Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Ζοφερή προειδοποίηση η απώλεια της ικανότητας του Αμαζονίου να αποθηκεύει CO2

 


https://greenagenda.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bc%ce%b1%ce%b6%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%ba%cf%80%ce%ad%ce%bc%cf%80%ce%b5%ce%b9-%cf%80%ce%bb%ce%ad%ce%bf%ce%bd/

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν για πρώτη φορά ότι το τροπικό δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει πλέον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι μπορεί να απορροφήσει. Οι εκπομπές του δάσους της Νότιας Αμερικής ανέρχονται σε ένα δισεκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Το δάσος προηγουμένως δρούσε σαν αποθήκη, απορροφώντας τις εκπομπές που οδήγησαν στην κλιματική κρίση, αλλά πλέον προκαλεί την επιτάχυνσή της. Οι περισσότερες από τις εκπομπές προκαλούνται από πυρκαγιές, πολλές από τις οποίες ξεσπούν σκόπιμα για να απομακρυνθούν τα δέντρα και να δημιουργηθούν βοσκότοποι και καλλιέργειες σόγιας. Ακόμη όμως και χωρίς πυρκαγιές, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και η ξηρασία συνέβαλαν στο να γίνει ο νοτιοανατολικός Αμαζόνιος πηγή CO2.


Οι επιστήμονες αναφέρουν πως η απώλεια της ικανότητας του Αμαζονίου να αποθηκεύει CO2 είναι μια ζοφερή προειδοποίηση ότι η μείωση των εκπομπών από την καύση ορυκτών καύσιμων είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν μικρά αεροπλάνα για τη μέτρηση των επιπέδων CO2 έως 4.500 μέτρα πάνω από το δάσος την τελευταία δεκαετία, δείχνοντας πώς αλλάζει ολόκληρος ο Αμαζόνιος. Προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι ο Αμαζόνιος μετατράπηκε σε πηγή CO2 βασίστηκαν σε δορυφορικά δεδομένα, τα οποία μπορούν να επηρεαστούν από τη νεφοκάλυψη ή από μετρήσεις εδάφους των δέντρων που μπορούν να καλύψουν μόνο ένα μικρό μέρος της τεράστιας περιοχής. Οι ερευνητές δήλωσαν πως το εύρημα ότι μέρος του Αμαζονίου εκπέμπει άνθρακα ακόμη και χωρίς πυρκαγιές είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, απόρροια δύο παραγόντων: της συστηματικής αποψίλωσης και των πυρκαγιών που καθιστούν τα γειτονικά δάση πιο ευάλωτα με την πάροδο των ετών.


«Τα πρώτα πολύ κακά νέα είναι ότι η καύση των δασών παράγει περίπου τρεις φορές περισσότερο CO2 από ό,τι απορροφά το δάσος. Τα δεύτερα κακά νέα είναι ότι σε μέρη όπου η αποψίλωση είναι μεγαλύτερη από 30% οι εκπομπές άνθρακα είναι 10 φορές υψηλότερες από εκείνες όπου η αποψίλωση είναι χαμηλότερη από 20%», δήλωσε στον Guardian η επικεφαλής της έρευνας, Λουτσιάνα Γκάτι, από το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Ερευνας της Βραζιλίας. Λιγότερα δέντρα σημαίνουν λιγότερη βροχή και υψηλότερες θερμοκρασίες, καθιστώντας την ξηρασία ακόμη χειρότερη για το δάσος που απομένει. Η κυβέρνηση του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, έχει επικριθεί έντονα για την ενθάρρυνση της αποψίλωσης των δασών, η οποία έχει αυξηθεί μέσα σε 12 χρόνια, ενώ οι πυρκαγιές έσπασαν κάθε ρεκόρ τον φετινό Ιούνιο από το 2007. Ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη δήλωσαν ότι θα εμποδίσουν μια εμπορική συμφωνία της Ε.Ε. με τη Βραζιλία και άλλες χώρες, εκτός εάν ο Μπολσονάρο συμφωνήσει να κάνει περισσότερα για να αντιμετωπίσει την ολοκληρωτική καταστροφή του Αμαζονίου.


Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή», BBC, Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια διακήρυξη

Σήμερα, μάλλον απόψε αφού συνήθως βραδάκι της προηγούμενης γράφω, θα ασχοληθώ με το αγαπημένο μου θέμα. Με εμένα δηλαδή. Θα γράψω ένα, δυο, ...