Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

Ένας Καναδός Σιχ βοηθά Ιρακινούς Ασσύριους και Γιεζίντι

aina.org

Ο Tim Uppal είναι ένας συμπονετικός συντηρητικός που πιστεύει στη βοήθεια προς τους ευάλωτους και τους διωκόμενους - ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα ταξιδεύει σε μια μακρινή γη που έχει τραυματιστεί από πόλεμο και γενοκτονία.
Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο Sikh που γεννήθηκε στο Καναδά ταξίδεψε στο βόρειο Ιράκ για να βοηθήσει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους επιζήσαντες της γενοκτονίας που διαπράχθηκε από το Ισλαμικό Κράτος, το τρομοκρατικό κίνημα που κατέλαβε τεράστιες εκτάσεις γης το 2014. Επίσης αναφερόμενος ως ISIS ή ISIL, ο τρομοκρατικός στρατός διεξήγαγε συστηματικά εκστρατείες εθνοκάθαρσης, μαζικού φόνου, απαγωγών γυναικών και παιδιών και σεξουαλικής βίας. Επίσης σκόπιμα κατέστρεψαν πολιτιστικά αντικείμενα και εκκλησίες και λεηλατούσαν και πωλούσαν αρχαία έργα τέχνης στη μαύρη αγορά.

Τον περασμένο μήνα, ο Uppal βρισκόταν στο σφυροκοπημένο βόρειο Ιράκ, επισκεπτόμενος το υπό κουρδικό έλεγχο πληθυσμιακό κέντρο του Erbil καθώς και καταυλισμούς για εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα (IDP) στην περιοχή. Από τις 17 έως τις 24 Ιουλίου εργάστηκε ως εθελοντής με την ανθρωπιστική οργάνωση που βασίζεται στην πίστη , Khalsa Aid, η οποία λειτουργεί από τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Uppal είναι πρώην Καναδός βουλευτής και υπηρέτησε ως υπουργός πολιτισμού για την πολυπολιτισμικότητα στην κυβέρνηση του Συντηρητικού Πρωθυπουργού Stephen Harper. Ο Uppal ηττήθηκε στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2015. Τον Ιούνιο του 2018, επανήλθε στην ομοσπονδιακή πολιτική, κερδίζοντας το διορισμό του Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά για την έδρα του Edmonton Millwoods.


Επιζώντες γενοκτονίας

Το Βόρειο Ιράκ φιλοξενεί πολλές αρχαίες χριστιανικές ομάδες - Ασσύριους, Χαλδαίους, Συριακούς και άλλους - που είναι αυτόχθονες στην περιοχή. Το 2014, όταν οι δυνάμεις του ΙΚ σάρωσαν τον βορρά, χριστιανικές πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά υπέστησαν εθνοκάθαρση  και καταστράφηκαν σπίτια.

Οι τζιχαντιστές είχαν επίσης την πρόθεση να εξαφανίσουν τους Yezidi, μια άλλη ξεχωριστή εθνική / θρησκευτική ομάδα. Οι Yezidi ήταν στόχος ιδιαίτερα σφοδρών γενοκτονικών επιθέσεων, μαζικών εκτελέσεων και σεξουαλικής δουλείας.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου του στο βόρειο Ιράκ με την Khalsa Aid, ο Uppal συναντήθηκε με επιζώντες και άκουσε τις φρικιαστικές ιστορίες τους. Ανέφερε σε συνέντευξή του ότι ήθελε να μάθει περισσότερα για τη γενοκτονία.

«Πρέπει να πω ότι ήταν μια εμπειρία που μου άνοιξε τα μάτια», είπε. "Σπαραξικάρδιο με πολλούς τρόπους , ήταν απίστευτο".

Ο Uppal επισκέφτηκε τους επιζώντες σε ανεπίσημους καταυλισμούς IDP. Εξήγησε ότι η Khalsa Aid βοηθά πολλούς εσωτερικά εκτοπισμένους που δεν κατάφεραν να βρουν χώρο στους κύριους  καταυλισμούς . Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς ή σε ημιτελή κτίρια.

«Εκεί τους συναντήσαμε , στα σπίτια τους», δήλωσε ο Uppal για τις σκηνές των επιζώντων ή άλλες ταπεινές κατοικίες.

Ιστορίες επιζώντων

"Όταν μιλάς με γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, θα ακούσεις πώς φυλακίστηκαν ή κρατήθηκαν αιχμάλωτοι", δήλωσε ο Ουπάλ. Οι άνδρες σκοτώθηκαν, τα νεαρά αγόρια - ελπίζουν ότι είναι ακόμα ζωντανά, αλλά δεν το γνωρίζουν - και οι κόρες τους πωλήθηκαν και χρησιμοποιούνται ως σεξουαλικές σκλάβες. "

Ο Uppal άκουσε τις μητέρες να ανακαλούν τρομακτικές αναμνήσεις ότι οι κόρες τους βιάστηκαν ή / και σκοτώθηκαν ακριβώς μπροστά τους. "Είναι δύσκολο να ακούσουμε", είπε και η φωνή του τρεμούλιασε.

"Κάθεσαι με μια νεαρή γυναίκα που ήταν σεξουαλική σκλάβα και δεν ρωτούσα  πολλές λεπτομέρειες, απλά άκουγα τον διερμηνέα."

