Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Διαμαρτυρίες για κλείσιμο τζαμιού στην Ιταλία-Απαγόρυση του πέπλου προσώπου στη Γερμανία

Μουσουλμάνοι κατέχουν τις προσευχές της Παρασκευής μπροστά από το Κολοσσαίο στη Ρώμη, Ιταλία, 21 Οκτ 2016, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια κλείσιμο τζαμί.  (Φωτογραφία από το Reuters)
Εκατοντάδες μουσουλμάνοι στην Ιταλία πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Ρώμη για να εκφράσουν την οργή τους για το πρόσφατο κλείσιμο τζαμιού στην πρωτεύουσα.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κολοσσαίο, στο κέντρο της Ρώμης, την Παρασκευή, γονατίζοντας σε χαλάκια προσευχής και μουσαμάδες στο πεζοδρόμιο.
Κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «Ειρήνη» και "Ανοίξτε τα τζαμιά," οι διαδηλωτές κάλεσαν τις αρχές της πόλης να παρέμβουν και να προστατεύσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα.


Ο Σύνδεσμος Dhuumcatu, μια ομάδα για τα δικαιώματα που διοργάνωσε  την εκδήλωση της Παρασκευής, είπε ότι η αστυνομία έχει κλείσει τρία αυτοσχέδια τζαμιά στη Ρώμη κατά τους τελευταίους μήνες.Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για σαφείς κανόνες σχετικά με τη δημιουργία τζαμιών στην ευρωπαϊκή χώρα.
"Σιχαθήκαμε την ποινικοποίηση των τόπων λατρείας μας," ανέφερε η ομάδα στη σελίδα της στο Facebook, προσθέτοντας, "Δεν υπάρχουν σχετικοί κανονισμοί, και δεν μπορούμε να επινοήσουμε λύσεις ανεξάρτητα από τις αρχές."
Ο Sikdir Bulbul, ένα 41χρονος γεννημένος στο  Μπαγκλαντές Ιταλός πολίτης, είπε  ότι το τζαμί, που είχε συμβάλει στην ίδρυσή του το 2012, έκλεισε το Σεπτέμβριο.
«Η προσευχή της Παρασκευής είναι πολύ σημαντική για εμάς, έτσι και σήμερα έχουμε έρθει στο Κολοσσαίο. Διαφορετικά, πού αλλού μπορούμε να προσευχηθούμε;" ρώτησε.
Τουλάχιστον 1,6 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στην Ιταλία, αλλά υπάρχουν μόνο μια χούφτα τζαμιών επίσημα καταχωρημένων από την κυβέρνηση, με τις περισσότερες λατρείες να  λαμβάνουν χώρα σε σπίτια και ισλαμικά πολιτιστικά κέντρα.
Τον Αύγουστο, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Angelino Alfano δήλωσε ότι δεν πρέπει να απαγορευτούν "μίνι τζαμιά σε γκαράζ".
Η Γερμανία σκέφτεται τηναπαγόρευση στο πέπλο πρόσωπο
Σε μια άλλη εξέλιξη, την Παρασκευή, η Γερμανία πρότεινε ένα νομοσχέδιο για την απαγόρευση σε κρατικούς υπαλλήλους να φορούν πέπλα προσώπου, αναφερόμενο σε προβλήματα «επικοινωνίας» που προκαλούνται από μια τέτοια κάλυψη.
Η φωτογραφία αρχείου εμφανίζει δύο γυναίκες με πέπλο στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.
Το νομοσχέδιο που παρουσίασε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών την Παρασκευή ισχυρίζεται ότι η απόκρυψη του προσώπου περιορίζει "τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να αξιολογήσουν την προσωπικότητα κάποιου."
Υποχρεώνει επίσης τις γυναίκες, που απασχολούνται από το κράτος, να «μη φορέσουν  ρούχα που καθιστούν την ανοικτή επικοινωνία αδύνατη ή πιο δύσκολη."
Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη ότι όλες οι γυναίκες, που φορούν πέπλα προσώπου, θα πρέπει να αφαιρούν το κάλυμμα κατά τη διάρκεια του ελέγχου των διαβατηρίων, δικαστικών αποφάσεων και σε εκλογικά τμήματα.
Τελευταία, διαφωνίες ξέσπασαν σχετικά με την απαγόρευση ενδυμάτων μουσουλμάνων γυναικών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όταν κάποιες γαλλικές πόλεις της Μεσογείου απαγόρευσαν το burkini, το ολόσωμο ισλαμικό μαγιό. Η Γαλλία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη μουσουλμανική μειονότητα στην Ευρώπη, απαγόρευσε τη χρήση της μπούρκα και του νικάμπ στο κοινό το 2010.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ρύθμιση που περιορίζει τη χρήση των πέπλων στη Γερμανία που έχει σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνους, περίπου πέντε τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού.
Τον Αύγουστο, ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Maziere πρότεινε τη μερική απαγόρευση πέπλου προσώπου , λέγοντας ότι η κάλυψη του προσώπου «δεν έχει θέση» στη χώρα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μίλησε επίσης εναντίον του πέπλου προσώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...