Παιδιά και άτομα με αναπηρίες στο Νότιο Σουδάν έχουν καεί ζωντανά και επετράπη σε φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές οργανώσεις να βιάσουν γυναίκες ως μορφή πληρωμής,λέει μια νέα έκθεση του ΟΗΕ .
Η έρευνα κατηγόρησε όλες τις πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της χώρας ότι στοχεύουν αμάχους για φόνο και βιασμό αλλά αναφέρει ότι ο στρατός και συμμαχικές δυνάμεις της κυβέρνησης ήταν κυρίως υπεύθυνες για αυτό που περιγράφεται ως "μία από τις πιο φρικτές καταστάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο".
"Η έκθεση περιλαμβάνει σπαρακτικές περιγραφές αμάχων ύποπτων για υποστήριξη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ατόμων με αναπηρία, που σκοτώθηκαν καιγόμενοι ζωντανοί,με ασφυξία σε εμπορευματοκιβώτια, πυροβολήθηκαν, κρεμάστηκαν από δέντρα ή κόπηκαν σε κομμάτια", δήλωσε το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια συνέντευξη την Παρασκευή.
Περισσότερες από 1.300 περιπτώσεις βιασμών καταγράφηκαν σε μια μόνο από τις επαρχίες του Νοτίου Σουδάν - η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Unity - σε μια περίοδο πέντε μηνών του προηγούμενου έτους, αναφέρει η έκθεση.
«Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι σε συμμαχικές με την κυβέρνηση ομάδες επετράπη να βιάσουν γυναίκες αντί για μισθούς αλλά και ομάδες της αντιπολίτευσης και εγκληματικές συμμορίες επίσης καιροφυλακτούσαν για γυναίκες και κορίτσια,» είπε ο ΟΗΕ.
Η επικράτηση του βιασμού "υποδηλώνει ότι η χρήση του στη σύγκρουση έχει γίνει αποδεκτή πρακτική των (κυβερνητικών) SPLA στρατιωτών και των συνδεδεμένων ένοπλων πολιτοφυλακών", πρόσθεσε.
Ο προεδρικός εκπρόσωπος του Νοτίου Σουδάν , Ateny Wek Ateny, αρνήθηκε ότι κυβερνητικές δυνάμεις και συμμαχικές ομάδες διέπραξαν αγριότητες.
"Ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα λάβουμε κάθε αναφορά στα σοβαρά, όπως την έκθεση για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι δυνάμεις μας είναι υπό αυστηρή εντολή να τηρούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των αμάχων», δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα.
"Αν υπάρχουν μεμονωμένοι στρατιώτες, που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε το κάνουν με το δικό τους κίνδυνο, επειδή η κυβέρνηση δεν επιτρέπει σε κανέναν να σκοτώσει αμάχους.
"Τους λέμε .. να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων όταν στην πραγματικότητα αναγκάζονται να πολεμήσουν."
Η έκθεση του ΟΗΕ είναι το έργο μιας ομάδας αξιολόγησης που αναπτύχθηκε στο Νότιο Σουδάν μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου.
Ο διπλωματικός συντάκτης του Al Jazeera James Bays, αναφέρει από τη Γενεύη, ότι το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σπάνια έχει κυκλοφορήσει μια έκθεση, "τόσο συγκλονιστική όσο και καταδικαστική", όπως εκείνη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο Νότιο Σουδάν.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid Raad al-Χουσεΐν περιγράφει το Νότιο Σουδάν ως μια κρίση που είχε ξεφύγει από το διεθνές ραντάρ.
Ο Ρούπερτ Κόλβιλ, εκπρόσωπος της Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε ότι η έκθεση είναι μάλλον "μόνο η κορυφή του παγόβουνου", καθώς το μεγαλύτερο μέρος της μάχης λαμβάνει χώρα σε απομακρυσμένες περιοχές.
«Είναι μια πολύ δύσκολη χώρα για να τη γυρίσεις. Δεν υπάρχουν δρόμοι και είναι μια τεράστια περιοχή και πολλά μικρά χωριά που έχουν πληγεί,"δήλωσε ο Κόλβιλ στο Αλ Τζαζίρα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δημοσιογράφοι, ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών και εργαζόμενοι για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προσπαθούν να εκθέσουν τι συμβαίνει στη χώρα έχουν υποστεί απειλές και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν σκοτωθεί.
"Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η απόλυτη ατιμωρησία», είπε ο Κόλβιλ. "Σε όλους τους τομείς υπάρχει ένα πραγματικά δυσλειτουργικό σύστημα, όπου οι άνθρωποι με εξουσία, άτομα με όπλα, φαίνεται να είναι σε θέση να κάνουν ό, τι θέλουν και ξέρουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τιμωρία."
Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται σε σύγκρουση από τον Δεκέμβριο του 2013, αφού ο Πρόεδρος Salva Kiir κατηγόρησε τον πρώην αναπληρωτή του Riek Machar, ο οποίος είχε απολυθεί νωρίτερα αυτό το έτος, για σχεδιασμό πραξικοπήματος.
Οι συγκρούσεις που ακολούθησαν ξεκίνησαν έναν κύκλο δολοφονιών αντιποίνων που έχουν χωρίσει τη νεότερη χώρα του κόσμου, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν το 2011, κατά μήκος των εθνικών γραμμών.
Δεκάδες χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια εκτοπίστηκαν.
Τα ευρήματα των Ηνωμένων Εθνών ήρθαν στο φως καθώς μια ομάδα δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας δημοσίευσε μια ξεχωριστή έκθεση με λεπτομέρειες για το πώς κυβερνητικοί στρατιώτες του Νότιου Σουδάν σκότωσαν περισσότερους από 60 άνδρες και αγόρια τον περασμένο Οκτώβριο κλειδώνοντάς τους σε ένα κοντέινερ μέχρι να πεθάνουν από ασφυξία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου