http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/keimena-orthodoksis-theologias-3/3635-pos-proseggizetai-to-spilaio
Αρχιμ. Ηλία Μαστρογιαννόπουλου
Δεν μπορείς να εισέλθεις στο Σπήλαιο, στην ουσία δηλαδή του Χριστιανισμού, εάν έχεις μια αυτάρκεια, εάν δεν συγκλονίζεσαι, όπως εκείνα τα αμαρτωλά υποκείμενα συγκινήθηκαν μπροστά στον Ιησού και πήγαν πιο κοντά του από τους αυτάρκεις τηρητάς του νόμου.
Σ’ αυτούς ο Ιησούς λέγει: «εσάς τι να σας κάνω, εσείς τα ξέρετε όλα, ετηρήσατε όλας τας εντολάς, δεν έχω τίποτα να σας προσφέρω!».
Ενώ γι’ αυτούς που νοιώθουν πώς κάτι τους λείπει και κλαίνε και γονατίζουν ζητώντας την αλήθεια, τους λέει ο Ιησούς, για σας ήλθα εγώ στη γη. Λοιπόν δεν μπορεί κανείς να μένει στην αυτάρκεια της τυποποιημένης θρησκευτικότητας.
Δεν μπορεί κανείς να πλησιάσει με την ξηρότητα ενός ψυχρού συντηρητισμού.
Δεν μπορεί να πλησιάσει με το σύστημα ενός κατά συνθήκη Χριστιανισμού, με μια συμβατικότητα τυποποιημένη και ψυχρή.
Δεν μπορεί να πλησιάσει, όταν τον Χριστιανισμό τον κάνει ένα διοικητικό σύστημα ή ένα θεωρητικό κατασκεύασμα, χωρίς τον πόθο και το άναμμα της καρδιάς, τη φλόγα και τον σπινθήρα της αλήθειας.
Η προσέγγιση άρα στο Σπήλαιο γίνεται με μια γνησιότητα, αλλά και με μια αναζήτηση, με ένα άνοιγμα της ψυχής, που το Ευαγγέλιο το ονομάζει πίστη, εμπιστοσύνη και αφοσίωση βαθιά και συνεχή. Δεν αρκεί απλώς ότι έγινα Χριστιανός –ποτέ δεν έγινα Χριστιανός- γίνομαι συνεχώς, αδιαλείπτως, μέχρι την τελευταία στιγμή είμαι εν πορεία, εν ορειβασία. Όποιος έκλεισε το βιβλίο των λογαριασμών με την ψυχή του και με τον Ιησού, δεν, μπορεί να μπει στο Σπήλαιο.
Ωραίο κείμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντί να πολεμάει γιογκες ο κάθε μητροπολίτης θα έπρεπε να φροντίζει για την.πνευματική "αυτάρκεια" του ποίμνιού του!
Παρεμπιπτόντως ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσεις τη γιόγκα(ως πνευματικό,μυστικιστικό τρόπο και όχι ως μοδάτη τσιχλόφουσκα) είναι αυτός.Να καλλιεργήσεις πνευματικά το λαό.
ΔιαγραφήΩραιο αυτο που ειπες! Σε μια εποχη ομως σαν τη δικη μας οπου υπαρχει μεγαλη συγχηση ορολογιων μπορει ανετα καποιος να ταυτισει τον μυστικισμο με την πνευματικοτητα! οι δυο εννοιες ως τροπος ζωης εχουν μονο σαν ομοιοτητα την κρυμμενη επιθυμια των ανθρωπων για αυτογνωσια αλλα πρεπει να εμβαθυνουμε στις ουσιαστικες διαφορες μεταξυ πνευματικοτητας και μυστικισμου! Θα ηθελα τη βοηθεια σου παπα-Κωστα να βρουμε τις βαθυτερες διαφορες! Εννοειται οτι η υπ'αριθμον ενα διαφορα ειναι οτι η αληθινη πνευματικοτητα ειναι Χριστοκεντρικη!
ΔιαγραφήΟ αφορισμός της γιόγκα είναι μια από τις πολλές παρανοήσεις που δείχνει, δυστυχώς, το ελλιπές πνευματικό υπόβαθρο των ιεραρχών και κυρίως, των θεολόγων μας..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχάς, δεν υπάρχει αντιπρόταση. Υπάρχει, δηλαδή, ένα ολοκληρωμένο σύστημα σωματικής και ψυχικής (αφού η γιόγκα απορρίπτει τον δυαδισμό, γιόγκα=ένωση) υγείας και θεραπείας αντίστοιχο στον δυτικό κόσμο; Όχι. Αλλά και το ρήμα καταπολεμώ είναι εντελώς πλανερό. Πώς να καταπολεμήσεις κάτι που εξαρχής διδάσκει την αποδοχή των πάντων και κείται πέραν κάθε είδους μερισμού; Ναι, θα πει κάποιος, αλλά μπορούμε να παραγνωρίσουμε τις ινδουιστικές καταβολές του εν λόγω συστήματος; Μεγάλε, έχουμε μαύρα μεσάνυχτα, θα απαντούσα. Πήγαινε δίπλα σε έναν γκουρού και πες του είμαι Χ.Ο. και θα σου πει "έλα, αδελφέ, να προσευχηθούμε μαζί". Πες το σε ένα μωαμεθανό και, στην καλύτερη περίπτωση, θα πάρει το χαλί του και θα την κάνει, στη χειρότερη δε, θα απαιτήσει το κεφάλι σου, όπως εκείνοι οι πακιστανοί που "διαδήλωσαν" το περασμένο Σάββατο στο κέντρο..
Οπότε, άλλα πρέπει να καταπολεμήσει η Εκκλησία, σηκώνοντας τα μανίκια και ουχί κρύβοντας τα εγκόλπιά της (το πιάσατε το υπονοούμενο, ε;;;)
Όσο φυσικά της το επιτρέπουν ακόμη, Δημητράδες και Γιαννούληδες..
Σε ένα πράγμα έχεις δίκιο, βασιζόμενος στη διαίσθησή σου, πάτερ. Στο διαχωρισμό της μοδάτης τσιχλόφουσκας, που διακονείται στα χάι γυμναστήρια ΒΠ & ΝΠ, από την πραγματική παραδοσιακή διδασκαλία, στα νάματα της οποίας τσαλαβουτώ, από σπόντα, εδώ και κανά χρόνο. Αναζήτησε την ιστορία του Diamond Dallas Page, πρωταθλητή του wrestling, που έμεινε σέκος από απότομη προσγείωση στο ρινγκ και οι ορθοπεδικοί του είπαν πάπαλα. Θεραπεύτηκε και τώρα έχει φτιάξει δικό του σύστημα γιόγκας(sic), προκειμένου να προσελκύσει τους καχύποπτους μπουχέσες συμπατριώτες του, που νομίζουν ότι αυτά είναι έργα του διαβόλου, των νεοχίππηδων και των βαριεστημένων γκομενών τύπου Sex & the City..
