Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Βιβλία κατά της τρομοκρατίας στη Νιγηρία

csmonitor.com

Η βορειοανατολική Νιγηρία είναι ένας τόπος ξαφνικά διακοπείσας ζωής. Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ξεριζωθεί από τότε που το ισλαμικό κίνημα Boko Haram άρχισε την εξέγερση εδώ πριν από μια δεκαετία, στοχεύοντας σκόπιμα την εκπαίδευση. Η ομάδα δολοφόνησε 2.300 καθηγητές, κατέστρεψε περισσότερα από 1.400 σχολεία και απήγαγε πολλά παιδιά. Αλλά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται για δέκατο έτος, μια αντεπανάσταση χτίζεται σε απρόσμενες μπροστινές γραμμές: χαλασμένες υπαίθριες τάξεις μέσα σε καταυλισμούς για εκτοπισμένους και κοιτώνες σε οικοτροφεία κοριτσιών, γεμάτοι με έφηβες που συζητούν φορώντας ροζ hijab. Πολλοί εδώ λένε ότι ο αγώνας της Boko Haram εναντίον σχολείων έχει αποτύχει, αν και η πρόοδος είναι εύθραυστη. 


«Η έλλειψη εκπαίδευσης είναι η ασθένεια που προκάλεσε η Boko Haram», λέει η Fanne Abdullahi, μια μητέρα πέντε παιδιών που ζει σε έναν ανεμοδαρμένο καταυλισμό στο Maiduguri. Οι "αίθουσες διδασκαλίας" είναι λίγο παραπάνω από χορτοκαλύβες. Οι τοίχοι είχαν κλαπεί για καυσόξυλα. Ένα πρόσφατο πρωινό, ο Mastapha Kaltumi δίδαξε μαθηματικά σε περίπου 50 άτακτα τριτάκια , ενώ παιδιά έπαιζαν κυνηγητό εκεί κοντά. "Είμαι τόσο ανακουφισμένος που διδάσκω ξανά", λέει ο κ. Kaltumi. "Έχω απαλλαγεί ίσως από το 30 τοις εκατό του τραύματος που ένιωσα. Τουλάχιστον απασχολώ το μυαλό μου. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνύπαρξη αντί ανεκτικότητας

  Η ανεκτικότητα δεν είναι το ζητούμενο. Δεν είναι αρετή η ανεκτικότητα. Ανεκτικότητα δείχνει αυτός που ανέχεται κάτι που δεν του αρέσει αλλ...