Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Προς εκλογή Προέδρου στο Λίβανο-Πολιτική νίκη της Χεζμολάχ

Μια γιγαντιαία αφίσα που φέρει το πορτρέτο του Λιβάνου προεδρικός υποψήφιος Μισέλ Αούν φαίνεται κρέμεται από ένα στύλο στην εθνική οδό Jounieh, βόρεια της πρωτεύουσας Βηρυτό στις 28 Οκτωβρίου, 2016. (Φωτογραφία από AFP)
Ο πρώην διοικητής του στρατού του Λιβάνου Μισέλ Αούν, ένας ισχυρός σύμμαχος της Χεζμπολάχ, αναμένεται να κερδίσει την κοινοβουλευτική έγκριση για την πλήρωση του μεγάλου κενού στη προεδρία της χώρας.
Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει το μεσημέρι (1000 GMT) της Δευτέρας για την 46η σύνοδο για να εκλέξει τον πρόεδρο.
Αν ο Αούν αποτύχει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων των 86 ψήφων στον πρώτο γύρο, αυτός πιθανότατα θα επικρατήσει στο δεύτερο γύρο, όπου χρειάζεται μια 50-τοις εκατό συν ένα πλειοψηφία 65 ψήφων στο κοινοβούλιο των 128 εδρών.


Ο 81χρονος Χριστιανός ηγέτης έχει κερδίσει την υποστήριξη των δύο από τους μεγαλύτερους αντιπάλους του:του  Σαμίρ Geagea, ηγέτης των Χριστιανικών Δυνάμεων του Λιβάνου, και του πρώην πρωθυπουργού, Σαάντ Χαρίρι.
Νωρίτερα, στις 20 Οκτωβρίου, ο Χαρίρι, ο ηγέτης της Συμμαχίας της 14ης Μαρτίου του Λιβάνου και στενός σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας, εξέφρασε  τη στήριξή του για τον Αούν, αυξάνοντας τις ελπίδες για την επίλυση ενός μακροχρόνιου αδιεξόδου στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου.
Περιέγραψε την υποστήριξη-έκπληξη του Αούν ως αναγκαία για την «προστασία του Λιβάνου, την προστασία του (πολιτικού) συστήματος, την προστασία του κράτους και την προστασία του λαού του Λιβάνου».
Παρατηρητές βλέπουν την άνοδο του Αούν στην εξουσία ως πολιτική νίκη για τη Χεζμπολάχ, η οποία θα μειώσει σημαντικά τη Σαουδική επιρροή στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου. Το βασίλειο ασκεί έντονες πιέσεις για να προλάβει τυχόν ανάληψη της προεδρίας του Λιβάνου από  συμμάχους της Χεζμπολάχ.
Μετά την ανακοίνωση του Χαρίρι,ο Thamer αλ-Sabhan, ο νέος Σαουδάραβας υπουργός για τις υποθέσεις του Περσικού Κόλπου, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Βηρυτό για συνομιλίες σχετικά με τις "πολιτικές εξελίξεις στον Λίβανο και την περιοχή."
Ο Sabhan υπηρετούσε ως  ως πρεσβευτής της Σ.Αραβίας στο Ιράκ μέχρι πρόσφατα, αλλά η Βαγδάτη ζήτησε από το Ριάντ να τον αντικαταστήσει όταν ο διπλωμάτης δεν έλαβε σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις του Ιράκ για την παρέμβαση του στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.
Σύμφωνα με ορισμένες Λιβανέζικες πολιτικές πηγές, αν ο Αούν εκλεχθεί πρόεδρος,ο Χαρίρι θα διοριστεί πρωθυπουργός για δεύτερη φορά.
Οι αναλυτές λένε ότι ο Αούν και ο Χαρίρι, 46 ετών, έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο έργο για να κερδίσουν την διακομματική υποστήριξη  που απαιτείται για να κάνουν επιτυχημένη τη  νέα διακυβέρνηση.
Ο Αούν, ο ιδρυτής του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος, έχει ήδη την έγκριση της Χεζμπολάχ.
Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμολάχ  Σαγιέντ Χασάν Νασράλα (Δ) υποδέχεται τον ιδρυτή του Ελεύθερου Πατριωτικού Κινήματος και προεδρικό υποψήφιο Μισέλ Αούν στη Βηρυτό του Λιβάνου, στις 23 Οκτωβρίου, 2016. (Φωτογραφία από AFP)
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα του Λιβάνου να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να θέσουν ένα αίσιο τέλος στο προεδρικό κενό 30 μηνών στην αραβική χώρα.
Ο Νασράλα, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Αούν, τόνισε την ανάγκη για συντονισμένες προσπάθειες, προκειμένου να οδηγηθούν οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στο Λίβανο προς ένα καλό αποτέλεσμα.
Ο Λίβανος είναι  χωρίς αρχηγό κράτους από το 2014, όταν η θητεία του προέδρου Μισέλ Σουλεϊμάν έληξε.
Το κοινοβούλιο του Λιβάνου έχει επανειλημμένα αποτύχει να εκλέξει πρόεδρο, λόγω έλλειψης απαρτίας.
Σύμφωνα με το σύστημα καταμερισμού της εξουσίας του Λιβάνου, ο πρόεδρος πρέπει να είναι χριστιανός, ο πρωθυπουργός σουνίτης μουσουλμάνος και ο  εκπρόσωπος του κοινοβούλιου σιίτης μουσουλμάνος.
Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία για παρεμπόδιση των πολιτικών πρωτοβουλιών για την εκλογή προέδρου στο Λίβανο.
Στα τέλη του περασμένου έτους,ο Χαρίρι ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για να ορίσουν υποψήφιο τον  Σουλεϊμάν Τόνι Frangieh, τον ηγέτη του Κινήματος  Marada .
Η πρότασή του, ωστόσο, απέτυχε εν μέσω επιφυλάξεων εκ μέρους των κύριων χριστιανικών κομμάτων του Λιβάνου, καθώς και της Χεζμπολάχ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...