Φιλε μου ομολογω τα ειπες καπως συνθετα και δυστυχως ο νους μου προσπαθει να γινεται λιγοτερο συνθετος χωρις να τα καταφερνω παντα! Ο νους του ανθρωπου δυστυχως απο καταβολης κοσμου και συγκεκριμενα μετα το προπατορικο αμαρτημα εχει γινει δυιστικος και συνθετος! η λεγομενη γνωση καλου και κακου που ''αποκαλυψε'' ο διαβολος στους πρωτοπλαστους δεν ειναι τιποτε αλλο απο τη δυιστικη αντιληψη του ανθρωπου οσον αφορα την ερμηνεια του συμπαντος που τον περιβαλλει! Αυτο αποτελει την αρχη των λεγομενων θρησκειων και της γηινης φιλοσοφιας που εξηγει τα παντα με δυιστικο τροπο! Για αυτο το λογο στην Ελλαδα οι Ελεατες και οι προσωκρατικοι φιλοσοφοι ερμηνευαν το καλο και το κακο ως ΟΝ και ΜΗ ΟΝ! Απο την αλλη οι Ταοιστες ειχαν την αντιστοιχη ερμηνεια του Yin και Yang και ουτω καθε εξης! Οι Αγιοι Πατερες της Εκλλησιας με τη φωτιση του Θεου εντοπισαν τα κομματια του σπερματικου λογου των αρχαιων Ελληνων φιλοσοφων και τον αποχωρησαν απο τις γηινες πλανες που δημιουργει το ανθρωπινο δυιστικο μυαλο! Συμφωνα με την συνολικη διδασκαλια των Αγιων της Εκλλησιας το κακο δεν εχει οντολογικη υποσταση και ειναι μονο η απομακρυνση απο τη θεια χαρη! Δεν υφισταται δηλαδη το κακο ως οντοτητα αλλα υφισταται μονο ως απομακρυνση απο τη θεια χαρη για αυτο το λογο και το κακο ονομαζεται ΜΗ ΟΝ! Οι διαφορες αρχαιες θρησκειες και αιρεσεις οπως ο γνωστικισμος και ο μανιχαισμος ειχαν δωσει στο κακο οντολογικη υποσταση και διεδιδαν τη θεωρια του δυαδισμου και της δυαρχιας! Τωρα οσον αφορα για τα διαφορα θεραπευτικα συστηματα αυτο ειναι μια αλλη πολυ μεγαλη ιστορια!
ΔιαγραφήΣωστά τα λες παπά, η γιόγκα δεν είναι απλό πράγμα , δεν είναι κάτι γραφικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι τέλεια άσκηση αλλά μακριά ως πνευματικός, μυστικός τρόπος.
Αλλά είναι της μόδας βλέπεις κ πανικοβαλε την Εκκλησία.
Αν πραγματικά ήμασταν μορφωμένοι πνευματικά δε θα φοβόταν τίποτα η Εκκλησία.
Προσωπικά έκανα χρόνια γιόγκα χωρίς να με αγγίξει η πνευματικότητά της.
Το αντίθετο!
η λεξη ''τελεια ασκηση'' ειναι κατι τελειως υποκειμενικο! Αλλος μπορει να θεωρει ως τελεια ασκηση το cross trainig αλλος μπορει να θεωρει τη κολυμβηση αλλος μπορει να θεωρει τα μαχητικα αθληματα και τις πολεμικες τεχνες! ο αθλητισμος και η γυμναστικη ειναι ολοκληρη επιστημη απο μονα τους οπως και ολο το θεμα της κινησιολογιας!
ΔιαγραφήΠαντως Παπα-Κωστα σε οτι εχει να κανει με τον γενικοτερο ορο ''ΜΟΔΑ' θα συμφωνουσα με τον μακαριστο Πατηρ Σαββα Αχιλλεως! Ασχετα με το γεγονος οτι ο Παπα-Σαββας αποκαλουσε τη μοδα Θεοκαταρατο εγω θα ελεγα οτι η μοδα εχει να κανει με μια γενικευμενη νοοτροπια που την περνανε στην ουσια 2-3 ανθρωποι και την ακολουθουνε εκατομμυρια αλλοι! Ενα αναλογο πραγμα με την χειραγωγηση των μαζων για να μη σου πω στην ουσια το ιδιο ακριβως πραγμα οτι ειναι
ΔιαγραφήΩραία τα λέτε.Λοιπόν,όταν λέμε γιόγκα εννοούμε το μυστικ(ιστικ)ό σύστημα που θέλει να ενώσει τον άνθρωπο με το θείο.Δεν ξέρω με τι θείο τον ενώνει και αν.Αυτό που ξέρω είναι πως τελικά λόγω της ατομοκεντρικότητάς της οδηγεί στην αυτοθέωση.
ΔιαγραφήΔεν τη θεωρώ τέλειο σύστημα άσκησης.Σε συγκεκριμένους τομείς,ναι,σαν άσκηση σωματική είναι εξαιρετική,αλλά δεν είναι γιόγκα.Χωρίς το πνευματικό υπόβαθρο,είναι στρέτσινγκ και όχι γιόγκα.
