Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Υπό τον πλήρη έλεγχο του συριακού στρατού η Παλμύρα

1

Οι συριακές ένοπλες δυνάμεις πήραν  με επιτυχία τον πλήρη έλεγχο πάνω από την αρχαία πόλη της Παλμύρας στη κεντροδυτική επαρχία Χομς, η τελευταία σε μια σειρά από νίκες επί των τρομοκρατών takfiri του Daesh.


«Μετά από σκληρές μάχες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο στρατός έχει τον πλήρη έλεγχο της Παλμύρας - τόσο στον αρχαιολογικό χώρο όσο και στις κατοικημένες γειτονιές», είπε  ανώνυμη στρατιωτική πηγή, την Κυριακή. 
«Σκαπανείς στρατού βρίσκονται στη διαδικασία εξουδετέρωσης  δεκάδων βομβών και ναρκών που τοποθετήθηκαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο», πρόσθεσε η ανώνυμη στρατιωτική πηγή.


Συριακές  φιλοκυβερνητικές δυνάμεις καταλαμβάνουν θέση στην Παλμύρα στις 26 Μαρτίου, το 2016, κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής επιχείρησης για να ξαναπάρουν την αρχαία πόλη από την τρομοκρατική ομάδα Daesh takfiri. © AFP 

Το μεγαλύτερο κέρδος ήρθε μετά από  προόδους του συριακού στρατού στα δυτικά και βόρεια τμήματα της Παλμύρας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών και εντατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο νότο.
Η ιστορική πόλη έπεσε στα χέρια του  Daesh τον περασμένο Μάιο. Ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοι ξεκίνησαν μια επίθεση νωρίτερα αυτό το μήνα για να πάρουν την  Παλμύρα πίσω με τη βοήθεια αεροπορικών επιδρομών και πυροβολικού.
Οι μαχητές του Daesh  φέρεται να έχουν  υποχωρήσει από την πόλη αφού ο στρατός την ανακατέλαβε την Κυριακή και λέγεται ότι έχουν υποχωρήσει στις πόλεις της Sukhnah και Dayr αλ-Zawr στα ανατολικά.
Η απελευθέρωση της Παλμύρας προκαλεί τώρα στην ανατολική Συρία άνοιγμα στο στρατό και αποτελεί ένα βαρύ πλήγμα για τους τρομοκράτες takfiri του ΙΚ που έχουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους των  δύο επαρχιών Dayr αλ-Zawr και Raqqah.
Η πτώση της Παλμύρας έγινε αντικείμενο παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς οι τρομοκράτες ανατίναξαν τους καταγεγραμμένους από  την UNESCO ναούς της και λεηλάτησαν κειμήλια που χρονολογούνται για χιλιάδες χρόνια.
Το Daesh μετέτρεψε το αρχαίο αμφιθέατρο  της Παλμύρας σε μέρος για δημόσιες εκτελέσεις, και οι τρομοκράτες αποκεφάλισαν τον  82χρονο πρώην  επικεφαλή  των αρχαιοτήτων της πόλης εκεί.
Τους τελευταίους μήνες,ο συριακός στρατός, που υποστηρίζεται από τη ρωσική αεροπορία, έχει κάνει σημαντικά κέρδη κατά των ομάδων takfiri,με την εκ νέου κατάκτηση πολλών στρατηγικών περιοχών από την κατοχή τους, ιδιαίτερα στην στρατηγική βόρεια επαρχία του Χαλεπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...