Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Οι Κούρδοι της Συρίας ανακηρύσσουν ομοσπονδία

Οι περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους στη βόρεια Συρία αναμένεται να διακηρύξουν ένα ομοσπονδιακό σύστημα άμεσα, είπε ένας Κούρδος επίσημος , καθώς οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να διεξάγονται στη Γενεύη σχετικά με το πώς θα τελειώσει ο πενταετής πόλεμος της χώρας.


Το βήμα, το οποίο θα συνδυάζει τρεις υπό  κουρδική ηγεσία αυτόνομες περιοχές της βόρειας Συρίας σε ένα ομοσπονδιακό σύστημα, είναι βέβαιο ότι θα σημάνει  συναγερμό στη γειτονική Τουρκία, η οποία φοβάται ότι η αυξανόμενη κουρδική δύναμη στη Συρία τροφοδοτεί αποσχιστικές τάσεις μεταξύ της δικής της κουρδικής μειονότητας.
Ο Idris Nassan, ένα Σύριος Κούρδος επίσημος και πρώην ηγέτης του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) της Συρίας, δήλωσε ότι η διακήρυξη θα σήμαινε "τη διεύρυνση του πλαισίου αυτο-διοίκησης» σε όλη τη βόρεια Συρία.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Nassan είπε ότι οι  προετοιμασίες για φεντεραλισμό ήταν σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό και μια ανακοίνωση θα γίνει σύντομα.
«Ο φεντεραλισμός θα πρέπει να είναι το μέλλον όχι μόνο για τη βόρεια Συρία ή τις κουρδικές περιοχές, αλλά για τη Συρία σε γενικές γραμμές, γιατί σύμφωνα με το ομοσπονδιακό σύστημα η δημοκρατία και η ισότητα θα είναι εγγυημένες», είπε.
Ο διπλωματικές συντάκτης του Al Jazeera James Bays, ανταποκριτής  από τη Γενεύη, δήλωσε ότι το  PYD μέχρι στιγμής έχει μείνει έξω από τις ειρηνευτικές συνομιλίες, κάνοντας το χρονοδιάγραμμα της ανακοίνωσης φεντεραλισμού σημαντική.
«Νομίζω ότι η χρονική στιγμή είναι πολύ σημαντική,να προβούν στην ανακοίνωση αυτή, καθώς οι συνομιλίες ξαναρχίζουν  για τρίτη μέρα», είπε.
"Ο χρόνος έχει επιλεγεί από το PYD να πει« μην μας ξεχνάτε », επειδή έχουν εξαιρεθεί από τη διαδικασία αυτή εδώ στη Γενεύη."
Το PYD δεν είχε προσκληθεί στη Γενεύη, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας, η οποία το θεωρεί ως προέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), που μάχεται στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο Φεντεραλισμός στη Συρία έχει συζητηθεί ανοιχτά κατά τις τελευταίες εβδομάδες, αφού ο Σεργκέι Ryabkov, υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, έριξε την ιδέα στα μέσα ενημέρωσης πριν από την έναρξη των συνομιλιών της Γενεύης.
"Εάν, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών, οι διαβουλεύσεις και οι συζητήσεις για τη μελλοντική κατάσταση της Συρίας ... καταλήγουν στην  άποψη ότι δηλαδή αυτό το [ομοσπονδιακό] μοντέλο θα λειτουργήσει για να εξυπηρετήσει το έργο της διατήρησης της Συρίας ως μια ενωμένη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα, στη συνέχεια, ποιος θα αντιταχθεί σε αυτό; "είπε ο  Ryabkov το Φεβρουάριο.
Στη συνέχεια, σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Staffan de Mistura, είπε ότι η ιδέα του φεντεραλισμού είναι πιθανό να συζητηθεί μεταξύ των μερών στις συνομιλίες της Γενεύης.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ωστόσο, έχει επανειλημμένα πει όχι σε πολιτικές αποφάσεις που θα «επιβληθούν» στη χώρα.
Ένας από τους ανώτερους συμβούλους του προέδρου αναφέρθηκε στην κρατική τηλεόραση την Τετάρτη, απορρίπτοντας οποιαδήποτε έκκληση για φεντεραλισμό.
Η εξέλιξη  από τις κουρδικές περιοχές  της Συρίας ήρθε καθώς  η Ρωσία συνέχισε να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία - μια κίνηση που de Mistura χαρακτήρισε ως "σημαντική" .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...