Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Τα τούνελ του θανάτου στη Δαμασκό μετατρέπονται σε έργα τέχνης

Μια ομάδα  18 Σύρων καλλιτεχνών ξεκίνησε ένα θαυμάσιο έργο τέχνης, χρησιμοποιώντας υπόγειες σήραγγες που σκάφτηκαν από τρομοκράτες στην ανατολική Ghouta ως ένα περιβάλλον για την παραγωγή καλλιτεχνικών γλυπτών.
Το έργο είναι εμπνευσμένο από έργα γλυπτικής του Muhannad Moualla, ενός καλλιτέχνη και μαχητή στον Συριακό Αραβικό Στρατό, ο οποίος πριν από ενάμισι χρόνο άρχισε, στον ελεύθερο χρόνο του , να μετατρέπει τα τείχη στην πόλη Jobar κοντά στη Δαμασκό σε γλυπτά.

Η ιδέα ξεκίνησε το χειμώνα του 2017, όταν ο συριακός στρατός απέκρουε επανειλημμένες επιθέσεις στην πόλη της Δαμασκού από την Τζομπάρ, εξηγεί ο Μουάλλα σε συνέντευξή του στο SANA. Τότε, εκτέλεσε δύο έργα: το πρώτο εμπνευσμένο από τις θυσίες των Σύρων μαχητών του στρατού , και το δεύτερο εμπνευσμένο από προσωπικά κίνητρα. Τα έργα τέχνης έγιναν viral στα κοινωνικά μέσα , θυμάται.
Εξηγεί ότι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στα γλυπτά της σήραγγας ήταν βραχώδες έδαφος, το οποίο είναι λιγότερο εύχρηστο από την άμμο και τον πηλό. Η χρήση αυτού του υλικού στην εργασία χαρακτηρίζεται ως "άμεση γλυπτική" με τη μείωση του υφιστάμενου όγκου, καθιστώντας αδύνατη την τροποποίηση του έργου με την ολοκλήρωσή του.
Η απελευθέρωση της Ghouta από τις τρομοκρατικές οργανώσεις, που συνέπεσε με τις εορταστικές εκδηλώσεις των Συρίων για το Πάσχα, ενέπνευσε τον Moualla να εκτελέσει ένα άλλο έργο τέχνης για  το οποίο σύντομα αντιλήφθηκε ότι χρειάζεται μια ομαδική δουλειά καλλιτεχνών.
Για το σκοπό αυτό, ο Moualla ήρθε σε επαφή με 60 γλύπτες χρησιμοποιώντας τα κοινωνικά μέσα, οι οποίοι του έστειλαν εικόνες των έργων τους, μαζεύοντας 18 από αυτούς, συμπεριλαμβανομένου και του εξέχοντος γλύπτη Anas Qatramiz, σχηματίζοντας ομάδα με την επωνυμία "Aram".
Οι Moualla και Qatramiz άρχισαν να εκπονούν ένα πρόγραμμα εργασίας, διαιρώντας την εργασία μεταξύ των επιλεγμένων καλλιτεχνών και προσδιορίζοντας βασικές ιδέες για έργα, καλύπτοντας κυρίως τις θυσίες του συριακού στρατού, τις μητέρες των μαρτύρων, την αρχαία ιστορία της Συρίας και τον άγνωστο στρατιώτη. Οι επιλεγμένοι καλλιτέχνες προσκλήθηκαν σε μια σήραγγα στην γειτονιά Jobar που επιλέχτηκε ως σκηνικό.
Ερωτηθείς γιατί επέλεξε τις σήραγγες ως ένα περιβάλλον για την προβολή των έργων του, ο Moualla είπε ότι στέλνει ένα μήνυμα ότι οι Σύροι στρέφονται στο να μετασχηματίζουν χώρους που οι τρομοκράτες ήθελαν ως κύτταρα για να σκορπούν το θάνατο και την καταστροφής σε φάρους ζωής και ελπίδας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...