Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Οι Κούρδοι ζητούν εκδίκηση

Οι άνθρωποι μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους, καθώς θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην κεντρική πόλη του Ντιγιαρμπακίρ στις 15 Μαρτίου, 2016. (AFP φωτογραφία)

Ένας κορυφαίος μαχητής από το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση να περιμένει ανταπόδοση για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση στις νοτιοανατολικές κουρδικής πλειοψηφίας περιφέρειες.

Σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική καθημερινή Times  τη Τρίτη,ο Cemil Bayik  τόνισε ότι οι μαχητές του ΡΚΚ είναι πλέον δικαιολογημένοι να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων.
"Οι Τούρκοι λεηλάτησαν και έκαψαν ό, τι μπορούσαν στις κουρδικές πόλεις στις οποίες επιβλήθηκαν απαγορεύσεις κυκλοφορίας», δήλωσε ο Bayik, προσθέτοντας, "Μέχρι πρόσφατα ο πόλεμος με τον τουρκικό στρατό διεξάγονταν μόνο στα βουνά. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε πόλεις και κωμοπόλεις. Τώρα θα υπάρχουν μάχες παντού. "
"Αυτή τη στιγμή στον αγώνα, ό,τι και να διαταχθούν οι  αντάρτες μας να κάνουν, θα είναι νόμιμο."
Ο 65χρονος προειδοποίησε επίσης ότι οι τουρκικές κυβερνητικές δυνάμεις θα πρέπει να περιμένουν εκδίκηση, λέγοντας, "Έτσι τώρα οι άνθρωποι μας είναι γεμάτοι από αισθήματα εκδίκησης, καλώντας τους αντάρτες μας να εκδικηθούν. Αυτή είναι μια νέα εποχή της πάλης του λαού."
Κατηγόρησε επίσης τη διακυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για καταπίεση των δημοκρατικών δυνάμεων σε όλη την Τουρκία.
"Εάν ο Ερντογάν μας νικήσει, τότε μπορεί να νικήσει όλους στην Τουρκία που θέλουν τη δημοκρατία, έτσι κύριος στόχος μας τώρα είναι η πτώση του Ερντογάν", δήλωσε ο Bayik, σημειώνοντας, "Ο αγώνας μας είναι πλέον υπαρξιακός. Να ζούμε ή να μην ζούμε"
Οι δηλώσεις ήρθαν καθώς ο τουρκικός στρατός ενέτεινε τη στρατιωτική εκστρατεία του εναντίον μαχητών του ΡΚΚ μετά από μια τεράστια βομβιστική επίθεση που χτύπησε μια πολυσύχναστη πλατεία στην πρωτεύουσα Άγκυρα τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφήνοντας 37 νεκρούς και 125 τραυματίες.

Καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, αλλά αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι τα  αρχικά ευρήματα υποδεικνύουν ότι  οι δύο δράστες της βομβιστικής επίθεσης με αυτοκίνητα συνδέονταν με το ΡΚΚ.

Από τη Δευτέρα, η Άγκυρα έχει επίσης αυξήσει τις εναέριες επιδρομές της εναντίον θέσεων του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.
Οι εξελίξεις έρχονται καθώς η Άγκυρα έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας σε διάφορες κυρίως κουρδικές πόλεις στα νοτιοανατολικά από τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Οι εργασίες ξεκίνησαν μετά από μια θανάσιμη βομβιστική επίθεση στη νότια τουρκική πόλη Suruc τον  Ιούλιο του 2015Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση  κατηγόρησε την τρομοκρατική ομάδα takfiri Daesh.
Μετά τη βομβιστική επίθεση, οι Κούρδοι μαχητές, οι οποίοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι υποστηρίζει Daesh, ενεπλάκησαν σε μια σειρά επιθέσεων εναντίον της τουρκικής αστυνομίας και των δυνάμεων ασφαλείας, προκαλώντας τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σαν αντίποινα.
Οι μαχητές του ΡΚΚ είχαν φιλοδοξίες για μια αυτόνομη κουρδική περιοχή στην Τουρκία από τη δεκαετία του 1980.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...