Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Κυριακή ΙΒ Ματθαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για jesus and the rich young man

Ο νέος που προσέρχεται στον Χριστό , στη σημερινή περικοπή , είναι θα λέγαμε , η κλασσική περίπτωση , τυπικού -εξωτερικά - πιστού . Τηρεί όλους τους κανόνες και τους τύπους του μωσαϊκού νόμου . Το γνωρίζει αυτό . 

Όταν ρωτά τον Ιησού τι πρέπει να κάνει για να σωθεί , δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για κάποια απάντηση . Ενδιαφέρεται μόνο για δικαίωση . Περιμένει να του δώσει συγχαρητήρια ο Χριστός για τον τρόπο που ζει . 


Ο Κύριος , όμως , που γνωρίζει τι κρύβουμε στις καρδιές μας , του ζητά να θυσιάσει τα πλούτη του . Και το κάνει αυτό για να δείξει στον νέο πως ξέρει το πάθος του , που είναι η φιλαργυρία .

Η Εκκλησία είναι ιατρείο , όχι επιτροπή που μοιράζει βραβεία . Ερχόμαστε για να θεραπευτούμε , να μεταμορφώσουμε τα πάθη μας και όχι για να μας πούνε μπράβο επειδή ερχόμαστε σε πολλές λειτουργίες και ακολουθίες ή επειδή κάνουμε πολλές μετάνοιες και νηστείες ή επειδή προσφέρουμε την τάδε εργασία . Αυτά είτε αναβλύζουν από μέσα μας -και δεν χρειάζονται αναγνώριση από άλλους - είτε είναι απλοί εξωτερικοί τύποι και επομένως χωρίς αξία .

Μόνο αν είμαστε ειλικρινείς με τον Θεό , τους συνανθρώπους και τον εαυτό μας θα μπορέσουμε να βρούμε θεραπεία εντός της Εκκλησίας και θα πετύχουμε να οικοδομήσουμε πραγματική σχέση με τον Χριστό . Ειδάλλως θα φύγουμε θλιμμένοι και απογοητευμένοι όπως ο νεαρός της περικοπής που μόλις διαβάσαμε .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...