανόμενη κατάσταση ανασφάλειας.

Το 2017, το ξέσπασμα βίας μεταξύ των Oromo και των γειτόνων τους από τη Σομαλία εκτόπισε σχεδόν 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι διέφυγαν από τη βία κατά μήκος των συνόρων των περιοχών Oromia και Σομαλίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας τον περασμένο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...