Αν ρίξουμε μια ματιά στην Ινδία από τότε που ανέλαβαν την εξουσία οι γιόγκι και δούμε πως περνάνε σιχ,μουσουλμάνοι,χριστιανοί,νταλίτ κλπ θα καταλάβουμε πως η ινδουιστική ανεκτικότητα δεν είναι όπως την έχουμε στο μυαλό μας.
Θα γράψω για μια "συμπροσευχή" με μουσουλμάνο που είχα πρόσφατα.
Σωστα τα λες αλλα θα πρεπει να γινει πολεμικη εναντιον εκεινων που ισχυριζονται οτι η γιογκα και ο ησυχασμος των Αγιων της Εκλλησιας μας ειναι το ιδιο πραγμα! Εδω καθοταν καποτε ενα παλικαρι που ηταν κοινωνιολογος και δασκαλος πολεμικων τεχνων και αποκαλουσε τον Αγιο Γρηγοριο τον Παλαμα γιογκι! Καταλαβες ποιον σου λεω! Εδω καθονται αλλοι μεσα σε παγκοσμιες εφκυκλοπαιδιες και γραφουν οτι ο ησυχασμος εχει καταβολες απο τη γιογκα ενω στην ουσια συμβαινει και το αντιθετο τουλαχιστον απο οσο εχω ψαξει εγω
ΔιαγραφήΣιγά μην κάνουμε φίρμα το κάθε σούργελο με τις βλακείες που λέει.Αυτοί που τον ακολουθούν,τον ακολουθούν για το λόγο που ανέφερε η Σοφία.
ΔιαγραφήΚαλα φιρμα δεν θα τον κανουμε ετσι και αλλιως! Δυστυχως ομως ανθρωποι σαν και αυτον που φαινεται οτι εχουν ενα ειδος ''ακαδημαικης'' μορφωσης γινονται ευκολα πιστευτοι στον περισσοτερο κοσμο και ασκουν ενα ειδος γοητειας ας το πουμε! Οταν θα δεις στη πορεια οτι ατομα σαν αυτα προαγουν και τη λεγομενη αγαπολογια οικουμενιστικου τυπου τοτε ολα αρχιζουν και ξεδιαλυνονται
ΔιαγραφήΚαλησπέρα Πάτερ, καλησπέρα Νίκο. Ασκούμαι στην ashtanga yoga, που είναι κατεξοχήν σωματικό σύστημα και δη δυναμικό. Βλέπω οφέλη και μάλιστα σε ρυθμό απρόσμενο, και λόγω ηλικίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωρώ, πλέον, έχοντας ασχοληθεί με πολλά σπορ, ότι το ζητούμενο είναι η επίτευξη ταυτόχρονης σωματικής και ψυχικής ευεξίας και το σύστημα αυτό, μου φαίνεται πολύ κοντά στο ζητούμενο. Αυτό εννοούσα με την ένωση, σε γήινο επίπεδο, ψυχής και σώματος. Άλλωστε, όπως είχε και πει και ένας γάλλος φιλόσοφος, το να αντιπαραθέτεις αυτά τα δύο συνιστά ασθένεια του πνεύματος.. Σ΄αυτόν τον δυαδισμό αναφερόμουν, φίλε Νίκο, τίποτε το βαθύτερο ή το πιο εξεζητημένο.
Θα μου πεις, αυτό συνιστά αίρεση; Δεν ξέρω, η αλήθεια είναι όμως ότι από τότε που στη δύση ο διαχωρισμός αυτός επεκράτησε με τον πλατωνισμό και μ' ό,τι ακολούθησε, ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι πολύ περίεργος..
