Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Δαλάι Λάμα : μόνο η δημοκρατία μπορεί να εφαρμοστεί στη σημερινή εποχή

Ο Δαλάι Λάμα

https://sputniknews.com/interviews/201905301075468869-dalai-lama-putin-attention/

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ μίλησε για το ρόλο του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τις φιλοδοξίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και εξήγησε γιατί η Ρωσία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της ειρήνης.

Ο 14ος Δαλάι Λάμα, μίλησε σε συνέντευξή του για την παγκόσμια πολιτική και δήλωσε πως πιστεύει ότι η Ρωσία είναι «μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

«Η Ρωσία είναι ένα μεγάλο έθνος και μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Νομίζω ότι μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην προώθηση της ειρήνης», σημείωσε.

Ο Δαλάι Λάμα χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του Ρώσου προέδρου απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο.


«Πιστεύω ότι η Ρωσία είναι ένα μεγάλο έθνος, πολύ ισχυρό. Πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι ο Πούτιν, ως ηγέτης του ρωσικού έθνους, δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε ζητήματα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Νομίζω ότι είναι καλό», υπογράμμισε.

Παραδέχτηκε πως ο κόσμος διανύει μια δύσκολη περίοδο και συμβούλευσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να έχει μια πιο ευρεία οπτική και να εξετάζει μακροπρόθεσμα τα ενδιαφέροντά του.

Το ίδιο συνέστησε και στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον επέκρινε για τα όπλα που, όπως είπε, πουλάει στη Σαουδική Αραβία αλλά και για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα.

«Δεν έχω κανένα δικαίωμα να τον επικρίνω, αλλά έχει πουλήσει δισεκατομμύρια όπλα στη Σαουδική Αραβία, νομίζω ότι αυτό είναι λάθος και επίσης αποχώρησε από τη συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού. Αυτό είναι λυπηρό», σημείωσε.

Ο πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ υπογράμμισε ακόμη ότι η μοναρχία ως μορφή πολιτικού συστήματος είναι εντελώς ξεπερασμένη και πως μόνο η δημοκρατία μπορεί να εφαρμοστεί στη σημερινή εποχή.

Μίλησε ακόμη και για τον ρόλο της ΕΕ αναφορικά με τον ρόλο που έπαιξε στη δημοκρατία.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τον προηγούμενο αιώνα, τα κράτη μέλη πολέμησαν το ένα το άλλο, αλληλοσκοτώθηκαν. Μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο τα ίδια τα έθνη που πραγματικά συμμετείχαν στις βιοπραγίες, η Γαλλία και η Γερμανία, συνειδητοποίησαν ότι τώρα είναι πολύ καλύτερα να σκεφτόμαστε το κοινό συμφέρον και όχι το συμφέρον της Γερμανίας ή το συμφέρον της Γαλλίας. Αυτό είναι μια ρεαλιστική προσέγγιση. Έτσι δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε αλληλοσπαραγμός μεταξύ των κρατών μελών της», σημείωσε.

Τέλος μιλώντας για τη θρησκεία είπε ότι όλες οι θρησκείες είναι σαν φάρμακα που βοηθούν τους πιστούς να «επιτύχουν ψυχική ηρεμία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...