Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Τι κίνημα Βρωμάτε(You Stink)του Λιβάνου απειλεί να παραλύσει τη χώρα

Του Λιβάνου άνθρωποι διαμαρτύρονται στη Βηρυτό κατά της διαφθοράς και της κρίσης σκουπίδια, 12 Μαρτίου 2016. (AFP φωτογραφία)

Ο λαός βγήκε στους δρόμους της Βηρυτού το Σάββατο κάνοντας έκκληση για επείγουσα δράση για  τη κρίση με τα  σκουπίδια στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για μια παραλυτική πανεθνική απεργία σε λίγες ημέρες.


Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε μια άλλη διαδήλωση κοντά στην έδρα της κυβέρνησης, απαιτώντας μια μόνιμη λύση για την οκτάμηνη συσσώρευση  σκουπιδιών.
Μερικοί φορούσαν μαύρα μπλουζάκια με σύνθημα που έλεγε, «κυβέρνηση των σκουπιδιών." Φώναζαν, "Έχουμε βαρεθεί." Οι διαδηλωτές είπαν ότι θα εντείνουν τις  διαμαρτυρίες παραλύοντας την κίνηση σε όλο το Λίβανο, τη Δευτέρα.
"Τη Δευτέρα, σε δύο ημέρες, πρόκειται να παραλύσουμε κάθε  κίνηση στη χώρα," ανέφερε μια δήλωση από το κίνημα Βρωμάτε(You Stink)που αναγνώσθηκε στους διαδηλωτές στο κέντρο της Βηρυτού.
"Υπάρχουν  διάφοροι τρόποι για να γίνει αυτό. Καλούμε όλους να μην στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, να μην πάνε στο πανεπιστήμιο, και κανείς δεν πρέπει να πάει στη δουλειά ", δήλωσε ο Αλί Slim, ο διοργανωτής του κινήματος.
Η δημόσια οργή είχε περιοριστεί όταν υπάλληλοι καθάρισαν τους δρόμους της Βηρυτού και έσπρωξαν τα σκουπίδια στην περιφέρεια, όπου έκαναν σωρούς κατά μήκος του δρόμου και των οχθών του ποταμού Βηρυτού. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν με τους ανθρώπους να απαιτούν μια ενέργεια.
Η διαδήλωση ήρθε καθώς η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μια συνάντηση με σκοπό τον τερματισμό της κρίσης με το άνοιγμα νέων χώρων υγειονομικής ταφής. Οι διαδηλωτές δήλωσαν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με τέτοιες λύσεις και απαίτησαν ένα ισχυρό πρόγραμμα ανακύκλωσης.
Μερικοί διαδηλωτές είπαν ότι θα μείνουν σε σκηνές που έστησαν στη πλατεία   Riad al-Solh της Βηρυτού έως ότου η κυβέρνηση να παρέχει ένα σαφές σχέδιο για την κρίση.
"Από τώρα και μέχρι τη Δευτέρα, θα πρέπει να διατηρήσουμε την παρουσία μας εδώ. Αν μας χτυπήσουν, δεν πρόκειται να πάμε πουθενά ", είπε ένας διαδηλωτής.
Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν προειδοποιήσει ότι ο λαός  δεν θα επιτρέψει το άνοιγμα των ΧΥΤΑ σε τρεις τομείς που πρότεινε η κυβέρνηση. Είπαν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέχει στους δήμους αρκετά κεφάλαια και να τους επιτρέψει να  εγκαταστήσουν  εργοστάσια ανακύκλωσης.
Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου υποσχέθηκε μετά τη συνάντηση του Σαββάτου ότι θα συνεχίσει με τα σχέδιά της  να ανοίξει τις χωματερές παρά τις διαμαρτυρίες στα επιλεγμένα μέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...