Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Ο ρόλος των "μαύρων" εκκλησιών στις αμερικάνικες εκλογές

Charlotte, Ηνωμένες Πολιτείες - Ανάμεσα στα  γυαλιστερά, πολυώροφα κτίρια που ανήκουν σε τραπεζικό κλάδο της Αμερικής βρίσκεται η First United Presbyterian Church, μια ιστορική αφρικανικό-αμερικανική εκκλησία που κοσμείται με τονισμένα με πετράδια  βιτρό.
Τον τελευταίο μήνα, στην πορεία προς τις εκλογές στις ΗΠΑ, έχει ενώσει τις δυνάμεις της με μια άλλη τοπική εκκλησία για να προσφέρουν  ένα κατηχητικό για  ενήλικες αφιερωμένο στη φυλετική συμφιλίωση. Και όχι με μια  οποιαδήποτε άλλη εκκλησία.


Οι επισκέπτες προέρχονται από τη First Presbyterian Church, ένα κυρίως λευκό εκκλησίασμα του οποίου τα αρχικά μέλη έστελναν τους σκλάβους τους να προσευχηθούν στο υπόγειο της εκκλησίας - σκλάβους που, μετά την απελευθέρωση, ίδρυσαν την  150 χρόνων εκκλησία που σήμερα φιλοξενεί το κατηχητικό.
"Δεν είμαστε εδώ για να είμαστε άνετοι," δήλωσε η Αφροαμερικανή κατηχ'ητρια Donna Fair. "Ο Ιησούς δεν ήταν ποτέ άνετος."
Οι πυροβολισμοί των αστυνομικών,οι ταραχές,οι αγώνες για τα μέτρα που εισάγουν διακρίσεις ψήφου και η φτώχεια ήταν όλα μέρος των συζητήσεων της Κυριακής, και πολύ περισσότερο αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς η πρόωρη ψηφοφορία άρχισε στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας.
"Η ακρόαση όλων σας πραγματικά με βοήθησε να διατυπώσω και να αποσαφηνίσω τις δικές μου πεποιθήσεις, ξέρετε, πράγματα που τα θεωρούμε δεδομένα οι λευκοί προνομιούχοι,"είπε η Barbara Williamson, μια λευκή γυναίκα, στην ομάδα.
Η Fair παρότρυνε τους μαθητές της να σκεφτούν τα πάντα σχετικά με την ψήφο τους και να ψηφίσουν όχι σύμφωνα με κομματικά κριτήρια, αλλά με το ηθικό πλαίσιο που χτίστηκε  κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων της  τάξης του κατηχητικού.
Ξεκίνησε το Σεπτέμβριο όταν η  Charlotte έγινε μία από τις πόλεις στο κέντρο της εθνικής κατακραυγής για τους πυροβολισμούς της  αστυνομίας εναντίον Αφροαμερικάνων. Η δολοφονία του 43χρονου Keith Lamont Scott οδήγησε σε ημέρες βίαιων διαμαρτυριών.
μαθητές κατηχητικού συζητήσουν τρόπους να επηρεάσουν το περιβάλλον τους και την κοινωνία [Julienne Gage / Al Jazeera] 
Η Fair στη συνέχεια ζήτησε από τους μαθητές της να σκεφτούν πέρα ​​από τις κάλπες στην καθημερινή τους ζωή:  ποιους ξέρουν το δημοτικό συμβούλιο, στο σχολικό σύστημα, στις οικογένειές τους;
"Τι κάνουμε με την επιρροή που έχουμε;" ρώτησε. "Κοιτάξτε με πόσους  πολλούς  ανθρώπους ερχόμαστε σε  επαφή . Μπορεί να μη βρίσκεστε στο δωμάτιο όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις , αλλά έχετε τη δυνατότητα να επηρεάσετε τις αποφάσεις αυτές."
Η τάξη συμπίπτει με μια μεγαλύτερη εκλογική παράδοση που είναι γνωστή ως ψυχές στις κάλπες.Στόχος  είναι να στείλουν τους Αφροαμερικάνους που  εκκλησιάζονται στις κάλπες, συνήθως κατά τη διάρκεια της πρόωρης ψηφοφορίας την Κυριακή, όταν και  περπατούν μαζί ή μοιράζονται τις μετακινήσεις.
