Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Μακρόν και "πολιτική των ταυτοτήτων"

 


https://ardin-rixi.gr/archives/236343

Του Γκάβιν Μόρτιμερ, από τον Spectator της Αυστραλίας (03/07/2021)  


Το περιοδικό ποικίλης ύλης Elle έχει γίνει διάσημο για τα μυστικά περί ομορφιάς, τις προτάσεις μόδας και τις συνταγές που δημοσιεύει· στο τελευταίο του τεύχος της Γαλλικής έκδοσης, ωστόσο, περιέχει μια δήλωση που θα μπορούσε να είναι και η πιο σημαντική πολιτικά για την χρονιά που βρίσκεται σε εξέλιξη.  


Σε μια συνέντευξη με τον Εμμανουέλ Μακρόν, η έκδοση ρώτησε τι πιστεύει ο ίδιος για την «πολιτική των ταυτοτήτων». Η απάντησή του ήταν κατηγορηματική, και συνιστά μια καλοδεχούμενη αλλαγή στους συχνούς ενδοιασμούς που χαρακτηρίζουν τις αντιδράσεις άλλων ηγετών της Δύσης απέναντι στην επιθετικότητα του κινήματος αυτού: «Βλέπω μια κοινωνία που φυλετικοποιείται ολοένα και περισσότερο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «η λογική της διαθεματικότητας κατακερματίζει τα πάντα».

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μακρόν εμπλέκεται στους πολιτισμικούς πολέμους. Τον περασμένο Ιούνιο, ήταν η εξαίρεση μεταξύ των ηγετών της Δύσης όταν, στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων του Black Lives Matter, είπε σ’ ένα τηλεοπτικό του διάγγελμα «Η Δημοκρατία δεν θα διαγράψει οποιαδήποτε πτυχή, ή όνομα από την ιστορία της, και δεν θα γκρεμίσει κανένα άγαλμα».


Το περυσινό φθινόπωρο έγινε αποδέκτης της οργής του ισλαμικού κόσμου, καθώς μετά τον αποκεφαλισμό του δασκάλου στην Γαλλία από έναν ισλαμιστή, επειδή έδειξε στην τάξη κάποιο σκίτσο του Μωάμεθ, βγήκε και υποστήριξε σθεναρά τις αξίες του Διαφωτισμού. Δυστυχώς, οι ομόλογοί του από την Βρετανία και την Ε.Ε. υποδέχθηκαν τα σχόλιά του με μια παγερή σιωπή, ενισχύοντας την εντύπωση ότι ο Μακρόν διεξάγει μια μοναχική αντιπαράθεση εναντίον των Ισλαμιστών και του ταυτοτισμού.


Οι τελευταίες του δηλώσεις θα ανεβάσουν την απήχηση του Μακρόν ανάμεσα σε εκείνους που ανησυχούν ότι οι «πολιτικές της ταυτότητας» κυριαρχούν στη Δύση. «Είμαι στην πλευρά της καθολικότητας», συνέχιζε ο Μακρόν στο Elle. «Δεν αναγνωρίζω τον εαυτό μου σ’ έναν αγώνα που στέλνει κάθε μεμονωμένο άτομο σε αυστηρή αναφορά με την ατομική του ταυτότητα, ή κάποιο δικό του, συγκεκριμένο γνώρισμα».  


Ο Μακρόν συνέχισε εξηγώντας ότι δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με την παραπλανητική αντίληψη περί ‘λευκών προνομίων’ που τόσο ένθερμα υποστηρίζουν οι οπαδοί του ταυτοτισμού στις ΗΠΑ και την Βρετανία. «Θα μπορούσα να σας συστήσω έναν νεαρό λευκό άνδρα, τον Κεβίν, που ζει στην Αμιέν (την γενέτειρα του Μακρόν) ή το Σέν-Κουεντίν, ο οποίος αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες να βρει δουλειά, για διάφορους και πολλούς λόγους», θα δηλώσει.