Τι εννοώ; Κάτι τέτοιο:.. http://o-nekros.blogspot.com/2018/06/blog-post_19.html
Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει αδιέξοδα, τα οποία η πρακτική σοφία της Ανατολής καλύπτει. Αυτό εννοούσα όταν έλεγα ότι δεν υπάρχει αντιπρόταση. Βρες μου, ας πούμε, κάτι αντίστοιχο της Αγιουβέρδα(ς).. Δε λέω για μεσογειακές διατροφές και μαντζούνια της γιαγιάς, αλλά για συστηματοποιημένη γνώση και πρακτική. Εκεί πιστεύω ότι υστερούμε ή ότι μείναμε πίσω. Εμείς (άποψή μου), ως Χ.Ο., έχουμε να επιδείξουμε άπιαστες κορυφές στον τομέα του απόλυτου αναχωρητισμού, τόσο σε φιλοσοφία(βλ. Κλίμακα), όσο και σε συγκεκριμένα παραστήματα, τα οποία θα μπορούσαν να παρομοιαστούν με τους αντίστοιχους ασκούμενος στο Κρίγια Γιόγκα, που είναι, ας πούμε, η φάση της εξαϋλωσης και των λοιπών όσων θαυμαστών (όποιος θέλει ας ψάξει, είναι κοινές οι μαρτυρίες για Αγίους που εμφανίζονται και εξαφανίζονται, που έχουν το προρρητικό χάρισμα κλπ). Για τους υπόλοιπους, όμως, τί γίνεται; Είναι πολύ μεγάλο το άλμα από τον βατήρα του απόλυτου υλισμού στο άπιαστο ιδανικό του ασκητή-αναχωρητή μονομιάς.. Εκεί, σ' αυτό το κενό, πιστεύω, ότι εμφιλοχωρεί η Ανατολή με τις πρακτικές και, μοιραίως, με τις trendουλιές της..
H άποψη πως η ορθοδοξία ρίχνει βάρος περισσότερο στον αναχωρητισμό είναι εντελώς λανθασμένη. Το πως και γιατί έχει επικρατήσει ας το αφήσουμε(έχει να κάνει με την επικράτηση των μοναχών και άγαμων κληρικών στην εκκλησιαστική ζωή).Anyway,το έργο του Αγίου Νικολάου Καβάσιλα "Η εν Χριστώ Ζωή" είναι μάλλον κοντά σε αυτό που ψάχνεις.Καθαρά σε φυσική κατάσταση,αυτή επιτυγχάνεται από τη σωματική άσκηση(την συμβατική,όχι κάτι εξεζητημένο) και την ολιγάρκεια στη διατροφή.Υπάρχει κάπου στα έργα του Μ.Βασιλείου σχετικό υλικό.Και μεταγενέστερα σε άλλους.
ΔιαγραφήΤώρα , για τη γιόγκα σπάνια εκφράζω άποψη γιατί είμαι προκατειλημμένος με την "ορθόδοξη" ινδουιστική παράδοση των καστών κλπ από τη μία και με τα ψώνια που κατακλύζουν τα γιογκάδικα από την άλλη.Οπότε διαβάζω προσεκτικά αυτά που γράφεις
Φιλε μου Γιωργο ο Παπα-Κωστας εχει δικο οσον αφορα το γεγονος οτι η ορθοδοξια δεν εστιαζει στον αναχωρητισμο! Ο ασκητισμος του Χριστιανου βαση της συνολικης διδασκαλιας των Αγιων Πατερων εστιαζει στον ΤΡΟΠΟ και οχι στον ΤΟΠΟ που θα γινει η πνευματικη ασκηση! ο Ιερος Χρυσοστομος και ο Αγιος Πορφυριος ο Καυσοκαλυβιτης ελεγαν αυτο το συγκεκριμενο πραγμα! Προσωπικα το θεμα της γιογκα δεν το εχω μελετησει σε πολυ μεγαλο βαθμο και δεν εχω καποια βιωματικη εμπειρια! Δεν ειμαι αντιθετος στο να κανει ενας ανθρωπος καποιο ειδος σωματικης εξασκησης ανεξαρτητα τη χωρα προελευσης