Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες-34 νεκροί

Brussels
Δύο εκρήξεις βομβών συγκλόνισαν το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, που ακολουθήθηκαν από μια άλλη έκρηξη σε σταθμό του μετρό στην πόλη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 34 άτομα συνολικά.


Η βελγική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι οι εκρήξεις της Τρίτης άφησαν αρκετούς νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Το εθνικό επίπεδο ασφάλειας αυξήθηκε στο μέγιστο.
Ο βελγικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός VRT είπε,ότι τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 55 τραυματίστηκαν μετά από δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Εκρήξεις στη συνέχεια αναφέρθηκαν στο σταθμό μετρό των Βρυξελλών κοντά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, είπε ο βελγικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός RTBF.
Περίπου 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο σταθμό του  μετρό , ανέφερε το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι VTM . 
Αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη στο σταθμό του μετρό Maelbeeck.

Ο φορέας του μετρό στις Βρυξέλλες STIB ανακοίνωσε στο Twitter ότι το μετρό κλείνει. 
Η σιδηροδρομική εταιρεία του Βελγίου αναφέρει ότι οι κύριοι σταθμοί τρένων στις Βρυξέλλες έχουν επίσης κλείσει.
Το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών και τα μουσεία επίσης εκκενώθηκαν στον απόηχο των εκρήξεων.
Επιπλέον, όλες οι πτήσεις με προορισμό τις Βρυξέλλες , μεταξύ των οποίων αρκετές από την British Airways και την Turkish Airlines, έχουν αλλάξει διαδρομή. 
Ο Jaume Duch,  εκπρόσωπος Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε  στη γαλλική εφημερίδα  Le Monde  ότι η ασφάλεια έχει ενισχυθεί στο κτίριο του κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Στο αεροδρόμιο, υπήρξαν πυροβολισμοί πριν από τις εκρήξεις,ανέφερε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων. 
Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την στην πίστα στο Αεροδρόμιο Zaventem  μετά τις εκρήξεις. 
Τρία εκρηκτικά γιλέκα φέρεται να βρέθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Ο Βέλγος Πρωθυπουργός Charles Michel δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση «λεπτό προς λεπτό», προσθέτοντας ότι τα θύματα είναι η  "απόλυτη προτεραιότητά" του.
Η εκπρόσωπος του αεροδρομίου Anke Fransen είπε: «Υπήρξαν δύο εκρήξεις στην αίθουσα αναχωρήσεων.Η ομάδα πρώτων βοηθειών είναι στο μέρος   για βοήθεια.."
Οι εκρήξεις πιστεύεται ότι έχουν συμβεί σε check-in της  American Airlines σε τοπική ώρα περίπου οκτώ πμ (0700 GMT). 
Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν μακριά με σύννεφα καπνού από το κτίριο.Παράθυρα ήταν επίσης γκρεμισμένα εξαιτίας του κρουστικού κύματος. 
Ένας βουλευτής του οποίου η σύζυγος ήταν παρούσα στο αεροδρόμιο, δήλωσε ότι οι τραυματίες χτυπήθηκαν από θραύσματα της γυάλινης οροφής.
Οι εκρήξεις ήρθαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στις Βρυξέλλες του Salah Αμπντεσλάμ, του κύριου υπόπτου πίσω από τις επιθέσεις του Νοεμβρίου στο Παρίσι όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 130 άνθρωποι.
Τα Βελγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αερολιμένας έχει  εκκενωθεί και δεν  επιτρέπονται οι πτήσεις .Οι  σιδηροδρομικές μεταφορές στην εγκατάσταση επίσης σταμάτησε. Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών εξυπηρετεί 23 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.
Οι αξιωματούχοι στο Λονδίνο και το Παρίσι  ενισχύουν την ασφάλεια στα βασικά κέντρα μετά τις επιθέσεις.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Philip Hammond είπε ότι η κυβέρνηση του Λονδίνου ήταν σε επαφή με τις βελγικές αρχές και η κατάσταση ήταν «σε εξέλιξη».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι έχει καλέσει σε συνεδρίαση της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, COBRA, στον απόηχο των επιθέσεων στις Βρυξέλλες. 
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεκάλεσε μια έκτακτη συνάντηση με ανώτερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. 
Η ασφάλεια ενισχύθηκε επίσης στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Εν τω μεταξύ, Ολλανδοί αξιωματικοί αντιτρομοκρατίας αναφέρουν ότι εντείνονται τα μέτρα  ασφαλείας σε εθνικό αεροδρόμια και οι έλεγχοι στα νότια σύνορα με το Βέλγιο. Επιπλέον περιπολίες της αστυνομίας στο Schipol, το Ρότερνταμ και Αϊντχόβεν .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...