Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Της Τυρινής

                           

Με τη νηστεία ασχολείται το σημερινό Ευαγγέλιο,και είναι πολύ λογικό που το επέλεξε η Εκκλησία να διαβάζεται σήμερα αφού από αύριο αρχίζει η νηστεία της Μ.Τεσσαρακοστής.Σήμερα επίσης θυμόμαστε την πτώση του ανθρώπου από τον Παράδεισο εξαιτίας της παράβασης αυτής ακρβώς της εντολής.Της πρώτης και μοναδικής εντολής που έδωσε ο Θεός στον Αδάμ και την Εύα.Να μην φάνε από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού.Δηλαδή να νηστέψουν.



Για να μη λέμε μισόλογα και δικαιολογίες.Όποιος δεν νηστεύει δεν μπορεί να αποκτήσει,ουσιαστικά,καμία αρετή.Απολύτως καμία.Γιατί;Επειδή από την γαστριμαργία,όχι κατ’ανάγκη από την πολυφαγία αλλά και από την ικανοποίηση της γεύσης ξεκινάνε όλα τα πάθη.Η γεμάτη κοιλιά και η ευχαριστημένη γλώσσα γεννάνε την κακολογία,την υπερηφάνεια,τις δολοπλοκίες,τη ραθυμία και ένα σωρό άλλα κακά.Η πρώτη και βασική ανάγκη του ανθρώπου είναι της τροφής.Νικώντας αυτή νικά και όλα τα πάθη.Πέφτοντας σε αυτή,θα πέσει και στα υπόλοιπα.

Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η νηστεία έχει πολλά ωφέλη για την υγεία μας.Οξύνεται και καθαρίζει το μυαλό ενώ το σώμα γίνεται πιο υγιές και πιο δυνατό.

Στη νηστεία κρύβεται όμως ένας ύπουλος κίνδυνος.Η πιθανότητα να νηστεύουμε για τους άλλους και όχι για τον δικό μας καθαρισμό.Να περιφερόμαστε μουτρωμένοι,με ταλαίπωρο ύφος,λέγοντας δεξιά και αριστερά πόσο δυσκολευόμαστε που κάνουμε σκληρή νηστεία.Ή να θεωρούμε σπουδαίους τους εαυτούς μας επειδη εμείς νηστεύουμε και οι άλλοι όχι.Έτσι σβήνουμε μονομιάς κάθε τι καλό που προσφέρει η νηστεία.

Και φυσικά όπως και σε όλα τα πράγματα χρειάζεται μέτρο ώστε η νηστεία να σκοτώσει τα πάθη και όχι το σώμα.Οι υπερβολές είναι περιττές.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τον αγώνα αυτής της περιόδου,με σκοπό να αποκομίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη.Καλή δύναμη.

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα Παπά-Κώστα.
    Είναι η ευλογημένη Κυριακή της συγγνώμης.
    Με αυτή την Κυριακή θέλησε ο Θεός να ξεκινάει η Αγία καί Ευλογημένη Σαρακοστή.
    Είναι σαν να θέλει από εμάς να αλληλοσυγχωρηθούμαι, διότι αλλιώς δεν έχουμε ωφέλεια από την νηστεία της βρώσης.
    Αρχή με συγγνώμη καί θεωρώ ότι Θέλει πολύ πολύ γενναία καρδιά νά βάλουμε πρώτοι μετάνοια στον αδελφό, είτε φταίξαμε είτε όχι, και το όχι διότι μπορεί καί νά φταίξαμε καί να μην το καταλάβαμε.
    Συγχώρεσέ με και εμένα, και οι αδελφοί επισκέπτες, καί ευχηθείτε να μου δώσει ο Θεός μετάνοια καί Αγιοπνευματικούς Καρπούς, διότι πολύ επίκρανα Τον Άγιον Θεόν.
    Μαρίνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύσκολο πράγμα η συγχώρηση.Τόσο να ζητάμε όσο και να δίνουμε.Τέτοιοι χοντρόπετσοι και εγωιστές είμαστε οι άνθρωποι.Στον αγώνα λοιπόν.
      Καλή Σαρακοστή!

      Διαγραφή

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...