https://xristianiki.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b5%cf%87%ce%b8%cf%81%ce%bf%ce%af-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%ac%cf%80%ce%b9-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%83/
“Εδώ και μερικά χρόνια, στις Η.Π.Α., κάθε παιδάκι που είναι λίγο ζωηρό μπορεί να δει να του συνταγογρφείται Ριταλίνη. Ένα φάρμακο συγγενικό με τις αμφεταμίνες, που επίσης κάνουν θραύση στις φοιτητικές εστίες…”
Η συγκλονιστική αυτή πραγματικότητα περιγράφεται αναλυτικά σε πρωτοσέλιδη έρευνα* της εφημερίδας “Monde Dilpomatique” του Δεκεμβρίου 2019, με ρεπορτάζ στις ΗΠΑ και στη Γαλλία, όπου επίσης διαδίδεται αυτή η πρακτική. Με μεγάλη πιθανότητα να τη δούμε και στην Ελλάδα να φτάνει.
Η Ριταλίνη έχει συστατικό της τη μεθυλφενιδάτη, η οποία, ΄σύμφωνα με τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του ” Ιδρύματος για έναν κόσμο χωρίς ναρκωτικά”, έχει καταχωρηθεί από την Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEΑ) ως ναρκωτικό Σχεδίου ΙΙ – ανήκει δηλαδή στην ίδια κατηγορία με την κοκαΐνη, τη μορφίνη και τις αμφεταμίνες. Χρησιμοποιείται από τους έφηβους για τα διεγερτικά της αποτελέσματα.
“Ακόμα και όταν το Ριταλίν χρησιμοποιείται ως συνταγογραφημένο φάρμακο, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως νευρικότητα, αϋπνία, ανορεξία, καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακά προβλήματα και απώλεια βάρους. Η κατασκευάστρια φαρμακοβιομηχανία δηλώνει ότι είναι ένα φάρμακο που προκαλεί εξάρτηση.”
Παρ’ όλα αυτά, με πρόσχημα τη θεραπεία της υπερκινητικότητας και της διάσπασης προσοχής, αλλά και την υπερβολική διεύρυνση της έννοιας αυτής σε κάθε μορφή ζωηρότητας, φυσιολογική για μικρά παιδιά, η συνταγογράφηση είναι όλο και πιο συχνή σε μικρά παιδιά, ακόμα και από την ηλικία των τεσσάρων ετών (!!!). Ένας εύκολος δρόμος για τον περιορισμό της ζωηρότητας και την βελτίωση των σχολικών επιδόσεων. Μια παράκαμψη του δύσκολου δρόμου της παιδαγωγικής μεθόδου και της ορθής ανατροφής, που βολεύει παιδαγωγούς και γονείς.
Πρόκειται για ένα από τα πιο διαδεδομένα και κερδοφόρα προϊόντα της γνωστής μας για άλλους λόγους Novartis, με κύκλο εργασιών 52 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μόνο για το 2018. Στην κοινή γλώσσα, ονομάζεται “έξυπνο χάπι” , ” χάπι της συμμόρφωσης”, ή ” κοκαϊνη για παιδιά”.
Στη Γαλλία οι πωλήσεις από το 1996 που βγήκε στην αγορά, το φάρμακο αύξησε τριάντα φορές τις πωλήσεις το 2017, με 810.000 κουτιά, χορηγούμενα σε 62.000 παιδιά 6 έως 17 ετών.
Η χρήση γενικεύεται στα Πανεπιστήμια. Από το 2008, 34% των αμερικανών φοιτητών παίρνουν μεθυλφενιδάτη για να ανταπεξέλθουν στις επαναλήψεις των μαθημάτων τους, ενώ η εντατικοποίηση των προγραμμάτων έδωσε ώθηση και στα σχολεία.
Κι όμως, προετοιμάζεται το έδαφος και στη χώρα μας, όπως προκύπτει από αναρτήσεις ιστοσελίδων. Γίνεται επίκληση μεγάλης διεθνούς επιστημονικής μελέτης του 2018 ” την πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα. Η μελέτη (μετα-ανάλυση) αξιολόγησε 133 διπλά «τυφλές» και τυχαιοποιημένες -δημοσιευμένες και αδημοσίευτες- κλινικές δοκιμές φαρμάκων, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 14.000 παιδιά και εφήβους, καθώς και 10.000 ενήλικες. Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι οι αλλαγές στο περιβάλλον και οι μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις όπως οι ψυχοθεραπευτικές πρέπει να θεωρούνται προτεραιότητα για τα άτομα με ΔΕΠΥ, αλλά τα φάρμακα επίσης μπορούν να παίξουν σημαντικό θεραπευτικό ρόλο.” Είναι φανερό ότι επιχειρείται και στην Ελλάδα να ανοίξει ο δρόμος της συνταγογράφησης τέτοιων φαρμάκων, η οποία θα μπορεί να επεκταθεί ανεξέλεγκτα.
Κι όμως, σε προϊόν Ριταλίνης που συνταγογραφήθηκε στη Γαλλία αναγράφονται 70 “ενδεχόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες”: “Πιο συχνές”: Ταχυκαρδία, καρδιακή αρρυθμία, πονοκέφαλοι, νευρικότητα, αϋπνίες…”Συχνές”: Μείωση όρεξης, πυρετός, απώλεια μαλλιών… “Πολύ σπάνιες”: καρδιακή κρίση, απόπειρα αυτοκτονίας…
Τραγικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρείται φυσιολογικό το υπάκουο κ ήσυχο παιδάκι κ όχι το ζωηρό!
Θα σου γράψω μια ριταλίνη κι εσένα...
ΔιαγραφήΆμα είναι από Νοβαρτις ευχαρίστως!
ΑπάντησηΔιαγραφή