Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Διαφωνίες ακόμα μεταξύ του FARC και της κυβέρνησης της Κολομβίας

Ο Humberto de la Calle, ο επικεφαλής της Κολομβίας αντιπροσωπείας για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, μιλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αβάνα στις 23 Μαρτίου, 2016. (AFP φωτογραφία)

Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) έχουν χάσει την προθεσμία για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης δεκαετιών στη χώρα της Νότιας Αμερικής.


Η κυβέρνηση και οι αντάρτες του FARC είχαν ορίσει  την προθεσμία της 23ης Μαρτίου για να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για να ολοκληρωθούν οι τριετείς  συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Κούβας Αβάνα.
Ο Humberto de la Calle, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κολομβίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με το FARC, είπε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιες διαφορές με το FARC για σημαντικά θέματα.
«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί μια τελική συμφωνία. Αλλά αυτό απαιτεί γρήγορες αποφάσεις, "δήλωσε ο Calle, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες δεν θα μπορούσαν να είναι αορίστου χρόνου.
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του FARC, Ιβάν Marquez, μιλά στις 2 Μαρτίου, 2016 στο Convention Palace της Αβάνας. (Φωτογραφία από AFP)
Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του FARC Ιβάν Μάρκες εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη τελικής συμφωνίας. 
"Εμείς ενεργούμε με την ιδέα της οικοδόμησης μια καλής συμφωνίας, για να κάνουμε το 2016 το έτος της ειρήνης, το έτος της λήξης του πολέμου στην Κολομβία», είπε.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες πρόκειται να επαναληφθούν στις 4 Απριλίου
Μπογκοτά και FARC βρίσκονται σε πόλεμο από τότε που το κίνημα των ανταρτών ήρθε στο προσκήνιο το 1964. Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών και εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.
Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε ειρηνευτικές συνομιλίες, που φιλοξενούνται στην Αβάνα και στις διαπραγματεύσεις έχουν γίνει αρκετές βασικές εξελίξεις κατά τους τελευταίους μήνες.
Αρκετά κύρια σημεία διαφωνίας έχουν συζητηθεί στις συνομιλίες, και έχουν  φτάσει σε συμφωνίες στη μεταβατική δικαιοσύνη, την αγροτική μεταρρύθμιση, την πολιτική συμμετοχή των πρώην ανταρτών, στο να μπει τέλος στην εμπορία ναρκωτικών,στην αφαίρεση των ναρκών και στις προσπάθειες για να βρουν τους αγνοούμενους.
Το ζήτημα του αφοπλισμού και ένας μηχανισμός για την επικύρωση της τελικής συμφωνίας είναι ακόμη υπό συζήτηση.
Μια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών θα παρακολουθεί τον αφοπλισμό της ομάδας μόλις υπογραφεί η ειρηνευτική συμφωνία.  
                                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...