Ο Ουπάλ δήλωσε ότι πολλές από τις γυναίκες του είπαν για το πώς διέφυγαν από τους απαγωγείς του ISIS, συχνά μέσα στη νύχτα. «Είτε δραπέτευσαν», είπε, «ή τις αγόρασαν πίσω από οι οικογένειές τους».

Ο Uppal εξήγησε ότι υπάρχουν online ομάδες που πωλούν τις γυναίκες αιχμάλωτους, δημοσιεύοντας τις εικόνες και τις τιμές των σεξουαλικών σκλάβων.

"Μίλησα με έναν λαθρέμπορο που βοηθά τους ανθρώπους να ξαναβρούν τις οικογένειές τους και να πάρουν πίσω τις κόρες τους", είπε. Οι οικογένειες συγκεντρώνουν τα χρήματα για να αγοράσουν τις κόρες τους πίσω. "Μίλησα με μια μητέρα που το κάνει αυτό.

"Ο λαθρέμπορος θα πάρει τα χρήματα και θα προσποιηθεί ότι είναι αγοραστής και πραγματικά διακινδυνεύει τη δική του ζωή για να αγοράσει αυτό το κορίτσι για την οικογένεια", εξήγησε.

"Αυτό συμβαίνει τώρα", συνέχισε ο Ουπάλ, σημειώνοντας ότι υπήρχε ένα πρόγραμμα της κουρδικής κυβέρνησης, το οποίο θα βοηθούσε στην αποπληρωμή των γυναικών. "Αλλά προφανώς υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να γίνουν και υπάρχουν ακόμα γυναίκες που βρίσκονται εκεί [σε αιχμαλωσία]".

Ο Uppal επεσήμανε ότι και αγόρια κρατούνται από το ISIS. «Συνάντησα ένα νεαρό αγόρι που η οικογένειά του βοήθησε να εξαγοράσει την ελευθερία του », θυμήθηκε ο Uppal. "Ήταν γενικών καθηκόντων και χρησιμοποιήθηκε απλά από το ISIS για να παραδίδει τρόφιμα και να μεταφέρει προμήθειες και υλικά".

Παιδιά που γεννήθηκαν από βιασμό

Επιπλέον, ο Ουπάλ μίλησε σε γυναίκες που κρατήθηκαν αιχμάλωτες και έμειναν έγκυες από τους απαγωγείς τους, που γέννησαν σε αιχμαλωσία. Αλλά είπε ότι αυτά τα παιδιά δεν γίνονται δεκτά από τις κοινότητες των μητέρων τους όταν απομακρυνθούν από το ISIS.

Σύμφωνα με τον Uppal, ορισμένες αιχμάλωτες πρέπει να αποφασίσουν είτε να παραμείνουν με τα μικρά παιδιά τους στην αιχμαλωσία του  ISIS είτε να αφήσουν τα παιδιά τους πίσω. "Και αυτό προκαλεί σοβαρές ψυχολογικές καταστάσεις," δήλωσε.

Ο Uppal θυμάται τη συνάντηση με τις γυναίκες "που άφησαν τα παιδιά τους" πίσω με το ISIS. Και μίλησε επίσης με οικογένειες που δήλωσαν ότι οι κόρες τους δεν θα εγκαταλείψουν το ISIS, επειδή αρνούνται να αφήσουν τα παιδιά τους πίσω. «Είναι αδιανόητο», είπε με ένα τόνο θλίψης στη φωνή του. "Δεν γνωρίζω καν πώς το αντιμετωπίζουν μερικές από αυτές και μπορείτε να πείτε ότι υπάρχουν μερικά σοβαρά ψυχολογικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν επίσης."

Παρόλο που το ISIS έχει νικηθεί, η τρομοκρατική οργάνωση εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στο Ιράκ και αλλού.

Είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι που συνάντησε ο Uppal στο βόρειο Ιράκ φοβισμένοι ακόμα για την προσωπική τους ασφάλεια;

"Είναι, ανάλογα με το που βρίσκονται ", απάντησε. "Στην ελεγχόμενη περιοχή του Κουρδιστάν, πιθανότατα δεν φοβούνται για την ασφάλειά τους σε καθημερινή βάση, αλλά λόγω του τι έχουν περάσει, πάντα φοβούνται ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί".

Για παράδειγμα, ο Ουπάλ δήλωσε ότι ενώ βρισκόταν στη βόρεια πόλη Μοσούλη, ένας ιμάμης (ένας κληρικός του Ισλάμ) "δήλωσε ότι είναι χαλάλ(επιτρεπτό) να σκοτώσει κανείς Yezidi και χριστιανούς,. Και αυτό συμβαίνει ακόμα. Υπάρχει δυναμική υποστήριξη στο  να τους σκοτώνουν και επανεκκινήσουν αυτή τη γενοκτονία », προειδοποίησε.

"Αν λοιπόν δεν είμαστε σε επαγρύπνηση τώρα, αν δεν ακούτε τώρα και δεν προσέχετε τώρα, νομίζω ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και πάλι."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα χειροκροτήματα

  Τα χειροκροτήματα μετά από τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού μεταφορών ήταν το αποκορύφωμα της άθλιας εικόνας που για ακ...