Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Κοιλάδα Bekaa,Λίβανος:Χασίς , φτώχεια και Χεζμπολάχ

csmonitor

Στη φτωχή και άνομη βόρεια Κοιλάδα  Bekaa του Λιβάνου, η καλλιέργεια κάνναβης έχει αναβιώσει αφού  μια υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση μετάβαση σε άλλες καλλιέργειες παραπαίει . Τώρα ο Λίβανος μελετά αν θα νομιμοποιήσει το χασίς, την αραβική λέξη που χρησιμοποιούν οι τοπικοί αγρότες για την καλλιέργεια. Θα μπορούσε να βοηθήσει τη χρεωμένη εθνική οικονομία. Αλλά η ιδέα εγείρει ένα ακανθώδες πολιτικό ερώτημα. Η Χεζμπολάχ, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας, δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο ήταν κάποτε ανάμεσα στις φυλές στη Μπέκαα. 


Πολλοί στην περιοχή πιστεύουν ότι η Χεζμπολάχ κρατά σκοπίμως την περιοχή φτωχή προκειμένου να κρατήσει τους ντόπιους εξαρτημένους από το υποστηριζόμενο από το Ιράν κόμμα για τις κοινωνικές τους ανάγκες. Η νομιμοποίηση θα παρέχει επαρκή έσοδα για να ενθαρρύνει νέους άνδρες να παραμείνουν μακριά από τη Χεζμπολάχ; Δεν είναι σαφές εάν οι τιμές που θα καθοριστούν από την κυβέρνηση θα είναι αρκετά υψηλές ώστε να το επιτρέψουν, πόσο μάλλον για να βελτιώσουν τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες στη Μπέκαα. Πάντως, οι αγρότες εκφράζουν κάποια ελπίδα μαζί με την αβεβαιότητα. "Ως αγρότες, δεν βγάζουμε πολλά χρήματα από το χασίς", λέει ένας. "Είναι οι έμποροι που αγοράζουν το χασίς από εμάς που βγάζουν όλα τα χρήματα. Αυτή η περιοχή είναι τόσο φτωχή που οτιδήποτε θα φέρει κάποια χρήματα στα τραπέζιά μας είναι ευπρόσδεκτα. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...