Για να συνεχίσει με μια δήλωση που για τους μαχητές του ταυτοτισμού θα αποτελούσε σκάνδαλο: «οι κοινωνικές δυσκολίες δεν εδράζονται αποκλειστικά από το φύλο ή το χρώμα του δέρματος, αλλά και από την κοινωνική ανισότητα». Ρωτήθηκε επίσης, για να τοποθετηθεί σχετικά με το ζήτημα του εάν θα επιτρέπεται στις κοπέλες στα σχολεία να φορούν κροπ-τοπ (μπλουζάκι που δεν καλύπτει την κοιλιά). «Μάλλον είμαι με την άποψη ότι στο σχολείο τα κορίτσια και τα αγόρια πρέπει να ντύνονται ευπρεπώς», δήλωσε, «οτιδήποτε δημιουργεί κάποιον διαχωρισμό, και στοχεύει στην πρόκληση, δεν έχει θέση στο σχολείο».  


Η τελευταία παρέμβαση του Μακρόν επί των πολιτικών των ταυτοτήτων, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εκ μέρους των υποστηρικτών του, όσο και εκ μέρους των επικριτών του. Ενθαρρυμένος από τα σχόλια του προέδρο του, ένας βουλευτής του κόμματος του Μακρόν, ο Φρανσουά Τζολιβέτ, προώθησε μια τροπολογία στο Κοινοβούλιο που προβλέπει την κατάργηση κάθε νομικά αναγνωρισμένου συλλογικού φορέα που υιοθετεί διαχωρισμούς «σύμφωνα με το χρώμα του δέρματος, την θρησκεία ή τον τρόπο ζωής». Ο Τζολιβέτ, αναφέρθηκε στην φοιτητική ένωση της UNEF, που παραδέχθηκε πριν λίγους μήνες ότι απέτρεπε την συμμετοχή λευκών φοιτητών σε ορισμένες από τις εκδηλώσεις της.


Μερικοί από την Αριστερά, ωστόσο, επιτέθηκαν στο Μακρόν. Η Λιμπερασιόν, τον επέκρινε για το ζήτημα των «κροπ-τοπ» γράφοντας ότι σε ό,τι αφορά στον φεμινισμό ο Πρόεδρος επιδεικνύει ‘ντιλενταντισμό’. Ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λυκ Μελανσόν, τον οποίον ο Υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ αποκάλεσε πριν από λίγους μήνες ως «ισλαμο-αριστεριστή’, δήλωσε: «Έτσι τώρα έχουμε δύο ειδήμονες πάνω στο γυναικείο ενδυματολογικό γούστο… τον Αγιατολλάχ Χαμενέι, και τον κύριο Μακρόν».



 

Κανένα από αυτά τα καρφιά δεν θα ενοχλήσει τον Μακρόν, η συνέντευξη του οποίου στο Elle, ήρθε την κατάλληλη στιγμή, αμέσως μετά τις χείριστες επιδόσεις του κόμματός του στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας. Ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης αυτής, είναι η κεντρο-δεξιά, για την οποία ο Μακρόν δεν πίστευε πλέον ότι συνιστά κάποια απειλή μετά τα διαλυτικά φαινόμενα που επέδειξε κατά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές του 2017.


Ωστόσο, σήμερα δηλώνει και πάλι παρούσα, και οποιοσδήποτε και αν αναδειχθεί υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές του επερχόμενου Απριλίου, γνωρίζει ότι υπάρχουν αρκετοί ψήφοι να κερδηθούν στην μάχη εναντίον των «πολιτικών της ταυτότητας» και της ολοένα πιο αυξανόμενης επιρροής που κερδίζουν στο εσωτερικό της αριστεράς· μόλις πριν από μια βδομάδα, ένας Γάλλος ακαδημαϊκός κατηγόρησε το γαλλικό ροκφόρ, ότι εμπλέκεται σε αφηγήματα «συστημικού ρατσισμού».  


Οι πολιτισμικοί πόλεμοι θα κερδίσουν έδαφος μέχρι τις εκλογές, κάτι που βολεύει τον Μακρόν, μιας και ο Γάλλος Πρόεδρος θεωρεί ότι οι «πολιτικές την ταυτότητας» αποτελούν επικίνδυνη, διχαστική και παραπλανητική δύναμη, και δεν φοβάται να το πει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η παραβολή του άφρονα πλουσίου

Είπε ο Κύριος την εξής παραβολή «Κάποιου πλούσιου ανθρώπου χωράφια έδωσαν άφθονη σοδειά. Κι εκείνος σκεφτόταν και έλεγε: τι να κάνω; Δεν έχω...