Το Θέατρο Μπολσόι, το οποίο άνοιξε στη Μόσχα στις 18 Ιανουαρίου 1825, είναι ένα από τα πιο διάσημα θέατρα όπερας και το μπαλέτου του κόσμου. Παρά το γεγονός ότι καταστράφηκε από πυρκαγιά αρκετές φορές και υποβλήθηκε σε πολλές ανακατασκευές, έχει παραμείνει το κέντρο της ρωσικής πολιτιστικής ζωής και ένα από τα πιο διάσημα μνημεία στη ρωσική πρωτεύουσα.
Γεγονός 1:
Ο πρώτος θίασος του Θεάτρου Μπολσόι αποτελούνταν από μόνο 42 άτομα. Μεταξύ αυτών ήταν 8 γυναίκες ηθοποιοί, 13 άντρες ηθοποιοί, 13 μουσικοί, τρεις άνδρες χορευτές και τέσσερις χορεύτριες.
Γεγονός 2:
Ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος ΙΙΙ και η οικογένειά του θεωρούσαν το θέατρο ως ένα από τα αγαπημένα τους μέρη για να περνούν το χρόνο τους. Επισκέπτονταν τακτικά για να παρακολουθήσουν νέα μπαλέτα και όπερες, παρά το γεγονός ότι η ρωσική πρωτεύουσα και η κατοικία του αυτοκράτορα βρίσκονταν στην Αγία Πετρούπολη εκείνη τη χρονική στιγμή.
© ΑΝΑΤΟΛΉ ΝΈΑ / ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΊΑ ΑΡΧΕΊΟ / ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΉ ΕΙΚΌΝΕΣ ΟΜΆΔΑ
Ο Τσάρος Αλέξανδρος ΙΙ παρακολουθεί μια παράσταση στο Θέατρο Μπολσόι το 1856 Πηγή Αλέξανδρος II. από Mihaly Zichy (1827-1906).
Γεγονός 3:
Κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου, το κτίριο του θεάτρου, όπως και πολλά άλλα εμβληματικά κτίρια της Μόσχας, ήταν μεταμφιεσμένο ως ένα συνηθισμένο σπίτι. Με τον τρόπο αυτό, οι αρχές προσπάθησαν να προστατεύσουν το μνημείο από τους βομβαρδισμούς.
Γεγονός 4:
Το Θέατρο Μπολσόι απεικονίζεται στο 100-ρουβλιών-τραπεζογραμμάτιο, το οποίο εκδόθηκε το 1997. Από τη μια πλευρά του τραπεζογραμματίου, υπάρχει το Θέατρο Μπολσόι και από την άλλη, υπάρχει ένα άγαλμα του Απόλλωνα.
Πριν από την αποκατάσταση του Θεάτρου Μπολσόι στη δεκαετία του 2000,το γλυπτό του Απόλλωνα απεικονίζονταν με εμφανή τα όργανα αρσενικού φύλου (με αυτόν τον τρόπο επίσης απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα). Το 2014,βουλευτές της Κρατικής Δούμας αποφάσισαν ότι η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με το νόμο για την προστασία των παιδιών από τις επιβλαβείς πληροφορίες και πρότειναν να αφαιρεθεί ο γυμνός Απόλλωνας από το τραπεζογραμμάτιο.
Η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή, καθώς πολλοί ειδικοί θεωρούν μια πλήρη αντικατάσταση του τραπεζογραμματίου ως αβάσιμο μέτρο.
Γεγονός 5:
Κάθε χρόνο, οι αρχές της Μόσχας φυτεύουν δύο ποικιλίες τουλίπας μπροστά από το Θέατρο Μπολσόι. Αυτό είναι ένα είδος παράδοσης που εισήχθη για πρώτη φορά από έναν Ολλανδό που ονομάζοταν Lefeber. Αφού επισκέφθηκε για πρώτη φορά το θέατρο στη δεκαετία του 1950, ήταν τόσο έκπληκτος με την απόδοση των Ρώσων χορευτών μπαλέτου που παρέδωσε στο ίδρυμα δύο νέες ποικιλίες της τουλίπας, που ονομάζονται "Θέατρο Μπολσόι" και "Galina Ulanova" [το όνομα μιας διάσημης Ρωσίδας χορεύτριας μπαλέτου].
Γεγονός 6:
Καθ 'όλη τη μακρά ιστορία του θεάτρου, πάνω από επτακόσια μπαλέτα και όπερες έχουν παραχθεί στη σκηνή του.
Γεγονός 7:
Μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολο να αγοράσει κανείς εισιτήριο για το Θέατρο Μπολσόι, αλλά η σύγχρονη τεχνολογία το καθιστά πιο απλό για όλους. Η ιστοσελίδα του Θεάτρου Μπολσόι προσφέρει μια εικονική περιήγηση για όποιον ενδιαφέρεται. Εκεί, οι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να ρίξουν μία ματιά στην εσωτερική διακόσμηση του θεάτρου και να το «επισκεφτούν» οποιαδήποτε στιγμή.
© SPUTNIK / ΒΛΑΝΤΙΜΊΡ VYATKIN
Οι σολίστ τουυ Θεάτρου Μπολσόι Μαρία Αλεξάντροβνα και Μιχαήλ Lobukhin εκτελούν ένα Grand pas από το μπαλέτο Δον Κιχώτης από τον Ludwig Minkus κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας αφιερωμένης στα 80α γενέθλια της μπαλαρίνας και χορογράφου Natalya Kasatkina του θεάτρου Μπολσόι Νέα Σκηνή στη Μόσχα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου