Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Να μην μείνουμε στην απλή προσκύνηση των εικόνων

                   

Κυριακή της Ορθοδοξίας σήμερα και γιορτάζουμε την διακήρυξη της Εκκλησίας,μετά από πολλούς και σκληρούς αγώνες ,για τη σωστή προσκύνηση των εικόνων.Προσκύνηση τιμής και  όχι λατρείας,μια τιμή που από την εικόνα αναπέμπεται στο πρωτότυπο.


Τέτοιες ζωντανές,αν και ατελείς εικόνες,του Θεού υπήρξαν και οι άγιοι της Εκκλησίας.Όλοι αυτοί που έφεραν με το λόγο και τη ζωή τους την θριαμβευτική μαρτυρία του Χριστού.Σε πόλεις και χωριά,στις αγορές και στις φυλακές έφερναν χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελίου.

Και ποια ήταν η ανταμοιβή τους;Κοροϊδίες,περιθωριοποίηση,φυλακίσεις,σκλαβοπάζαρα,βασανιστήρια και θάνατος.Όπου πήγαιναν οι άγιοι,οι άρχοντες ταράσσονταν.Γιατί αυτοί ήταν ζωντανές εικόνες ενός τρόπου ζωής διαφορετικού.Αψηφούσαν τις παλαιές παραδόσεις αντιτίθονταν  στην αδικία,στην ανηθικότητα,στην πλεονεξία και τον εγωισμό.Οι τιμωρίες και ο θάνατος δεν τους φόβιζε.Μπροστά στις απειλές του κατεστημένου αυτοί οι περίεργοι τύποι χαίρονταν και διέδιδαν με περισσότερη ορμή το λόγο του Θεού.

Τι απέγινε άραγε αυτή η θέρμη,αυτή η ορμή σήμερα;Την κρύβουν τα πολυτελή άμφια;Την σκεπάζουν οι εκκωφαντικές ψαλμωδίες;Την πνίγουν τα λιβάνια;Την απονευρώνει η ψευτοευσέβεια;

Αυτή την αυταπάρνηση και τη ζέση των αγίων πρέπει βρούμε και πάλι σήμερα.Να βρει ο Χριστός τη θέση του στη ζωή μας.Οφείλουμε,οπλισμένοι με το επαναστατικό μήνυμα του Ευαγγελίου και των διδασκαλιών της Εκκλησίας,να πορευθούμε ξανά όπως οι άγιοι και οι πρώτοι χριστιανοί προς έναν κόσμο αδιάφορο ή και εχθρικό και να αντιμετωπίσουμε τις αδικίες,την καταπίεση και το κακό όπου κι αν τα συναντούμε και έτσι να ετοιμάσουμε κι εμείς τον δρόμο απ'τον οποίο θα έλθει ο Κύριος.

2 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ!Είναι το κήρυγμα που διάβασα την Κυριακή.Προσπαθώ να γράφω μικρά κηρύγματα και χωρίς καθαρά "εκκλησιαστικό" τρόπο γιατί αλλιώς βαριούνται και δεν ακούνε οι Πελαγιώτες.Κι ένας βασικός λόγος που ξεκίνησα το μπλογκ είναι για να μάθω να γράφω καλύτερα.Ο άλλος είναι γιατί πάντα ήθελα να γίνω δημοσιογράφος σε εφημερίδα!

      Διαγραφή

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...