Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Αποτομή της κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου

Αποτέλεσμα εικόνας για execution of john the baptist

Ο Διογένης ο κυνικός, βλέποντας στους Δελφούς ένα χρυσό άγαλμα της Αφροδίτης το οποίο είχε αφιερώσει μια γνωστή εταίρα, έγραψε πάνω του την κατάλληλη αφιέρωση : Από την ακράτεια των Ελλήνων .

Από την ακράτεια ενός βασιλιά,που παντρεύτηκε τη γυναίκα του αδελφού του και μαγεύτηκε τόσο από τον χορό της κόρης της ώστε να της ορκιστεί να πραγματοποιήσει κάθε επιθυμία της , αποκεφαλίστηκε ο Ιωάννης ο Πρόδρομος .



Αλλά και από τη δική μας ακράτεια , που δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ορμή μας για εξουσία , ισχύ , χρήματα και υλικά αγαθά , επαίνους , οφφίκια(αυτό το τελευταίο , ιδιαίτερα για  μας τους κληρικούς ), αποκεφαλίζονται κάθε μέρα - νοερά - γείτονες , συγγενείς , συνάδελφοι , απλοί γνωστοί μας. Γιατί ο ακρατής άνθρωπος θα κοιτάξει να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του εκμεταλλευόμενος και ακόμα κάνοντας κακό στους ανθρώπους γύρω του , στην κοινωνία , στο περιβάλλον και σε οτιδήποτε άλλο θεωρήσει χρήσιμο.


Γι' αυτό σωστά η Εκκλησία έχει ορίσει τη σημερινή μέρα ως ημέρα αυστηρής νηστείας . Η νηστεία είναι μια πολύ καλή άσκηση ώστε να καταφέρουμε κάποια στιγμή να ελέγξουμε τα πάθη μας , να τα μεταμορφώσουμε και τελικά να ζήσουμε ως πραγματικά ελεύθεροι και ολοκληρωμένοι άνθρωποι. Ας έχουμε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή και Πρόδρομο στο νου μας ως παράδειγμα και βοηθό σε αυτόν τον αγώνα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημιουργώντας μια κόλαση δική μας

Μπορεί οι άνθρωποι να υποστηρίζουν πως κυνηγούν ή αποζητούν έναν παράδεισο αλλά συνήθως αυτό που πραγματικά επιθυμούν είναι η κόλαση. Πολλές...