Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Πολιτισμός ...


Ανατριχιαστικές φωτογραφίες και βίντεο αποκαλύπτουν την άγρια εξόντωση φαλαινών πιλότων, που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο αρκετές φορές και ειδικά τα καλοκαίρια στη Νησιά Φερόε.
Κάτοικοι των νησιών που ανήκουν στη Δανία και βρίσκονται 320 χλμ. βορειοδυτικά της Σκωτίας, μεταξύ Ισλανδίας και Νορβηγίας οδηγούν κοπάδια φαλαινών-πιλότων στα αβαθή, που έχουν ήδη ποτίσει με το αίμα των ζώων, που σκότωσαν τα προηγούμενα χρόνια και τα εξοντώνουν συστηματικά, ενώ εκείνα βγάζουν κραυγές αγωνίας.
Πρόκειται για ένα βάρβαρο έθιμο που ξεκίνησε πριν από τέσσερις και πλεον αιώνες καθώς οι κάτοικοι των απόμερων νησιών βασίζονταν ανέκαθεν στο κρέας και το λάδι των φαλαινών για την τροφή τους, αλλά και για άλλες χρήσεις.

Μολονότι σήμερα δεν υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες και οι αποστάσεις έχουν μειωθεί οι ψαράδες των νησιών Φερόε επιδίδονται στο ίδιο αποκρουστικό έθιμο της σφαγής των φαλαινών που βάφει κόκκινα τα νερά...

Ένας 22χρονος φοιτητής του Κέμπριτζ, ο Άλαστερ Γουόρντ, που επισκέφθηκε τον περασμένο μήνα τα νησιά, έμεινε άναυδος με το φρικιαστικό θέαμα που αντίκρισε: «Περπατούσαμε στην παραλία, όταν μια ομάδα ντόπιων έτρεξαν προς το μέρος μας και είπαν “είστε τυχεροί, έρχεται μια φάλαινα”. Νομίσαμε ότι θα ήταν μόνο μία, αλλά έφθαναν η μία μετά την άλλη. Τις οδηγούσαν βάρκες στην ακτή κι όταν πλησίασαν αρκετά, ολόκληρος ο πληθυσμός της πόλης βούτηξε στα νερά κι άρχισαν να τις πετσοκόβουν. Ακόμη και τα παιδιά μετείχαν, τραβώντας σχοινιά ή χοροπηδώντας στα κουφάρια. Μείναμε άφωνοι».
Φιλοζωϊκές οργανώσεις όπως η Sea Sheperd έχουν καταγγείλει πολλές φορές το αποκρουστικό αυτό κυνήγι αυτό, που είναι γνωστό ως grindadrap στην τοπική γλώσσα. Αλλά οι ντόπιοι επιμένουν ότι οι συγκεκριμένες φάλαινες δεν απειλούνται με αφανισμό και πως ο αριθμός όσων σφαγιάζονται δεν ξεπερνά το 0,1% του συνολικού πληθυσμού τους.
Αλλά ούτε τα δελφίνια ξεφεύγουν από το βάρβαρο αυτό έθιμο. Υπολογίζεται ότι πέρυσι σκοτώθηκαν με τον απάνθρωπο αυτό τρόπο 198 δελφίνια και 436 φάλαινες.

2 σχόλια:

  1. Όπως και τα σκλαβοπάζαρα δεν έχουν σταματήσει, μάλιστα κάποιοι λένε ότι έχουν αυξηθεί οι σκλαβοι από ότι τα παλιά χρόνια, έτσι και οι βάρβαροι αυτοί έχουν ξωμείνει στο μέλλον συνεχίζοντας τα αηδιαστικά τους έθιμα από το παρελθόν. Μαρέσει που έχουν και δικαιολογίες ότι δεν απειλούν τους πληθυσμούς των φαλαινών. Αλλά βέβαια θα προσέχουν μην τυχόν και τις εξαφανίσουν τελείως ώστε κάθε χρόνο να έχουν την ευκαιρία να εκτονωνονται.
    Και γίνονται είδηση, έτσι να τους θαυμάσει όλη η γη, να προσελκύσουν τουρίστες. "Είστε τυχεροί..έρχεται μια φάλαινα", απίστευτο πραγματικά, τι λόγια να βγουν από το στόμα μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση. Ήθελα να ήξερα δεν έχουν βρεθεί τίποτα "τρελοί" να υπερασπιστούν αυτά τα υπέροχα και θαυμαστά πλάσματα, να τους πάρουν στο κηνύγι με τις ίδιες μαστέτες που κατακρεουργουν τα ζώα, έτσι να δούμε το έθιμο ανάποδα μια φορά.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο άνθρωπος, όσες προβιές φιλοσοφίας , επιστήμης , τέχνης κλπ κι αν φορέσει στην ουσία δεν αλλάζει . Μόνο επιφανειακά .

      Διαγραφή

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...