Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

Η έξοδος από το μνημόνιο όπως την είδαν τα δυτικά ΜΜΕ

«Ναι μεν, αλλά» ο διεθνής τύπος για την ελληνική έξοδο, slpress


slpress.gr


Στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αναφέρεται με μακροσκελείς αναλύσεις και ρεπορτάζ ο διεθνής τύπος, σημειώνοντας τις νέες προοπτικές, αλλά και τα προβλήματα που προκάλεσε στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία η εννιάχρονη κρίση χρέους.

Το Reuters σε δημοσίευμά του με τίτλο «Η Ελλάδα έτοιμη να βγει από το μνημόνιο, αντιμετωπίζει ακόμη δύσκολες προκλήσεις», υπογραμμίζει ότι «το φως του ήλιου ξεπροβάλλει μέσα από τα σύννεφα», καθώς η ελληνική οικονομία, η οποία «συρρικνώθηκε κατά 26% στα χρόνια της κρίσης, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός εκτινάσσεται και η ανεργία μειώνεται σταδιακά».

Προσθέτει ωστόσο ότι την ώρα που η Αθήνα βλέπει την επάνοδο στην ομαλότητα και «την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της», παραμένουν τα σημάδια της κρίσης, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες είναι φορτωμένες με πολλά «κόκκινα» δάνεια και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι «το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, στο 180% του ΑΕΠ».


Δεν παραλείπει ωστόσο να επισημάνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σε συνδυασμό με το ταμειακό απόθεμα ασφαλείας των 24 δισεκ. ευρώ, θα βοηθήσει στη βελτίωση της βιωσιμότητάς του, παραθέτοντας όμως και τις αιτιάσεις του ΔΝΤ για μία «ρεαλιστική» αναθεώρηση των στόχων που αφορούν το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη.

Ο κοινοτικός τύπος

Στην επίσημη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος επικεντρώνει και ο κοινοτικός τύπος, προβάλλοντας την σημασία που έχει η σημερινή ημέρα για την Ευρώπη, αλλά και τις δυσκολίες που εξακολουθεί να έχει μπροστά της η Αθήνα.

Το Euractiv, σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά έχει δύσκολες ημέρες μπροστά», αν και χαρακτηρίζει την σημερινή ημέρα ορόσημο για την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, σημειώνει ότι υπάρχει ακόμη δύσκολος αγώνας για την διατήρηση της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο EUObserver, υπογραμμίζοντας ότι η  έξοδος από το πρόγραμμα δεν σημαίνει την ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, για την οποία επισημαίνει ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις.

Να μην περιμένουμε φαντασμαγορικές τελετές προειδοποιεί το Politico, υπογραμμίζοντας στην ανάλυσή του ότι η σημερινή λήξη της περιόδου «κατά την οποία η Ελλάδα λειτούργησε ως de facto αποικία της ΕΕ θα συντελεστεί με την απλή υπογραφή κάποιου ανώνυμου τεχνοκράτη των Βρυξελλών». Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα μια πολύ φτωχότερη χώρα, σε σύγκριση με την εποχή που μπήκε στα μνημόνια, σημειώνοντας ότι όλο αυτό το διάστημα το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 25%.

Νέο El Dorado βλέπουν οι Γερμανοί

Η Ελλάδα, μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, θα γίνει και πάλι μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά για τις γερμανικές εταιρείες γράφει η  Die Welt, επικαλούμενη την Ομοσπονδιακή Ένωση Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI).

Την ίδια ώρα, σε άρθρο γνώμης, η «Koelner Stadt-Anzeiger» σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται έναν «νέο κορσέ λιτότητας», αλλά «ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ». Αναφέρει επίσης ότι η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια κυρίως στην μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα της και δείχνει ως τομείς στους οποίους πρέπει να οικοδομηθούν «δομές και θεσμοί» την Υγεία, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Παιδεία. Αναφέρει τέλος ως επείγουσες τις μεταρρυθμίσεις στην Δικαιοσύνη, την Διοίκηση και την Φορολογία.

«Από σήμερα χωρίς βοήθεια», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk). Στο άρθρο τονίζεται ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και παρουσιάζει πλεόνασμα προϋπολογισμού, αλλά «για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια πρέπει να τα βγάλει πέρα χωρίς διεθνή οικονομική βοήθεια».