ειτε προερχεται απο Ανατολη ειτε απο Δυση αρκει να ειναι πολυ προσεκτικος στο να μην ενστερνιστει στοιχεια που ειναι αντιθετα με την Ορθοδοξη Χριστιανικη Ανθρωπολογια! Ανετα μπορεις να μελετησεις τι λεει ο βουδισμος η ο ινδουισμος αλλα θελει απλα μεγαλη προσοχη τι θα ενστερνιστεις μεσα σου χωρις να σε πιανει ο φοβος η να πανικοβαλεσαι! Η ενωση ψυχης και σωματος δεν ειναι αντιθετη με τη διδασκαλια των Πατερων αλλα το θεμα ειναι οτι ο ανθρωπος απο μονος του δεν μπορει να φερει σε αρμονια το σωμα του με τη ψυχη του! Χρειαζεται παντοτε ο ανθρωπος να επικαλειται τον Χριστο! Πριν το προπατορικο αμαρτημα το σωμα με τη ψυχη ηταν τελεια ενωμενα και δεν μπορουσαν να αποχωριστουν αφου ο ανθρωπος ηταν αθανατος στων πρωτη κατασταση του! Μετα την παρακοη επηλθε το φαινομενο του αποχωρισμου του σωματος και της ψυχης που ειναι ΠΑΡΑ ΦΥΣΙΝ φαινομενο! ο ανθρωπος πρεπει να ασκει το σωμα του και το πνευμα του αλλα σε καμοια περιπτωση δεν πρεπει να πιστευει οτι αυτος απο μονος του μπορει να πετυχει καποιο επιτευγμα ακομη και σε θεμα ψυχοσωματικης ευεξιας ποσο μαλλον για το θεμα της φωτισης! ο Ιπποκρατης για την επιτευξη της ψυχοσωματικης υγειας χρησιμοποιουσε μεθοδους οπως τη διαιτητικη, τη νηστειοθεραπεια, τη γυμναστικη, τη χρηση βοτανων, τη χειρουργικη η οποια εκεινη την περιοδο ηταν ενσωματωμενη με τη χειροπρακτικη και πολλα αλλα! Σε ανατολικα συστηματα οπως Κινεζικη ιατρικη και Αγιουβερδα χρησιμοποιουσαν αναλογες μεθοδους! Η κλασσικη δυτικη ιατρικη μεχρι το 1920 χρησιμοποιουσε φυσικες ουσιες για τις ασθενειες μεχρι που μπηκαν στο παιχνιδι οι φαρμακευτικες εταιριες και με τα συμφεροντα τους επηρεασαν τη δομη των κατευθυντηριων οδηγιων της δυτικης ιατρικης ωστε να προαγεται το προσδοκιμο επιβιωσης του ανθρωπου μεχρι της ηλικιες εκεινες οπου δεν επιβαρυνεται το οικονομικο συστημα της καθε χωρας! Τα βοτανα που χρησιμοποιουσαν οι γιαγιαδες στα χωρια ειναι και η πρωτη υλη για να κατασκευαστουν και τα συνθετικα συμβατικα φαρμακα καθως τα βοτανα, τα ορυκτα μεταλλα, οι τροφες και οι ιστοι των ζωντανων οργανισμων περιεχουν παμπολλες δραστικες φυσικες χημικες ενωσεις με πλοιοτροπες δρασεις! Τα βοτανα δυστυχως ονομαστηκαν μαντζουνια επειδη στη λαικη ιατρικη των χωριων που διασωθηκε στους αιωνες μεσω προφορικης παραδοσης ειναι ανακατεμενη και η μαγεια! ο Ιπποκρατης στην αρχαιοτητα εκανε αγωνα να αποκοψει την ιατρικη απο τον παγανισμο! Ορθα εκανε γιατι απεκοψε την ιατρικη απο την επικλυση δαιμονων! Απο την αλλη επεφερε ομως τετοιο σκεπτικισμο στην ιατρικη ωστε να μην δεχεται ο γιατρο σε καμοια περιπτωση την υπαρξη των σκοτεινων δυναμεων!
Διαγραφή