Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

26 χρόνια αρχιερατίας Αλβανίας Αναστάασιου

epeteios albanias 1

Το 1992 περιέχει δύο ιστορικές ημερομηνίες για την Εκκλησία μας που αναστήθηκε μέσα από τις στάχτες του κομμουνισμού.
Την 24-η Ιουνίου που σημαδεύεται με την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου επικεφαλής της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας και την 2 Αυγούστου – την Ενθρόνισή Του.
Στα πλαίσια της 2 Αυγούστου, 26 χρόνια από την Ενθρόνιση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστασίου, επικεφαλής της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας, τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της «Αναστάσεως του Χριστού» στα Τίρανα η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και με τη συμμετοχή κληρικών της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων.

Στο τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στη σημασία αυτής της μέρας για την Εκκλησία μας, η οποία σηματοδότησε την πλήρη κανονική της ανασύσταση ύστερα από τη μακρόχρονη αθεϊστική νύχτα.
Ο Μακαριώτατος επεσήμανε ότι αυτές οι μέρες δεν σημαίνων απλώς η μνημόνευση ενός γεγονότος, αλλά ένας σταθμός στην περαιτέρω πορεία μας. Και ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι οι σχεδιασμοί και τα νέα επιτεύγματα.

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε γι αυτό στην έναρξη της Σχολής των Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο «ΛΟΓΟΣ», εντός της οποίας θα υπάρχει και ο κλάδος της Θεολογίας. Επίσης εντάσσονται και οι νέες προσπάθειες για τη διεύρυνση των δυνατοτήτων προς εξασφάλιση εσόδων που θα εγγυηθούν το οικονομικό αυτοκέφαλο της Εκκλησίας μας.
Η έναρξη και η λειτουργία της Εστίας της Αγάπης «Θεοτόκος Παναγιά», που θα μεριμνεί για τις ηλικιωμένες γυναίκες και οι προσπάθειες που γίνονται για τη συγκρότηση του Μουσείου της Εκκλησίας στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου του Καθεδρικού της «Αναστάσεως του Χριστού» είναι επίσης αξιοσημείωτα γεγονότα.
Εξ ονόματος της Ιεράς Συνόδου και των ορθόδοξων πιστών, ευχήθηκε τον Αρχιεπίσκοπο ο Μητροπολίτης Βερατίου, ο Σεβασμιότατος Ιγνάτιος. Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος δέχτηκε ευχές κι ανθοδέσμες από τους νέους των θερινών κατασκηνώσεων, από πιστούς κ.α.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου, έλαβε χώρα Συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή όλων των κληρικών και των κατηχητών της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων, όπου υπήρξαν εισηγήσεις και συζητήσεις πάνω σε πνευματικά θέματα και σε συγκεκριμένα προβλήματα.
Μίλησαν από δυο εκπρόσωποι ανά Μητρόπολη κι ένας νέος από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής. Η έναρξη και η ολοκλήρωση της Συνδιάσκεψης έγινε από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ενώ το συντονισμό της όλης δραστηριότητας είχε ο Μητροπολίτης Κορυτσάς, Σεβασμιότατος Ιωάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...