Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Αποχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα από τη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (AFP φωτογραφία)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία.
Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η προγραμματισμένη αποχώρηση, η οποία έχει οριστεί να ξεκινήσει την Τρίτη, θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως κίνητρο για πολιτικές συνομιλίες στη  Συρία.


Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ανακοίνωσε την απόφαση σε μια τηλε-συνάντηση με τους υπουργούς εξωτερικώς και άμυνας της Ρωσίας, χαιρέτισε τη σχεδόν εξάμηνη αεροπορική εκστρατεία της Μόσχας στη Συρία ως ένα θετικό βήμα, λέγοντας ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες.
"Με τους στόχους  που είχαν τεθεί  από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το στρατό  να έχουν εκπληρωθεί σε μεγάλο βαθμό, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας να ξεκινήσει η αποχώρηση του κύριου μέρους   των δυνάμεών μας στη Συρία, αρχίζοντας από αύριο,", δήλωσε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος ηγέτης, όμως, δεν επεκτάθηκε στον αριθμό των αεροπλάνων και των στρατευμάτων που θα αποσυρθούν από τη Συρία στην πρώτη φάση της αποχώρησης.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας στη Συρία, η αεροπορική βάση στην Hemeimeem στην παράκτια επαρχία της Λατάκια και η ναυτική εγκατάσταση στο λιμάνι της Ταρτούς, θα παραμείνουν σε λειτουργία.
Η απρόσμενη απόφαση ήρθε ώρες μετά την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην ελβετική πόλη της Γενεύης.
Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών,  για τη Συρία, Staffan de Mistura, ο οποίος μεσολαβεί στις συνομιλίες, αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Πούτιν.
Η Ρωσία ξεκίνησε τη στρατιωτική εκστρατεία της στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου, 2015, βασιζόμενη σε ένα αίτημα από την κυβέρνηση της Συρίας.
Οι αεροπορικές επιθέσεις έχουν ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό το ηθικό του συριακού στρατού, καθώς έχει καταφέρει να ξαναπάρει βασικούς τομείς από τους ενόπλους σε όλη τη χώρα με ρωσική υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...