Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Συχνή Θεία Κοινωνία αλλά όχι και καταναγκαστική!

                                   

Σήμερα το πρωί τέλεσα στην ενορία την Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.Οι ενορίτες,ως συνήθως τις καθημερινές,έδωσαν βροντερό παρών(δηλαδή πέντε άτομα,ούτε οι ψάλτες ήρθαν καθώς αυτοί επιλέγουν να έρχονται σε Λειτουργίες με πολύ "κοινό").Δεν είναι όμως αυτό το θέμα.Για διάφορους λόγους κανείς δεν κοινώνησε.Είναι άσχημη αυτή η αίσθηση,να πω την αλήθεια,αλλά ούτε εκεί είναι το θέμα.


Να μπω στο ψητό.Μετά το τέλος ήρθαν "μουδιασμένοι-ες" οι συμμετέχοντες λέγοντάς μου πως αισθάνθηκαν εξαιρετικά άσχημα που δεν κοινώνησε κανείς.Βέβαια είχαν και οι πέντε σοβαρούς λόγους που δεν κοινώνησαν.Επειδή όμως κάποιος ιερέας,κάποτε,τους είχε πει ότι αν δεν κοινωνήσουν αποστρέφονται τον Χριστό!Ωραία!Πολύ ωραία!Καταλαβαίνω τη ζέση κάποιων να οδηγήσουν τους πιστούς στη συχνή Θεία Κοινωνία αλλά αυτό δεν γίνεται με το να τους επιβαρύνουμε με τύψεις και ενοχές.Δηλαδή είναι καλύτερα να πάει κάποιος να κοινωνήσει χωρίς καμία προετοιμασία;Λαμβάνουν υπ'όψιν το πόσο άσχημα αισθάνεται κάποιος που θεωρεί ότι δεν είναι έτοιμος ή προετοιμασμένος να κοινωνήσει,αν κοινωνήσει επειδή ο παπάς επιμένει;

Τι κάνουμε δηλαδή;Καταφέρνουμε αυτοί που θα έρχονται να λειτουργηθούν να φεύγουν έτσι κι αλλιώς με βάρος στη ψυχή.Είτε κοινώνησαν είτε όχι!Καταπληκτικά πράγματα.

Προφανώς και το επιθυμητό είναι να κοινωνούν συχνά οι πιστοί,όσο πιο συχνά γίνεται.Όχι όμως πιεστικά.Και μη φτάσουμε στο "απροϋπόθετα"!Γιατί εκεί το πάνε κάποιοι το πράγμα.

Αν πάντως καταφέρουμε να προσθέσουμε και αυτό το βάρος στις πλάτες των πιστών είμαστε άξιοι συγχαρητηρίων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...