"Στην αφροαμερικανική κοινότητα θεωρούμε τη ψηφοφορία ένα ιερό δικαίωμα", δήλωσε ο αιδεσιμότατος Frederick Robinson, ένας ακτιβιστής πολιτικών δικαιωμάτων και εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Κληρικών της Charlotte  για τη Δικαιοσύνη. "Επειδή στην ιστορία μας υπήρξε μια στιγμή που δεν μπορούσαμε  να ψηφίσουμε."
Αυτό το Σαββατοκύριακο,οι  υποστηρικτές των δικαιωμάτων ψήφου γιόρτασαν την επιτυχία τους για την ανατροπή ενός νόμου της πολιτείας της Βόρειας Καρολίνας που το εφετείο αποφάνθηκε ότι στόχευε τους Αφρο-Αμερικανούς ψηφοφόρους με σχεδόν «χειρουργική ακρίβεια».
Ο αμφιλεγόμενος νόμος θα περιόριζε τις  ώρες της πρώιμης ψηφοφορίας στην πολιτεία αλλά και τον αριθμό των εκλογικών κέντρων στις περιοχές που ζουν κυρίως Αφρο-Αμερικανοί και τείνουν να ψηφίζουν υπέρ των  Δημοκρατών.
Η Βόρεια Καρολίνα είναι μία από τις κρίσιμες πολιτείες στη μάχη για τις εκλογές του τρέχοντος έτους, και οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι -ο Donald Trump και η Χίλαρι Κλίντον - έχουν αγωνιστεί εδώ την τελευταία εβδομάδα.
Οι Εκκλησίες έχουν ιστορικά συνδεθεί με το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα [Julienne Gage / Al Jazeera] 
Ως μη-κερδοσκοπικές οργανώσεις,οι εκκλησίες, δεν μπορoούν να υποστηρίξουν  υποψηφίους, αλλά μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, να τους εκπαιδεύσουν σχετικά με τα δικαιώματα ψήφου τους και τα ζητήματα ψηφοφορίας, ακόμα και ανοίγουν τις πόρτες τους σε υποψηφίους που θέλουν να τις επισκεφθούν, υπό την προϋπόθεση ότι δέχονται  υποψηφίους όλων των πολιτικών πεποιθήσεων .
Η Jonette Harper, μια  πρεσβύτερη στη First United Presbyterian και σύμβουλος του Ψυχές στις Κάλπες για  τη Δημοκρατία στη Βόρεια Καρολίνα, βοηθά τους θρησκευτικούς ηγέτες σε όλη την Charlotte να κάνουν ακριβώς αυτό.
"Είναι καθήκον μας να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι αυτό είναι το πώς και το πού ξεκίνησε το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα ", είπε, να θυμόμαστε ότι οι θρησκευτικές ομάδες έπαιξαν ιστορικά έναν ρόλο στην οργάνωση για την κοινωνική δικαιοσύνη, με έμφαση στην παροχή φωνής στους ανθρώπους τους.
«Οι θρησκευτικές οργανώσεις σας δίνουν μια βάση για τις πεποιθήσεις σας. Από τις πεποιθήσεις σας, γίνονται οι πολιτικές . Ο τρόπος που γίνονται οι πολιτικές είναι μέσω της ψήφου, των λογαριασμών, μέσω των ανθρώπων που στέλνουμε στο Κογκρέσο", πρόσθεσε.
Στην πόλη, χριστιανοί, καθώς και μουσουλμάνοι, Εβραίοι, Ενωτικοί, βουδιστές, ομάδες  πολιτών και νεολαίας ενώθηκαν με τις Ψυχές στις Κάλπες, και ενημερώνουν  τους ψηφοφόρους για τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους, τις τελευταίες πρωτοβουλίες σχετικά με τη ψηφοφορία, εγγράφουν ανθρώπους για  να ψηφίσουν και τους μεταφέρουν  στα εκλογικά κέντρα .
Πίσω στη First United Presbyterian Church, ένας πάστορας υψηλόβαθμος από τη Γενική Συνέλευση των Πρεσβυτεριανών Εκκλησιών των ΗΠΑ έκανε  ένα κήρυγμα τόσο συγκινητικό,θυμίζοντας  τη δεκαετία του 1960 και τον ηγέτη των πολιτικών δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ,που οι εκκλησιαζόμενοι σήκωσαν τα χέρια τους και ακόμη σηκώθηκαν στα στασίδια.
"Να είστε προσεκτικοί ώστε να μην είστε μια εκκλησία που κλείνει τις πόρτες της  στη βία, τους στασιαστές, στο κέντρο της πόλης που αλλάζει, στις αγωνιζόμενες κοινότητες που θα βρεθείτε  από καιρό σε καιρό," κήρυξε  ο J Herbert Nelson II με μια βροντερή φωνή από το άμβωνα, αναφέροντας τις πρόσφατες ταραχές.
Ο Πάστορας Nelson θυμίζει στο εκκλησίασμα να κρατήσει την εκκλησία ανοικτή και να κινείται ανάλογα με τους καιρούς [Julienne Gage / Al Jazeera]
Ο Nelson υπενθύμισε στο εκκλησίασμα ότι η αναταραχή ήταν το αποκορύφωμα της απογοήτευσης της κοινότητας όχι μόνο για το δυσανάλογο αριθμό των φόνων των μαύρων ανθρώπων στα χέρια της αστυνομίας, αλλά και για την ανεργία, τους χαμηλούς μισθούς,τις εκπαιδευτικές ανισότητες, και την ανάπλαση των αστικών περιοχών.
Πρόσφατες μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ λέει ότι οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι στην Charlotte είναι σχεδόν τρεις φορές πιο πιθανό να ζουν σε συνθήκες φτώχειας από ό, τι οι λευκοί.
"Η δημιουργία μιας εκκλησίας που πραγματικά είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις  σημερινές  πραγματικότητες της τωρινής εποχής ," φώναξε ο Νέλσον καθώς οι εκκλησιαζόμενοι σήκωσαν τα χέρια τους και φώναξαν"Ναι, ναι, ναι».
Η λειτουργία επρόκειτο να ακολουθηθεί  από ένα χαλαρό δεκατιανό  την Κυριακή, πλήρες, με τονοσαλάτα, κουσκούς και κεϊκάκια.
Αλλά ακριβώς την ώρα που οι εκκλησιαζόμενοι άρχισαν να πίνουν τη ροζ λεμονάδα τους, κλήθηκαν σε δράση και πάλι, αυτή τη φορά από περίπου εκατό μέλη άλλων κυρίως μαύρες εκκλησίες που βάδιζαν στο δρόμο προς ένα εκλογικό κέντρο δύο τετράγωνα μακριά.
Ο Harper και αρκετοί άλλοι άφησαν τα γεύματά τους και έτρεξαν έξω για να ενταχθούν.
Οι διαδηλωτές έφτασαν στο πάρκινγκ του εκλογικού κέντρου ακριβώς την ώρα που  μια άλλη εκκλησία ήταν εκεί βοηθώντας ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες να κατέβουν από τα λεωφορεία της. Στη συνέχεια, το πλήθος ξέσπασε σε  τραγούδι.
"Ενθουσιασμένος!" φώναξε ο ηγέτης της πορείας. "Έτοιμοι να ψηφίσουμε!" απάντησαν οι υπόλοιποι,  παίζοντας με το σύνθημα της εκστρατείας  του 2008 του Μπαράκ Ομπάμα Ενθουσιασμένος!Έτοιμος να φύγω!
"Αισθάνομαι όμορφα. Είναι η πρώτη φορά που  κάνω κάτι τέτοιο", δήλωσε ο Marcus Jones, ένας 18χρονος  Αφρο-Αμερικανός που βοήθησε μεταφέρουν ένα πανό των Ψυχών στις Κάλπες. "Θα το κάνω σε κάθε εκλογές από τώρα και στο εξής».
Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι στις κάλπες μόνο την πρώτη ημέρα της πρόωρης ψηφοφορίας [Julienne Gage / Al Jazeera]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...