Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ορθοδοξία και κρατική εξουσία-Μέτρο κρίσεως οι άγιοι,όχι οι αμαρτωλοί



Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν γνώρισε την Ιερά Εξέταση,δεν γνώρισε παρόμοιες βιαιότητες σε θέματα πίστεως και συνειδήσεως,ο φανατισμός δεν την άγγιξε.Το δικό της ιστορικό λάθος ήταν η μεγάλη υποταγή της στην κρατική εξουσία.



Ανθρώπινες αμαρτίες και παραποιήσεις υπήρχαν ανέκαθεν τόσο στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία όσο και στην Ορθόδοξη,αλλά τα λάθη που καταλογίσθηκαν στον Χριστιανισμό ήταν λάθη που διέπραξαν οι χριστιανοί,προέρχονταν όλα από τις ανθρώπινες αδυναμίες τους.Αν δεν ζείτε σύμφωνα με την αλήθεια,αν την παραποιείτε,εσείς οι ίδιοι είσαστε κατακριτέοι και όχι η αλήθεια.

Οι άνθρωποι απαιτούν την αλήθεια,δεν θέλουν να τους εξαναγκάζουν στο καλό.Αλλά κατηγορούν τον Θεό για τις συνέπειες της χωρίς όρια ελευθερίας που Εκείνος τους χάρισε.

              *                                      *                                         *

Δεν μπορούμε να κρίνουμε την αλήθεια με βάση τους ανθρώπους και μάλιστα τους χειρότερους εξ αυτών.Πρέπει να ατενίσουμε την αλήθεια κατά πρόσωπο,να δούμε το φως που εκπέμπει.Όσον αφορά την έκφραση αυτής της αλήθειας στους ανθρώπους,πρέπει να κρίνουμε με βάση τους καλύτερους και όχι τους χειρότερους,πρέπει να κρίνουμε την πίστη των χριστιανών από τους αποστόλους και τους αγίους και όχι από τους μισο-εθνικούς και τους μισο-χριστιανούς,που κάνουν τα πάντα για να προσβάλουν την εικόνα του Χριστιανισμού στον κόσμο.

Νικαλάι Μπερντιάεφ,Για την αξία του Χριστιανισμού και την απαξία των Χριστιανών,εκδ.Αποστολική Διακονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...