Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018

Για τον Πατροκοσμά

Αποτέλεσμα εικόνας για κοσμασ ο αιτωλοσ

Από τον Πατροκοσμά οι περισσότεροι γνωρίζουν κάποιες σκόρπιες προφητείες και ρήσεις τις οποίες είτε πράγματι είπε είτε του τις απέδωσαν χωρίς καμία απόδειξη.

Έτσι δυστυχώς χάθηκε η ουσία των διδαχών του . Ο Άγιος Κοσμάς έφερε την ιδέα της ειρηνικής αντίστασης ( δώστε τα άρματα και κρατήστε  τον σταυρό ) , τόνισε την ανάγκη ίδρυσης σχολείων όπου θα φοιτούν πλούσιοι και φτωχοί , σχολεία όμως που τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή με την Εκκλησία και τις διδασκαλίες της (το σχολείο ανοίγει εκκλησίες και μοναστήρια έλεγε ) , γνωρίζοντας την επικινδυνότητα μιας παιδείας χωρίς δικλείδες (το κακό θα σας έρθει από τους διαβασμένους) ,τόνισε ιδιαίτερα την αξία της αγάπης προς τον Θεό και τον πλησίον , την ισότητα των δύο φύλων , την αγάπη για το περιβάλλον κ.α. Όλα αυτά το 1700 τόσο και υπό τον τουρκικό ζυγό .

Δυστυχώς λίγα πράγματα επιβίωσαν ως τις μέρες μας από τη διδασκαλία του Κοσμά του Αιτωλού τόσο στο λόγο των κληρικών όσο και των λαϊκών . Χάθηκαν στην αντάρα δεισιδαιμονιών και προσωπικών ιδιορρυθμιών . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...