Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Τραμπ και Ελλάδα-Τι μπορεί να προκύψει από την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ

Η νίκη Τραμπ, η Ελλάδα και οι νέες ισορροπίες
newpost(της Αμαλίας Κάτζου)

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ δημιουργεί νέα δεδομένα για το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό γίγνεσθαι. Οι αντίθεση που έχει εκφράσει ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία και η πρόθεσή του να στηρίξει μικρές αλλά κρίσιμες γεωπολιτικά δυνάμεις όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις επιδιώξεις της Ελλάδας, που όλο αυτό το διάστημα έχει συσφίξει τις σχέσεις με τις συγκεκριμένες χώρες μέσω τριμερών συμφωνιών, θέλοντας να αναδειχθεί πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.  


Ο Ντόναλντ Τραμπ εξάλλου το Σεπτέμβριο αρνήθηκε να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρεί αυταρχικό και προτίμησε να έχει επαφές με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νεντανιάχου και τον στρατηγό Σίσι. Η συγκεκριμένη επιλογή καταδεικνύει πως η Τραμπ βλέπει από μια άλλη οπτική γωνία της γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή και αυτό δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα για το ρόλο της Ελλάδας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Αλλά και το γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει στηλιτεύσει επανειλημμένως την ισχυροποίηση του Ισλάμ, που βασικός του εκπρόσωπος είναι η Τουρκία, ενδεχομένως να αναγκάσει τη γείτονα χώρα να ρίξει τους τόνους και να περιορίσει τις προκλήσεις τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Και αυτό θα είναι προς συμφέρον της Ελλάδος και για το μεταναστευτικό, ενώ ταυτόχρονα οι σχέσεις των δύο χωρών θα εισέλθουν σε μία διαφορετική πραγματικότητα λόγω της διαφορετικής στάσης που θα έχουν πλέον οι αμερικανοί στο γεωπολιτικά ζητήματα. 

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως θα ενισχύσει τη ρευστότητα για όσο χρειαστεί, προκειμένου η αμερικανική οικονομία να εμφανίσει ισχυρή ανάπτυξη. Επόμενως ο Τραμπ όχι μόνο θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του αλλά εμφανίζεται υπέρμαχος της αθρόας κοπής χρήματος από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Είναι λοιπόν υπέρ των αναπτυξιακών πολιτικών ο Τραμπ και κατά της λιτότητας. Και ακριβώς αυτή του η ρητορική έχει προκαλέσει προβληματισμό στο Βερολίνο, δεδομένου ότι ενισχύεται περαιτέρω το μέτωπο κατά της λιτότητας που ήδη υπάρχει στην Ευρώπη. Υπό αυτή την οπτική γωνία και με δεδομένο ότι το 2017 θα διεξαχθούν εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, εκτιμάται ότι οι ισορροπίες εντός της Ε.Ε. αλλάζουν και πλέον το Βερολίνο θα απομονωθεί περαιτέρω και αυτό ίσως αναγκάσει τη Γερμανία να αλλάξει στάση σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Όμως ο Τραμπ έχει δηλώσει αποφασισμένος να συνεχίσει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη από το υπουργείο Οικονομικών για την Deutsche Bank για παράνομες συναλλαγές της τράπεζας με ρώσους επιχειρηματίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στις σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας. Και μένει να αποδειχθεί πώς θα αντιδράσει σε μία τέτοια εξέλιξη το Βερολίνο και πώς θα μπορέσει να καλύψει τις «αμαρτίες» της μεγαλύτερης εμπορικής της τράπεζας.

Τέλος η εκλογή του νέου προέδρου των ΗΠΑ, συμπίπτει χρονικά με την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε πυλώνα σταθερότητα εκ μέρους του αμερικανικού παράγοντα. 

Ανακεφαλαιώνοντας  η Ελλάδα αναμένεται να βγει ενισχυμένη από την αλλαγή σκηνικού στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, διότι ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να συνεργαστεί με την «αμερικανική γραφειοκρατία»  σε όλα τα επίπεδα, με δεδομένο μάλιστα ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν, μία από τις αιτίες του κακού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...