Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Δωδώνης Χρυσόστομος:Συμφέρει την Εκκλησία ο χωρισμός από το κράτος

dodonis
«Ακούω για τον χωρισμό της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Νιος ήμουν και γέρασα και το ακούω πολλά χρόνια», ανέφερε αρχικά ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος Συνετός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ και συνέχισε:
«Εις την Σύνοδο της Ιεραρχίας, επί Χριστοδούλου του Μακαριστού, εγώ ζήτησα να το ζητήσει η Εκκλησία, για να δω ποια Πολιτεία θα το δεχτεί. Να απελευθερώσει την Εκκλησία από τους νόμους του κράτους».


«Πως θα γίνει ένας παπάς, το λέει ο νόμος. Πως θα διοριστεί ο παπάς το λέει ο νόμος. Πως θα τιμωρηθεί ο παπάς το λέει ο νόμος. Θα μας δώσουν αυτή τη χαρά της ελευθερίας; Αποκλείεται», σημείωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ.
Ο ίδιος συνέχισε: «Εάν γίνεται συνδυασμός με το οικονομικό μέρος, δηλαδή των μισθό των παπάδων, απαντώ. Πρώτον, σε όλο τον κόσμο πληρώνονται οι παπάδες από το κράτος. Αν δεν μας χρειάζονται, είναι πάρα πολύ εύκολο να πούνε στο πρόγραμμά τους ότι εμείς δεν θα δώσουμε τον μισθό. Να μας δώσουν πίσω την περιουσία γιατί υπάρχει υπογραφή σύμβασης. Υπάρχει σύμβαση. Δώσαμε εκατομμύρια στρέμματα για να πληρώνονται οι παπάδες.
«Βεβαίως συμφέρει την Εκκλησία ο χωρισμός. Εμείς περιμένουμε πότε θα το κάνουν αυτοί, αλλά δεν το κάνουν».
Για το θέμα των Θρησκευτικών είπε: «Λύθηκε χθες το βράδυ».

3 σχόλια:

  1. Στο πνεύμα του ανταγωνισμού των εξουσιών μου η τοποθέτησή του.
    Να χωρίσουν οι εξουσίες μας, μου φαίνεται να λέει.
    Το θέμα για τους μητροπολιτες, είναι, όπως το είχες υπαινιχθεί, σε παλιότερη ανάρτησή σου, π. Κώστα, αν υπάρχει διάθεση να αρνηθούν κάθε αναγνωρισμένη εξουσία, και πριν από ολες αυτήν που διαμορφώνει την "κοινή" δηλαδή ισοπεδωμένη , γνώμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε,δεν υπάρχει καμία τέτοια διάθεση,σε διαβεβαιώ.Αλλιώς θα είχε γίνει διαχωρισμός από παλιά.Εν τω μεταξύ δεν καταλαβαίνω το άλλο που λένε.Δεν θα ζητήσουμε,λένε,να χωριστούμε από το λαό.Από πού κι ως πού χωρισμός από το κράτος συνεπάγεται χωρισμό από το λαό;

      Διαγραφή
  2. Λαός: στα πολιτικά συμφραζόμενα είναι οι απροσωπες μάζες των ψηφοφόρων, των καταναλωτών, των φορολογουμένων, των πολιτών , των τηλεθεατών κλπ.
    Στα εκκλησιαστικά είναι το ποίμνιο...
    Στόν βαθμό που η Εκκλησία μοιραζεται με το Κράτος ή με αλλους μηχανισμούς μια κοινή έννοια περί Λαού, καθε χωρισμός των εξουσιών συνεπιφέρει μια αναταραχή στις σχέσεις της με τους πιστούς και επιβάλλει να επάνεξεταστούν ζητήματα συμμετοχής του λαού στην λειτουργική, διοικητική κλπ. ζωή της Εκκλησίας. Με δύο λόγια, η Εκκλησία να επανεξετάσει τον εαυτό της, στο κατα πόσο και τι σημαίνει να είναι σήμερα, Εκκλησία.
    Αυτή την ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση, αρνείται, μου φαίνεται, να κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Μια κριτική στον Τραμπ

Σοβαρή κριτική στον Τραμπ, αυτή τη στιγμή, μπορεί να γίνει μόνο στο είδος καπιταλισμού που θέλει να επιβάλλει, ενός παλαιάς κοπής καπιταλισμ...