Η Aminata Sidibé ξεκίνησε μια οικογένεια στην Ακτή του Ελεφαντοστού το 1960, την ίδια χρονιά η χώρα έγινε ανεξάρτητη. Τρεις ακόμα γενιές της οικογένειάς της έχουν ακολουθήσει, αλλά δεν αναγνωρίζονται ακόμη ως Ιβοριανοί. Όπως και χιλιάδες άλλοι Φούλα, έχουν μπλεχτεί σε νομικά εμπόδια που τους εκθέτουν στον κίνδυνο να μείνουν χωρίς πατρίδα .
Η Aminata και η οικογένειά της είναι Fula, μια παραδοσιακά νομαδική κοινότητα που διασχίζουν πάνω από 10 χώρες της δυτικής και της κεντρικής Αφρικής. Η Aminata - η οποία υπολογίζει την ηλικία της στα 74 έτη - ζει στο Κονγκ της βόρειας Ακτής του Ελεφαντοστού από τότε που παντρεύτηκε .
Η Aminata Sidibe είναι αλλοδαπή στη χώρα της. Παντρεύτηκε το 1960, το ίδιο έτος που η Ακτή του Ελεφαντοστού έγινε ανεξάρτητη. 59 χρόνια αργότερα, η Aminata και η οικογένειά της εξακολουθούν να προσπαθούν να κερδίσουν το ανήκειν .
Ωστόσο, οι αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού θεωρούν ότι η μητριάρχης και η οικογένειά της με 45 μέλη είναι από τη Μπουρκίνα Φάσο. Δεν είναι αρκετό ότι τα παιδιά και η εκτεταμένη οικογένειά της γεννήθηκαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού. Η Μπουρκίνα Φάσο δεν θα τους δεχθεί μετά από τόσο πολύ χρόνο που ζουν μακριά.
"Ο Θεός ξέρει ότι οι γονείς μου ήρθαν εδώ. Γεννήθηκα εδώ, πέθαναν και με άφησαν εδώ. Παντρεύτηκα εδώ. Έκανα τα παιδιά μου και τα παιδιά μου έκαναν παιδιά. Αν λένε ότι δεν είμαι από εδώ, τι να πω; "είπε.
Σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν εθνικότητα. Αντιμετωπίζουν μια ζωή ανισότητας και εμποδίων σε βασικά δικαιώματα όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η απασχόληση και η ελεύθερη κυκλοφορία.
Όπως και πολλοί Φούλα, η οικογένεια Tall εκτρέφει βοοειδή, αλλά δεν μπορεί να κατέχει γη. Τα δικαιώματα βόσκησης ήταν συνήθως ιδιωτικές συμφωνίες με τους αρχικούς ιδιοκτήτες, οι οποίες δεν παρέχουν πραγματική νομική ιδιοκτησία γης. Επίσης, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για κανονικές εργασίες, να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς ή να βγάλουν άδεια οδήγησης.
Τέσσερις γενιές της οικογένειας της Αμανίτα είναι χωρίς εθνικότητα. Αν και γεννήθηκαν στην Ακτή του Ελεφαντοστού, δεν έχουν κανένα δικαίωμα για ιθαγένεια. Η ιθαγένεια χορηγείται μόνο σε εκείνους των οποίων οι γονείς έχουν Ιβοριανοί εθνικότητα.
"Εδώ ζω. Αν δεν έχεις νομικά έγγραφα, αποκλείεσαι από πολλές ευκαιρίες. Αν δεν έχεις χαρτιά, δεν είσαι κανείς », πρόσθεσε ο Σεϋντού Ταλλ, ο γιος της Αμινάτα.
Επί δεκαετίες, η μετανάστευση και οι εμφύλιες συγκρούσεις έχουν ξεριζώσει ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με τις αρχές της Ακτής του Ελεφαντοστού για την εξάλειψη της μη ιθαγένειας, αλλά χιλιάδες παραμένουν σε νομική εκκρεμότητα .
Η διαδικασία πολιτογράφησης στην Ακτή του Ελεφαντοστού είναι πολύπλοκη, ακόμη και για όσους έχουν πιστοποιητικό γέννησης.
Πολλοί Fula δεν έχουν επίσημη εκπαίδευση και δεν μπορούν να διαβάσουν καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη τη νομική διαδικασία.
Μερικοί από τους νεότερους στην οικογένεια των Tall πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο και ονειρεύονται επαγγελματική σταδιοδρομία στον νομικό τομέα, αλλά θα χρειαστούν πανεπιστημιακά πτυχία για να επιτύχουν τους στόχους τους.
"Θέλω να γίνω αστυνομικός για να σταματήσω τους ανθρώπους να μάχονται και να πολεμούν", δήλωσε ο γιος του Sedyou, Boukary,
«Θέλουμε τα παιδιά μας να πάρουν τα χαρτιά τους ώστε να μπορούν να προχωρήσουν περισσότερο στις σπουδές τους. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ", πρόσθεσε ο Sedyou .
Έχοντας ζήσει ως ξένοι για τέσσερις γενιές, οι Tall εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη γενιά που έρχεται τώρα.
Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου