Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Το Δόγμα του Ερεβάν και οι αλλαγές που φέρνει στον Καύκασο

georgiatoday.ge
Το Κρεμλίνο δημιουργεί ένα νέο γεωστρατηγικό τρίγωνο. Το νέο ​​σχέδιο από τον Πρόεδρο Πούτιν ονομάζεται Δόγμα του Ερεβάν και έγινε για την ενοποίηση των Sokhumi, Τσχινβάλι και Guimry κάτω από τα ρωσικά όπλα. Σύμφωνα με το δόγμα, η Αρμενία ως χώρα δεν θα έχει δικό της στρατό σε περίπτωση πολέμου, για να μην πούμε τίποτα για τις στρατιωτικές μονάδες στα κατεχόμενα εδάφη, τα οποία αποτελούν ήδη μέρος του ρωσικού στρατού. Ο κ Πούτιν έχει ήδη υπογράψει το διάταγμα και μένουν μόνο τυπικές διαδικασίες , συγκεκριμένα το Επίσημο Ερεβάν πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία.



Πριν από λίγες εβδομάδες η σύνοδος κορυφής του   λεγόμενου Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO)  πραγματοποιήθηκε, μια ένωση στρατιωτικών οργάνων της Ρωσίας, της Αρμενίας,του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν . Αυτό είναι κάτι σαν ένα ρωσική αντίστοιχο του στρατιωτικού συνασπισμού του ΝΑΤΟ. Όπως το ΝΑΤΟ, οι χώρες μέλη του CSTO υποχρεούνται να στηρίζουν η μία την άλλη σε περίπτωση πολέμου. Ωστόσο, όπως η τελευταία στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν έδειξε, ότι το άρθρο αυτό δεν λειτουργεί αρκετά. Κανείς δεν εξέφρασε έστω και φραστική υποστήριξη στην Αρμενία, για να μην πούμε τίποτα για στρατιωτική,  εκτός από κάποιες παρατηρήσεις από το Κρεμλίνο.

Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους αβεβαιότητες, ο κ Πούτιν αποφάσισε να δημιουργήσει το προαναφερόμενο Δόγμα του  Ερεβάν , σύμφωνα με το οποίο  Μόσχα και Ερεβάν θα δημιουργήσουν μια αμοιβαία Ένωσης στο Νότιο Καύκασο για την ασφάλεια και των δύο μερών. Σε καιρό ειρήνης η Ένωση θα μπορεί να εξαρτάται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Αρμενίας, ενώ κατά τη διάρκεια των πολεμικών συγκρούσεων θα είναι υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατιωτικού Περιφερειακού  Διοικητή.

Επιπλέον, το λεγόμενο υπουργείο Άμυνας της Νότιας Οσετίας δήλωσε ότι από τώρα και στο εξής οι ντόπιοι Οσέτιοι θα υπηρετούν στη ρωσική στρατιωτική μονάδα, που σημαίνει σε αυτή που βρίσκεται στο κατεχόμενο έδαφος. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Μόσχα δημιουργεί ένα  μισητό, τυπικά της Οσετίας, αλλά στην πραγματικότητα ρωσικό στρατό στο κατεχόμενο έδαφος της Γεωργίας. Ο κανονισμός προτείνει ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τους επικεφαλής διοικητές της  "Νότιας Οσετίας" και της Ρωσίας. Αλλά ποιος πιστεύει ότι ο κ Πούτιν θα λάβει υπόψη τις απόψεις του Lyudvig Chibirov; Η ίδια ανακοίνωση έγινε από το λεγόμενο υπουργείο Άμυνας της Αμπχαζίας, όταν το Επίσημο Sokhumi δήλωσε ότι μια αμοιβαία στρατιωτική μονάδα, με ένα 800 ανδρών  στρατιωτικό απόσπασμα και εγκαταστάσεις πυροβολικού και αντιαεροπορικών θα δημιουργηθούν στην κατεχόμενη περιοχή.

Προφανώς, αφού είδε τον Πρόεδρο Trump  να περιφέρεται μέσα στο Λευκό Οίκο, ο κ Πούτιν πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για την ενίσχυση και την εμβάθυνση των στρατιωτικών δεσμών. Μάλλον πιστεύει ότι ο Trump θα είναι αυτός ο  Πρόεδρο, ο οποίος θα καταλάβει τις μεθόδους της Ρωσίας και θα θέλει να συνεργαστεί μαζί του. Όλο αυτό μοιάζουν με τίποτα άλλο από λόγια του αέρα, αλλά το βασικό είναι ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι σύμφωνα με τοάκρως απόρρητο στρατιωτικό δόγμα Ερεβάν, το οποίο εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του CSTO, οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στη "Νότια Οσετία" και την Αμπχαζίας θα φέρουν μια ειδική λειτουργία, και ότι οι επιχειρησιακοί διοικητές της ς που ένωση δημιουργήθηκε στο Ερεβάν θα τους οδηγούν κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι οι "ενωμένες υπομεραρχίες", θα εξεταστούν στο πλαίσιο αυτών των στρατιωτικών μονάδων που σχεδιάζει η Μόσχα να ενεργοποιήσει στον Νότιο Καύκασο. Φυσικά, πρώτα πρώτα , κατά της Γεωργίας.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται ταυτόχρονα (!) Στην Αμπχαζία και τη "Νότια Οσετία" δείχνουν ότι αυτό είναι ένα μήνυμα που η Μόσχα στέλνει στην Τιφλίδα και τους συμμάχους μας, και ότι το μήνυμα είναι σαφώς αναιδές, κυνικό και ανοιχτά προκλητικό. Τα μαύρα σύννεφα που έρχονται από το Βορά προφανώς συγκεντρώνονται  στον ουρανό πάνω από τη Γεωργία,κάτι που  έχει επίσης επιβεβαιωθεί από μια σειρά πολιτικών αναλυτών. Η Κατούνα Lazagidze λέει ότι η επιτυχία των  Φιλορώσων πολιτικών δεν είναι τυχαία: «Οι Ηνωμένες Αρμενίων-ρωσικές στρατιωτικές μονάδες, ο νεοεκλεγείς φιλο-Ρώσος Πρόεδρος της Μολδαβίας, ο νέος Πρόεδρος της Βουλγαρίας ευνοϊκά διατεθειμένος απέναντι στη Ρωσία - όλα αυτά είναι ένα νέος πονοκέφαλος για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση - οι δύο πρόεδροι από σοσιαλιστικά κόμματα - όλα αυτά είναι η «συγκομιδή» του χθες! Η ίδια εκλεγμένη κυβέρνηση της Γεωργίας πρέπει να λειτουργεί σε αυτήν την πραγματικότητα. Η Δύση, εμποτισμένη με τον συντηρητισμό και τον  σοσιαλισμό, ετοιμάζεται για την τέταρτη τεχνολογική επανάσταση. Μπορούμε να πούμε ότι αυτό είναι ένα σαφές πυρηνικό μείγμα , καθώς  ετοιμαζόμαστε  για τις προκλήσεις αυτές. Ή μήπως πηγαίνουμε όπου φυσάει ο άνεμος; »αναρωτιέται η κα Lazagidze.

OP-ED του Zaza Jgarkava

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...