Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Αραβικός Σύνδεσμος κατά Χεζμπολάχ-Αντιδρούν Ιράκ και Λίβανος

Ο Αραβικός Σύνδεσμος Γενικός Γραμματέας Ναμπίλ αλ-Αραμπί (C) και ο αναπληρωτής του Ahmed bin Helli (R) να μιλήσει στην κεντρική αίθουσα της έδρας του Αραβικού Συνδέσμου πριν από τη συνεδρίαση του Αραβικού υπουργούς Εξωτερικών να εκλέξει νέο γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου στο αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο, στις 10 Μαρτίου, 2016. (AFP φωτογραφία)

Το Ιράκ και ο Λίβανος διαφώνησαν   με την απόφαση  των υπόλοιπων μελών του Αραβικού Συνδέσμου να ονομάσει το αντιστασιακό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου ως «τρομοκρατική» ομάδα.

«Το ψήφισμα του Συμβουλίου (των υπουργών Εξωτερικών) του Συνδέσμου περιλαμβάνει το χαρακτηρισμό της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση,"ανακοίνωσε  το σώμα σε μια δήλωση που ανέγνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ο διπλωμάτης από το Μπαχρέιν Wahid Μουμπάρακ Sayar. 
Ωστόσο, ο Λίβανος και το Ιράκ εξέφρασαν «επιφυλάξεις» για την απόφαση που εγκρίθηκε σχεδόν από όλα τα μέλη του παν-αραβικού σώματος.
Η απόφαση ήρθε αφού  το Συμβούλιο Συνεργασίας [Περσικού] Κόλπου πρόσθεσε επίσημα τη  Χεζμπολάχ και όλες τις συνδεδεμένες ομάδες στο λεγόμενο κατάλογο των "τρομοκρατικών" οργανώσεων στις 2 Μαρτίου.Το   ΣΣ(Π)Κ περιλαμβάνει τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν , το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ.
Αντιδρώντας στην απόφαση, η Χεζμπολάχ χαρακτήρισε  τα κράτη μέλη του ΣΣ(Π)Κ ως "απερίσκεπτα και εχθρικά", κατηγορώντας τη Σαουδική Αραβία για την απόφαση.
Η απόφαση του ΣΣ(Π)Κ να βάλει  στη μαύρη λίστα τη  Χεζμπολάχ έχει συναντήσει αντιδράσεις  και κριτική με την Αλγερία να αρνείται  να χαρακτηρίσει το κίνημα ως μια τρομοκρατική οργάνωση.
Το Παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης, Ισλαμική Τζιχάντ, επαίνεσε επίσης τη Χεζμπολάχ ως ένα κίνημα αντίστασης που έχει μια ιστορία στον αγώνα ενάντια στο ισραηλινό καθεστώς, καθώς και στην υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης. Το Ιράν, τη Συρία και το κίνημα Houthi Ansarullah της Υεμένης έχουν, επίσης, επικρίνει την κίνηση του ΣΣ(Π)Κ.
Η κίνηση από το Αραβικό μπλοκ των έξι εθνών ήρθε ημέρες μετά την απόφαση του  Ριάντ να σταματήσει την USD 4 δισ ενίσχυση των λιβανικών δυνάμεων ασφαλείας. Η απόφαση ήρθε μετά τις πρόσφατες νίκες του συριακού στρατού, που υποστηρίζεται από τους μαχητές της Χεζμπολάχ, εναντίον των μαχητών takfiri που αγωνίζονται να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Seyyed Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι το Σαουδαραβικό καθεστώς επιδιώκει να υποκινήσει "διαμάχη" μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών στην περιοχή, προτρέποντας τους Λιβανέζους να μην παρασύρονται από απειλές που προέρχονται από το Ριάντ και το Τελ Αβίβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...