Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Πρόσφυγες υπάρχουν κι αλλού


Αντίς Αμπέμπα, Αιθιοπία -  Μετά τους Σύριους και τους  Αφγανούς, οι Ερυθραίοι αποτελούν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα που διασχίζει τη Μεσόγειο Θάλασσα.
Έχουν επίγνωση ότι οι ζωές τους βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αλλά  προτιμούν να διακινδυνεύσουν. Πίσω στην Ερυθραία, λένε, η κατάσταση έχει «φθάσει στο κατώτατο σημείο». Προσπαθούν να ξεφύγουν από μια χώρα όπου, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία,η  αυθαίρετη κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη και τα βασανιστήρια είναι ο κανόνας για χιλιάδες κρατούμενους συνείδησης, του κράτος δικαίου παραμένει ισχνό, η αντιπολίτευση απαγορεύεται, και δεν υπάρχει ελευθερία της θρησκείας ή μετακίνησης.  
Η Αιθιοπία είναι το σημείο εκκίνησης των προσφύγων από την Ερυθραία για να πάρουν  το δρόμο τους προς την Ευρώπη. Αυτή η γειτονική χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων στην Αφρική - περισσότερα από 700.000 άτομα σύμφωνα με τους διεθνείς παρατηρητές, εκ των οποίων πάνω από 100.000 είναι Ερυθραίοι .

Οι περισσότεροι πρόσφυγες τοποθετούνται σε στρατόπεδα από την κυβέρνηση, όπου λένε "(οι συνθήκες)ζωής δεν είναι αποδεκτές λόγω της θερμότητας, της μικρής ποσότητας τροφής και επειδή δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε όλη την ημέρα».
Πολλοί πρόσφυγες τελικά κινούνται προς την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.  
Αφού εκεί, ανακαλύπτουν μια πόλη με μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, και με πληθυσμό 4,5 εκατομμυρίων που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2040.
Κάποιοι αποφασίζουν να μείνουν «γιατί η ζωή στην Αντίς δεν είναι τόσο κακή, ακόμη και αν είναι αρκετά δύσκολο να κερδίσουν καλά χρήματα». Λένε ότι μαζεύουν  αρκετά μέσω ανεπίσημων θέσεων εργασίας ή έχουν συγγενείς ή φίλους στο εξωτερικό που  στέλνουν χρήματα.
* Μερικά ονόματα έχουν αλλάξει μετά από αίτημα των προσφύγων.







Οι φωτογραφίες είναι από την καθημερινή ζωή του Muse,ενός διαβητικού εφήβου που ζει τώρα σε ένα προάστιο της Αντίς Αμπέμπα.Ζει με συγγενείς,τον εξάδελφο Gebre,του οποίου ο πατέρας ήταν Πάστορας και φυλακίστηκε για τρία χρόνια,και ο οποίος έμεινε στην Αντίς Αμπέμπα για να βοηθά τους Ερυθραίους πορόσφυγες.Ο θείος του Naizghi είναι πολύ θρησκευόμενος και φροντίζει την εκκλησία και θέλει κάποια στιγμή να πάει στη Μ.Βρετανία

Περισσότερα στο aljazeera.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...