Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Μεγάλη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα

Ankara
Μια έκρηξη βόμβας συνέβη στο κέντρο της τουρκικής πρωτεύουσας της Άγκυρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 27 ανθρώπους και τραυματίζοντας 75 άλλους, ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη.
Η έκρηξη έλαβε χώρα κοντά στο πάρκο Guven στη συνοικία Kizilay της κεντρικής Άγκυρας την Κυριακή.


Ένας ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι η έκρηξη προκλήθηκε προφανώς από ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο.
Ένας δεύτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε ότι πυροβολισμοί ακούστηκαν μετά την έκρηξη.
Δεν υπήρξε άμεση ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο,  ένας Τούρκος αξιωματούχος ασφαλείας είπε ότι τα αρχικά ευρήματα δείχνουν ότι η βομβιστική ενέργεια  πραγματοποιήθηκε από την κουρδική μαχητική ομάδα  του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, επίσης γνωστή ως ΡΚΚ, ή μια συγγενική  ομάδα.
"Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις, φαίνεται ότι η επίθεση αυτή πραγματοποιηθεί είτε από το PKK ή από κάποιον θυγατρικό οργανισμό", ο αξιωματούχος είπε στο Reuters.
Άνθρωποι βοηθούν έναν τραυματία στο έδαφος κοντά στην τοποθεσία της έκρηξης στην Άγκυρα, Τουρκία 13 Μαρτίου 2016. (Reuters Photo)
Η έκρηξη συνέβη λιγότερο από ένα μήνα μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο κέντρο της Άγκυρας που σκότωσε 29 ανθρώπους. Κούρδοι μαχητές ανέλαβαν την ευθύνη για αυτή την επίθεση.
Στις 17 Φεβρουαρίου, ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά εξερράγη ενώ περνούσαν στρατιωτικά λεωφορεία . Ένας 26χρονος Τούρκος υπήκοος που γεννήθηκε στην ανατολική πόλη του Βαν από τα Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (TAK), μιας αποσχισμένης ομάδας από το PKΚ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.
Η μαχητική ομάδα είπε σε μια δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ότι πραγματοποίησε την επίθεση ως απάντηση στις πολιτικές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τον Ιανουάριο, τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε άλλη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία είχε κατηγορηθεί το  Daesh . Περισσότεροι από εκατό άλλοι σκοτώθηκαν σε δίδυμες εκρήξεις βομβών σε μια κουρδική ειρήνη διαδήλωση στην Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο τουρκικός στρατός έχει διεξάγει στρατιωτική εκστρατεία σε αρκετές περιοχές με πλειοψηφία κουρδικό πληθυσμό τους τελευταίους μήνες. Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2015 μετά από μια θανάσιμη βομβιστική επίθεση στη νότια τουρκική πόλη Suruc. Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση,για την οποία  η τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε την τρομοκρατική ομάδα takfiri Daesh.
Μετά τη βομβιστική επίθεση, οι μαχητές του ΡΚΚ, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση της Άγκυρας για υποστήριξη του Daesh, ξεκίνησαν  μια σειρά επιθέσεων εναντίον της  τουρκικής αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας, προκαλώντας τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Οι μαχητές του ΡΚΚ επιδιώκουν αυτόνομη κουρδική περιοχή στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...