Το στοιχείο αυτό αναδεικνύει και το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), σημειώνοντας στο τηλεγράφημά του ότι «η Ελλάδα εγκαταλείπει έπειτα από οκτώ χρόνια το πρόγραμμα διάσωσης».

Από κοντά και οι Γάλλοι

Εκτενή είναι και τα δημοσιεύματα του γαλλικού τύπου που προβάλλουν την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Με τίτλο «Οκτώ χρόνια μετά τη διάσωσή της, η Ελλάδα απελευθερώνεται από την οικονομική της εποπτεία», η Figaro, στην ηλεκτρονική έκδοσή της κάνει λόγο για μια «νίκη του Τσίπρα». Σημειώνει ωστόσο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «περπατάει πάνω σε τεντωμένο σκοινί».

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στα σχέδια βοήθειας, αλλά όχι ακόμη αυτή της λιτότητας» είναι ο τίτλος του Γαλλικού Πρακτορείου, το οποίο αναφέρει, επικαλούμενο την δήλωση του Σεντένο, ότι «η Ελλάδα αναδύεται επισήμως σήμερα από το τρίτο από τα σχέδια βοήθειας, τα τόσο αυστηρά όσο και αντιλαϊκά, υπό τα οποία ζούσε από το 2010, χωρίς ωστόσο να έχει τελειώσει εντελώς με την λιτότητα και τις μεταρρυθμίσεις».

«Η Ελλάδα βγαίνει επισήμως από την εποπτεία» είναι ο τίτλος του άρθρου της Le Monde, η οποία επίσης σημειώνει ότι η χώρα δεν έχει τελειώσει απολύτως με την λιτότητα.

Αντιθέτως ο βρετανικός Independent, επικεντρώνει στο κύριο άρθρο του στα δομικά προβλήματα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «το τέλος της ελληνικής διάσωσης μάς θυμίζει τις τεράστιες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει η Ενωμένη Ευρώπη». Προσθέτει ακόμη ότι οι προκλήσεις για την ΕΕ παραμένουν τεράστιες με η χωρίς την Βρετανία.

Ο ιταλικός τύπος

Στην Ιταλία, η La Stampa αναφέρεται στα θετικά μεγέθη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει την δήλωση Τσίπρα ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει και πάλι μια κανονική χώρα». Η εφημερίδα αναφέρεται ωστόσο και την άποψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ότι «η οικονομική εξυγίανση απαιτεί να γίνει ακόμη πολύς δρόμος».

Η Il Messaggero υπογραμμίζει ότι αν και το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί, η ανεργία έχει πέσει στο 19,5%, και το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 2%. Παραλλήλως αναφέρεται σε μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης, κυρίως στις φοροαπαλλαγές και την στήριξη όσων επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.

«H Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα βοήθειας. Αντίο στην Τρόικα μετά από οκτώ χρόνια θυσιών», γράφει η εφημερίδα Il Giornale, ενώ η  οικονομική Ιl Sole 24 Ore υπενθυμίζει τους τριμηνιαίους ελέγχους στους οποίους θα υπόκειται η χώρα και την δέσμευση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού

«H Ελλάδα βγαίνει από μια από τις πλέον καταστροφικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις που έπληξε την Ευρώπη», ανοίγοντας ένα δρόμο για «μια νέα εποχή οικονομικής ανεξαρτησίας», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.  Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στην καταστροφή που προκάλεσε στην οικονομία και την κοινωνία η κρίση, σημειώνει ωστόσο ότι τα πράγματα βελτιώνονται.

Για μια «ιστορική ημέρα» γράφει το αμερικανικό CNBC στην ιστοσελίδα του, καθώς, όπως σημειώνει «σχεδόν μετά από μια δεκαετία η εξωτερική βοήθεια για τη χώρα τερματίζεται». Προσθέτει επίσης ότι «η  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, εφαρμόζοντας τα μέτρα που ζήτησαν οι πιστωτές, παρά τις αμφιβολίες για το αν το άπειρο κόμμα θα κατάφερνε να φέρει εις πέρας το βαρύ έργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...