Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021

Το μικρότερο άστρο του σύμπαντος

 


https://ecozen.gr/2021/07/lefkos-nanos-to-mikrotero-astro-sto-syban-mas/

Σύνταξη: ecozen.gr


Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν το μικρότερο και με μεγαλύτερη μάζα, άστρο, τον λευκό νάνο που έχει ποτέ βρεθεί στο σύμπαν έως τώρα.


Έχει μάζα μεγαλύτερη του Ήλιου, κατά 35%, παρόλο που ξεπερνά ελάχιστα σε μέγεθος τη Σελήνη, έχοντας διάμετρο μόνο 4.300 χιλιομέτρων (έναντι 3.475 χλμ. του φεγγαριού).


Ο λευκός νάνος

Πρόκειται για ένα βαρύ άστρο, σε απόσταση 130 ετών φωτός από τη Γη, το οποίο έχει προέλθει από τη συγχώνευση δύο άλλων μικρότερων λευκών νάνων. Οι επιστήμονες, με επικεφαλής την αστροφυσικό Ilaria Caiazzo του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, επιβεβαίωσαν την ανακάλυψη τόσο με επίγεια τηλεσκόπια της Καλιφόρνια και της Χαβάης, όσο και με διαστημικά (το ευρωπαϊκό Gaia και το αμερικανικό Neil Gehrels Swift).


«Αυτό δεν είναι το μόνο εξαιρετικά εκπληκτικό χαρακτηριστικό αυτού του λευκού νάνου», δήλωσε η αστροφυσικός Ilaria Caiazzo του Caltech στις 28 Ιουνίου, σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου. «Περιστρέφεται επίσης πολύ γρήγορα.»


Ο λευκός νάνος περιστρέφεται περίπου μία φορά κάθε επτά λεπτά. Έχει ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο, περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο φορές τη δύναμη της Γης. Η Caiazzo και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν το ασυνήθιστο αστρικό κατάλοιπο, που ονομάστηκε ZTF J1901 + 1458 και βρίσκονται περίπου 130 έτη φωτός από τη Γη, χρησιμοποιώντας το Zwicky Transient Facility στο Palomar Observatory στην Καλιφόρνια, το οποίο αναζητά αντικείμενα στον ουρανό που αλλάζουν σε φωτεινότητα.


Πως σχηματίστηκε

Ο λευκός νάνος σχηματίστηκε πιθανώς όταν δύο λευκοί νάνοι περιστρέφονταν σε τροχιά μεταξύ τους και συγχωνεύτηκαν για να δημιουργήσουν έναν λευκό νάνο με πολύ μεγάλη μάζα και πολύ μικρό μέγεθος, λέει η ομάδα. Αυτή η σύγκλιση θα είχε επίσης γυρίσει τον λευκό νάνο και θα του έδινε ένα ισχυρό μαγνητικό πεδίο.


Εάν ήταν πολύ πιο ογκώδης, δεν θα μπορούσε να στηρίξει το δικό του βάρος, προκαλώντας την έκρηξη. Η μελέτη τέτοιων αντικειμένων μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν τα όριά τους, το τι είναι δυνατό να προκύψει από αυτά τα νεκρά αστέρια.


Με πληροφορίες του Science News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μεγάλου Βασιλείου

Πολλά θα μπορούσε να γράψει και να πει κανείς για τον Μεγάλο Βασίλειο, τον ουρανοφάντορα. Για τη ρητορική του δεινότητα, την ευρεία μόρφωση,...