Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Οργή στην κοινότητα των Δρούζων του Ισραήλ

Φωτογραφία: ΑΡ
Δεκάδες χιλιάδες Δρούζων και υποστηρικτές τους διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ κατά του αμφιλεγόμενου νόμου που ορίζει το Ισραήλ ως «το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, περίπου 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση καταγγέλλοντας ότι ο νέος νόμος τους καθιστά πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε στις 19 Ιουλίου με τη στήριξη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν  Νετανιάχου και είναι ένας από τους θεμελιώδεις στο ισραηλινό Σύνταγμα.

Η κοινότητα των δρούζων στο Ισραήλ --περίπου 130.000 άνθρωποι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας—έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του νομοσχεδίου.
Οι δρούζοι μιλούν αραβικά και η θρησκεία τους είναι ένα μίγμα του ισλάμ και άλλων πίστεων, ωστόσο υπηρετούν στον ισραηλινό στρατό και κάνουν την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία αντίθετα με τους Ισραηλινούς Άραβες.
Κρατώντας σημαίες της κοινότητάς τους αλλά και ισραηλινές, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Τελ Αβίβ φωνάζοντας «ισότητα».
«Παρά την απεριόριστη πίστη μας στο κράτος, αυτό μας δεν μας θεωρεί ισότιμους πολίτες», κατήγγειλε ο πνευματικός ηγέτης των δρούζων, ο σεΐχης Μουάφακ Τάριφ σε ομιλία του.
Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι η δημιουργία «εβραϊκών οικισμών είναι προς το εθνικό συμφέρον» και δίνει στους Εβραίους το «μοναδικό» δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, ενώ ορίζει τα εβραϊκά ως τη μόνη επίσημη γλώσσα του Ισραήλ, ενώ τα αραβικά θα έχουν ένα «ειδικό» καθεστώς, το οποίο ακόμη δεν έχει καθοριστεί.
Το ισραηλινό κοινοβούλιο θα συγκληθεί στις 8 Αυγούστου εκτάκτως για να συζητήσει τον νόμο αυτό, έπειτα από αίτημα 52 βουλευτών της αντιπολίτευσης (σε σύνολο 120), σύμφωνα με τους οποίους οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν «στην επίθεση στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας».
Ωστόσο ο Άβι Ντίχτερ, που εισηγήθηκε τον νόμο και ανήκει στο κόμμα του Νετανιάχου, το Λικούντ, απέκλεισε οποιαδήποτε τροποποίηση του νομοσχεδίου.


Πηγή: Χιλιάδες στους δρόμους του Τελ Αβίβ κατά του νόμου που ορίζει το Ισραήλ ως «κράτος των Εβραίων» [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

H δυσκολία

  Να σε δεχτεί ο Χριστός είναι εύκολο. Ο Χριστός όλους τους δέχεται. Όλους τους περιμένει. Πολλές φορές όχι μόνο τους περιμένει αλλά τους πλ...